Ένας στους πέντε Έλληνες υποφέρει από πονοκεφάλους, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κεφαλαλγίας, αναλύουν τα συμπτώματα και τα αίτια που τους πυροδοτούν.

Ο καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ και υπεύθυνος του τμήματος Επείγουσας Γενικής Νευρολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο, Δήμος Μητσικώστας, και η πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Κεφαλαλγίας, Έλενα Μπαρμπαγιάννη, συζήτησαν στην ΕΡΤ για το τεράστιο πρόβλημα που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, τον πονοκέφαλο.

«Η κεφαλαλγία δεν απειλεί τη ζωή μας, αλλά μας κλέβει πολύτιμες στιγμές», δήλωσε ο κ. Μητσικώστας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κεφαλαλγίας που εορτάστηκε στις 12 Σεπτεμβρίου. Μιλώντας για τον αντίκτυπο των πονοκεφάλων στην ποιότητα ζωής των ασθενών εξήγησε ότι ένας καθημερινός πονοκέφαλος μπορεί να έχει σοβαρότερες συνέπειες για την καθημερινότητα από άλλες ασθένειες που δεν επηρεάζουν την ποιότητα ζωής με τον ίδιο τρόπο.

«Όταν έχεις ημικρανία, δεν είσαι λειτουργικό άτομο. Μένεις στο σπίτι, απομονώνεσαι και δεν μπορείς να ανταποκριθείς στις επαγγελματικές και προσωπικές σου υποχρεώσεις». Επιπλέον, εξήγησε ότι οι ημικρανίες μπορεί να επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, όπως οι ορμόνες, ο καιρός, ο ύπνος και η διατροφή, ενώ επεσήμανε πως στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει και κληρονομικότητα», πρόσθεσε από την πλευρά της η κ. Μπαρμπαγιάννη, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου κεφαλαλγίας.

Προσοχή στην χρήση αναλγητικών

Σύμφωνα με τον κ. Μητσικώστα, η καθημερινή χρήση αναλγητικών μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση και την εμφάνιση πονοκεφάλων.

«Η χρήση αναλγητικών σε καθημερινή βάση αυξάνει την ένταση, τη συχνότητα και τη διάρκεια των πονοκεφάλων. Βρίσκεστε σε έναν φαύλο κύκλο», σημείωσε. Όπως ανέφερε, η πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη του Συνδέσμου έδειξε ότι 70.000 Έλληνες πάσχουν από χρόνια ημικρανία λόγω υπερβολικής χρήσης φαρμάκων, κάτι που καθιστά το ζήτημα ένα σοβαρό δημόσιο πρόβλημα υγείας.

«Η ημικρανία προσβάλλει και είναι η αρρώστια εκείνη που έχει τη μεγαλύτερη αναπηρία στα άτομα που είναι κάτω από πενήντα» σημείωσε ο κ. Μητσικώστας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Η αναζήτηση βοήθειας από ειδικά κέντρα κεφαλαλγίας είναι κρίσιμη, καθώς πλέον υπάρχουν νέες θεραπευτικές επιλογές.

«Η ημικρανία παραμένει υποτιμημένη, ακόμη και από τους ίδιους τους ασθενείς», δήλωσε ο κ. Μητσικώστας, προσθέτοντας ότι η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπισή της.

Όσον αφορά τις φαρμακευτικές αγωγές, η κ. Μπαρμπαγιάννη ανέφερε πως η ζωή της άλλαξε ριζικά με τη λήψη μονοκλωνικών αντισωμάτων τα τελευταία έξι χρόνια. «Η πρόληψη της ημικρανίας είναι πλέον εφικτή και η ποιότητα ζωής βελτιώνεται αισθητά», δήλωσε.

Τέλος, ο κ. Μητσικώστας επεσήμανε ότι η ημικρανία επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες, αν και δεν υπάρχουν σαφείς λόγοι για αυτό.

«Η ημικρανία είναι μια γυναικεία υπόθεση», σχολίασε χαμογελώντας, ενώ εξήγησε ότι παράγοντες όπως το γονιδίωμα και το περιβάλλον παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή της.