Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Έλον Μασκ: Πώς η Βραζιλία τον ανάγκασε να πληρώσει για τα fake news στο Χ

Έλον Μασκ: Πώς η Βραζιλία τον ανάγκασε να πληρώσει για τα fake news στο Χ

Η κόντρα του Μασκ με το Ανώτατο Δικαστήριο ξέσπασε μετά την άρνηση του X να διαγράψει αναρτήσεις που κρίθηκαν ψευδείς. Ακολούθησε το πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών.

Ο Έλον Μασκ αναγκάστηκε να στείλει 18,35 εκατομμύρια ρεάλ, ή 3 εκατ. ευρώ, στα κρατικά ταμεία της Βραζιλίας προκειμένου να ξεπαγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του που είχαν δεσμευτεί λόγω κόντρας για την ελευθερία του λόγου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας είχε παγώσει τους λογαριασμούς του X και της διαστημικής εταιρείας SpaceX του Μασκ επειδή η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, παλαιότερα γνωστή ως Twitter, δεν είχε πληρώσει τα πρόστιμα που της είχαν επιβληθεί για διασπορά fake news.

Είναι ένα παράδειγμα νίκης των αρχών έναντι του συντηρητικού επιχειρηματία που κατηγορείται σε ΗΠΑ και Ευρώπη ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά της παραπληροφόρησης στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης και αψηφά τους κανόνες.

Ο ανώτατος δικαστής Αλεχάντρε ντι Μοράες, ο οποίος βρίσκεται εδώ και καιρό σε κόντρα με τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη του Χ, ήρε το μπλόκο μετά την αποστολή ολόκληρου του ποσού των προστίμων, μετέδωσε το Reuters.

Ο Αλεχάντρε ντι Μοράες του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν έχει ξεμπλοκάρει ακόμα το Χ (Reuters)

Ο Μοράας έχει διατάξει να μπλοκαριστεί η πρόσβαση στο X στη Βραζιλία, την έκτη μεγαλύτερη αγορά του, μετά την άρνηση της εταιρείας να συμμορφωθεί με τις διαταγές παγώματος λογαριασμών που κατηγορούνται για παραπληροφόρηση και μηνύματα μίσους, λογαριασμοί που σύμφωνα με τον δικαστή απειλούν τη δημοκρατία. Ορισμένοι αφορούν τις έρευνες που πραγματοποιούνται σε βάρος του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Ο Μασκ, ο οποίος έχει παλαιότερα δηλώσει πως αγόρασε το Twitter για να το μετατρέψει σε πλατφόρμα «απόλυτης» ελευθερίας του λόγου, αρνήθηκε να συμμορφωθεί κατηγορώντας τον Μοράς για «αντισυνταγματική» συμπεριφορά και «λογοκρισία».

Ακόμα, το X δεν έχει ακόμα διορίσει τοπικό εκπρόσωπο, όπως απαιτεί η νομοθεσία της Βραζιλίας, και αγνόησε την προθεσμία που είχε για να συμμορφωθεί με τις εντολές του δικαστηρίου, κάτι που οδήγησε τον Μοράες στην απόφαση να παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του X και του Starlink, υπηρεσίας δορυφορικού Διαδικτύου που προσφέρει η SpaceX.

Όπως διευκρίνισε το Ανώτατο Δικαστήριο, ο Μοράες δεν έχει ανακαλέσει την απόφασή του να μπλοκάρει το X στη Βραζιλία επειδή το ζήτημα του τοπικού εκπροσώπου δεν έχει ρυθμιστεί και το περιεχόμενο που κρίθηκε παράνομο δεν διαγράφηκε από την πλατφόρμα.

Με πρόστιμα για άρνηση καταπολέμησης της παραπληροφόρησης έχει απειλήσει το X και οι Βρυξέλλες, παραμένει όμως ασαφές αν το X υπόκειται στη νομοθεσία που ισχύει για τις πολύ μεγάλες πλατφόρμες.

Only in

Πολύπλοκη και δύσκολη η ρυμούλκηση του «SOUNION» που χτυπήθηκε από τους Χούθι

Τα ρυμουλκά έχουν συνδεθεί επιτυχώς με το πλοίο και η ρυμούλκηση του δεξαμενόπλοιου σε ασφαλή τοποθεσία βρίσκεται σε εξέλιξη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024