Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Οι μηχανοδηγοί απαντούν με κινητοποιήσεις για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας – Λήψη μέτρων από τον ΟΣΕ

Οι μηχανοδηγοί απαντούν με κινητοποιήσεις για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας – Λήψη μέτρων από τον ΟΣΕ

Μια παρ’ ολίγον τραγωδία στους Αγίους Αναργύρους ξύπνησε μνήμες από το έγκλημα στα Τέμπη και προκάλεσε την παρέμβαση του ΟΣΕ. Αντιδρούν οι μηχανοδηγοί με μπαράζ κινητοποιήσεων.

Η παρ’ ολίγον μετωπική σύγκρουση δύο συρμών του προαστιακού στους Αγίους Αναργύρους και η σύγκρουση αμαξοστοιχίας με κορμούς πεσμένων δέντρων μεταξύ των σταθμών Σφενδάλης και Αφιδνών ξεχείλισαν τη σταγόνα από το ποτήρι και οι μηχανοδηγοί αποφάσισαν κινητοποιήσεις.

Ο ΟΣΕ, μετά τα τελευταία περιστατικά που έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών ενώ το Σωματείο Μηχανοδηγών θα προχωρήσει σε μια σειρά κινητοποιήσεων τον Σεπτέμβριο αλλά και τον Οκτώβριο με γνώμονα για τη διασφάλιση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας αλλά και τη λειτουργία βασικών συστημάτων ασφαλείας.

Στάση εργασίας στις 24 Σεπτεμβρίου και 24ωρη απεργία στις 10 Οκτωβρίου

Έτσι, το Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ) κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποίησε το Σάββατο (14/09) αποφάσισε το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων, το οποίο έχει ως εξής:

  • 24 Σεπτεμβρίου 2024: Στάση εργασίας από τις 6 το απόγευμα εως την λήξη της βάρδιας.
  • 10 Οκτωβρίου 2024: 24ωρη απεργία.

Επίσης αναμένεται νέα 24ωρη απεργία σε ημερομηνία που η ΠΕΠΕ θα προτείνει να αποφασίσουν από κοινού τα Σωματεία Εργαζομένων στην Hellenic Train.

Κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι μηχανοδηγοί

Το χρονικό μιας παρ’ ολίγον τραγωδίας

Για μόλις λίγα δευτερόλεπτα δεν θρηνήσαμε θύματα στο περιστατικό που σημειώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου (2024) στο τμήμα μονής γραμμής μεταξύ των σταθμών Αθηνών και Αγίων Αναργύρων.

Περί τις 09:13 η αμαξοστοιχία 1210, με προορισμό το αεροδρόμιο, έλαβε σήμα αναχώρησης από τον σταθμό Αθηνών. Ενόσω η αμαξοστοιχία 1210 είχε αρχίσει να κινείται προς τον ΣΣ Αγίων Αναργύρων, έλαβε εντολή από το ΣΚΑ να ξεκινήσει με κατεύθυνση προς ΣΣ Αθηνών η αμαξοστοιχία 1307 προερχόμενη από το Κιάτο.

Ο Σταθμάρχης των Αθηνών και ο μηχανοδηγός της 1210, ακούγοντας την εντολή αναχώρησης που έδωσε το ΣΚΑ στην αμαξοστοιχία 1307, επικοινώνησε ο πρώτος μέσω GSM-R με το ΣΚΑ, όπου και δόθηκε άμεσα εντολή ακύρωσης της εντολής κίνησης της αμαξοστοιχίας 1307 προς ΣΣ Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα και ο μηχανοδηγός της 1210 επικοινώνησε μέσω VHF με τον μηχανοδηγό της 1307 και τον ενημέρωσε ότι ήδη κινείται προς ΣΣ Αγίων Αναργύρων.

Ταυτόχρονα σχεδόν ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας 1307 αντελήφθη την κατάσταση και ακινητοποίησε τον συρμό, αμέσως, μόλις είχε εξέλθει του ΣΣ Αγίων Αναργύρων και σε απόσταση 500μ. προτού εισέλθει στην μονή γραμμή.

«Η τραγωδία αποφεύχθηκε χάρη στην εμπειρία του μηχανοδηγού»

Το σωματείο των μηχανοδηγών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο τμήμα της μονής γραμμής δεν λειτουργεί η τηλεδιοίκηση, το ETCS και τα φωτοσήματα, και ότι η τραγωδία αποφεύχθηκε χάρη στην εμπειρία του μηχανοδηγού που αντιλήφθηκε το λάθος στις εντολές που δόθηκαν στα δύο τρένα, κάτι που επιβεβαίωσε και με ανακοίνωσή του ο ΟΣΕ.

Δεν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση, το ETCS και τα φωτοσήματα

Αμαξοστοιχία προσέκρουσε σε πεσμένα δέντρα στις Αφίδνες

Μια ημέρα μετά, στις 14 Σεπτεμβρίου, ένα ατύχημα με τρένο που καταγράφηκε το πρωί όταν αμαξοστοιχία προσέκρουσε σε πεσμένα δέντρα στη γραμμή, χτύπησε πολλά «καμπανάκια».

Το ατύχημα έγινε μεταξύ των σταθμών Σφενδάλης και Αφιδνών, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές και να ακινητοποιηθεί η αμαξοστοιχία. Σύμφωνα με την Hellenic Train δεν υπήρξε τραυματισμός επιβατών ή προσωπικού.

Οι 35 επιβάτες της αμαξοστοιχίας 1531 μεταφέρθηκαν με την 1532 στον σταθμό των Αφιδνών. Λόγω των πεσμένων δέντρων στη γραμμή υπήρξε διακοπή κυκλοφορίας.

Θορυβημένη η διοίκηση του ΟΣΕ

Τα δύο αυτά περιστατικά ενεργοποίησαν τη διοίκησης του ΟΣΕ  που αποφάσισε να επισπεύσει τη λήψη άμεσων μέτρων πού έχει ήδη σχεδιάσει με σκοπό τόσο την αποτροπή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον όσο και την εν γένει ενίσχυση της ασφάλειας επιβατών και μέσων.

Πρόκειται για έργα καθαρισμού της αυτοφυούς βλάστησης και της κοπής των δένδρων κατά μήκος όλου του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας που αναλαμβάνει η σύσταση μιας νέας Διεύθυνσης Πρασίνου & Περιβάλλοντος στον Οργανισμό. Επιπρόσθετα, η νέα Διεύθυνση θα είναι αρμόδια και για την συνολική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος τού Οργανισμού. Σημειώνεται, ότι μέχρι σήμερα το έργο των καθαρισμών και της κοπής δένδρων ανήκε στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Γραμμής.

Επίσπευση των έργων καθαρισμού

Παρέμβαση της εισαγγελίας

Tην άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε το περιστατικό στους Αγίους Αναργύρους.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνης Ελευθεριάνος έδωσε εντολή για τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί το αδίκημα των επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα ζητηθούν πορίσματα του ΟΣΕ, θα ληφθούν όλες οι αναγκαίες καταθέσεις και επίσης θα ζητηθούν τα ηχητικά ντοκουμέντα για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Η διενέργεια της προκαταρκτικής θα γίνει από τη ΓΑΔΑ υπό την εποπτεία της Εισαγγελέως πρωτοδικών Αγγελικής Τριανταφύλλου.

Αναζητείται μεγαλύτερη ασφάλεια στην κυκλοφορία συρμών στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας

«Δεν υπήρξε κίνδυνος για κανέναν»

Μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας από τα χείλη του αρμόδιου υπουργού ακούστηκε: «Ουδέν πρόβλημα». O Βασίλης Οικονόμου, για την παρ΄ολίγον τραγωδία μεταξύ των σταθμών της Αθήνας και των Αγίων Αναργύρων,  προσπάθησε να πείσει ότι «δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για κανέναν» και το περιστατικό είναι «σοβαρό μόνο στη θεωρία». «Υπήρχαν οι δικλείδες ασφαλείας» ανέφερε (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, οι οποίες μάλιστα «λειτούργησαν» και για αυτό δεν έγινε το ατύχημα, κρίνοντας προφανώς εκ του αποτελέσματος.

Μάλιστα υποστήριξε ότι οι σταθμάρχες συνεννοήθηκαν μεταξύ τους με το παλιό σύστημα, καθώς η τηλεδιοίκηση δεν λειτουργούσε λόγω έργων στα Σεπόλια.

Only in

Αναζητώντας την αντιπολίτευση

Η ιστορία δεν επιτρέπει κενά. Ούτε και η πολιτική.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024