Ήταν Ιανουάριος του 2022 όταν μια είδηση άρχισε να κάνει τον γύρο του διαδικτύου και σκόρπισε θλίψη: ο Ντίνος Καρύδης είχε φύγει από τη ζωή. Σύντομα, αποδείχθηκε η είδηση fake news – η τρίτη φορά που κάποιοι τον έστελναν στον άλλο κόσμο την τελευταία δεκαετία. «Δεν… έφυγα γιατί είναι ακριβά τα διόδια» είχε απαντήσει ο ίδιος στην είδηση του θανάτου του, με αυτό το καυστικό χιούμορ που του άρεσε να σχολιάζει διάφορα γεγονότα. Ιδιαίτερα, τον συνδυασμό της ακρίβειας και των χαμηλών συντάξεων.

Δυστυχώς, σήμερα, ο Ντίνος Καρύδης δεν θα κάνει κάποια ανάρτηση, ούτε θα… τρολάρει τον θάνατο όπως άλλες φορές. Ο γνωστός ηθοποιός «έφυγε» από τη ζωή το βραδυ της Κυριακής 15 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 86 ετών.

Οι νεότεροι τον ξέρουν, περισσότερο, ως τον πατέρα της Σμαράγδας Καρύδη. Οι παλιότεροι τον θυμούνται για τους ρόλους του δίπλα σε μεγάλα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Λάμπρος Κωνσταντάρας είναι, μόνο, μερικά από αυτά.

Ωστόσο, ο Ντίνος Καρύδης ήταν πολλά περισσότερα από τα παραπάνω: ήταν ένας καθαρόαιμος καλλιτέχνης, που λάτρευε τον κινηματογράφο, αλλά έχτισε το όνομά του στη μικρή οθόνη.

Γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1938 στην Αθήνα. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα, φτωχικά, όπως ο ίδιος τα είχε περιγράψει σε μια ανάρτησή του στα social media πριν από κάποια χρόνια.

«Μεγάλωσα σ’ ένα κοτέτσι, με τον φόβο του σπιτονοικοκύρη που ερχόταν να ζητήσει το νοίκι και δεν είχαμε να τον πληρώσουμε. Μέναμε σε ένα απάνθρωπο δωμάτιο 2×3, που είχε χώμα κάτω αντί για πάτωμα και όταν έβρεχε, βγαίναμε έξω για να μη βραχούμε επειδή έσταζε το χαρτόνι που είχαμε για στέγη» είχε γράψει παλιότερα, λέγοντας με ειλικρίνειά ότι φοβάται την πείνα, καθώς αυτές οι εικόνες των παιδικών του χρόνων θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό του.

Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, οι γονείς του Γιάννης και Σμαράγδα θα του δώσουν δύο μεγάλα αγαθά για να πορευτεί στη ζωή του, όπως έχει εξομολογηθεί: την αξιοπρέπεια και την αγάπη. Δύο στοιχεία που τα έβαλε για τα καλά στην καρδιά του και φρόντισε να μην τα χάσει ποτέ στην πορεία του.

Όσο για την πορεία του; Αυτή θα ξεκινήσει νωρίς -και από τύχη, όπως είχε δηλώσει- και την ίδια ώρα ακριβώς θα έρθει και η επιτυχία: λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι σε ηλικία μόλις 23 ετών κάνει το ντεμπούτο του στην ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό», έχοντας έναν αν μη τι άλλο σημαντικό ρόλο για πρωτάρη.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά θα γίνει «κομμάτι» της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, παίζοντας σε μεγάλες ταινίες όπως «Υπάρχει και φιλότιμο», «Διπλοπενιές», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια». Μάλιστα σε αυτή την τελευταία θα γνωρίσει και τη γυναίκα του, Τζούλια Αργυροπούλου και θα περάσουν μαζί μια ολόκληρη ζωή.

«Δεν ζήλευε, ήταν περήφανη για εμένα. Όπως κι εγώ για εκείνη» θα πει κάποια στιγμή σε μια συνέντευξή του για την γυναίκα της ζωής του. Την μια από τις δύο, δηλαδή, καθώς η άλλη ήταν η κόρη του η Σμαράγδα.

«Είναι βράχος δίπλα μου. Αν δεν ήταν εκείνη, δε θα είχα αυτή τη στιγμή ούτε τηλέφωνο να μιλήσω. Δε θα είχα ούτε για το νοίκι και ευτυχώς η Σμαράγδα μας βοηθάει. Η σύνταξη έχει κατέβει και έχει γίνει χαρτζιλίκι. Αυτή μας συντηρεί» είχε εξομολογηθεί κάποια στιγμή.

Αλλά ο Ντίνος Καρύδης δεν ήταν από τους ανθρώπους που έσκυβαν το κεφάλι. Όταν τα χρυσά χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου θα αρχίσουν να σβήνουν δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Το 1971 περνάει στην τηλεόραση μέσα από τη σειρά «Ο άγνωστος πόλεμος» και εκεί χτίζει το μεγάλο του όνομα.

Τα επόμενα χρόνια θα συμμετέχει σε πολλές σειρές, ενώ την ίδια ώρα δεν θα πει όχι σε κινηματογραφικούς ή θεατρικούς ρόλους που του τραβάνε το ενδιαφέρον. Έστω και λίγοι.

«Θα ήθελα να ήμουν και πάλι 25 χρονών και να άρχιζα από την αρχή. Κι αν άλλαζα κάτι θα ήταν να έλεγα περισσότερα ‘ναι’ και λιγότερα ‘όχι’ στην πορεία μου» είχε παραδεχθεί με αυτή την ειλικρίνεια που τον έκανε να ξεχωρίζει πάντα.

Τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα για εκείνον και δεν το έκρυψε, ούτε στις συνεντεύξεις του ούτε στις αναρτήσεις του. Το 2019 θα κάνει την τελευταία του επαγγελματική εμφάνιση στην τηλεόραση στη σειρά «Λόγω Τιμής».

«Με στενοχωρεί το ότι είμαι μακριά από αυτό που αγάπησα πάρα πολύ, το θεατρικό σανίδι. Κάθε βράδυ βλέπω στον ύπνο μου ότι παίζω θέατρο. Όταν γίνω καλά έχω κατά νου να ξαναπαίξω. Ελπίζω να τα καταφέρω» είχε πει το 2021.

Δυστυχώς, η υγεία του τον πρόδωσε και ο Ντίνος Καρύδης δεν θα καταφέρει να παίξει μια ακόμα φορά στο θέατρο. Ωστόσο η εικόνα του δεν θα ξεχαστεί: ήταν ένας άνθρωπος που έκανε αυτό που αγαπούσε και δεν κρύφτηκε ποτέ πίσω από το δάχτυλο και τη φήμη του. Ήταν ένας αντί-σταρ άλλης εποχής.