Ελίας Χούρι: Πέθανε ο σπουδαίος Λιβανέζος συγγραφέας – Στάθηκε με το έργο του στο πλευρό των Παλαιστινίων
«Η Καταστροφή ξεκίνησε το 1948 και συνεχίζεται ακόμη», έγραψε κάποτε ο Ελίας Χούρι αναφερόμενος στη «Νάκμπα» κατά την οποία χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν όταν δημιουργήθηκε το Ισραήλ το 1948.
Πέθανε ο λιβανέζος συγγραφέας Ελίας Χούρι, ο οποίος ασχολήθηκε σε μεγάλο βαθμό με την παλαιστινιακή υπόθεση και δίδαξε σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους σημαντικότερους διανοούμενους του Λιβάνου. Ήταν 76 ετών.
«Βάναυση»
Ο Χούρι, μια κορυφαία φωνή της αραβικής λογοτεχνίας, ήταν άρρωστος εδώ και μήνες και εισήχθη στο νοσοκομείο αρκετές φορές τον τελευταίο χρόνο μέχρι τον θάνατό του νωρίς την Κυριακή, ανέφερε η εφημερίδα Al-Quds Al-Arabi για την οποία εργαζόταν.
Ο Λιβανέζος συγγραφέας, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βηρυτό, υπερασπιζόταν ανοιχτά την ελευθερία του λόγου και ασκούσε σκληρή κριτική στις δικτατορίες στη Μέση Ανατολή.
«Το ερώτημα δεν είναι πώς οι άνθρωποι γκρέμισαν το τείχος του φόβου, αλλά πώς ο φόβος οικοδόμησε τα αραβικά βασίλεια της σιωπής για πέντε δεκαετίες»
Εκτός από τα μυθιστορήματά του, ο Χούρι έγραφε άρθρα σε διάφορα αραβικά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, γεγονός που τον έκανε γνωστό σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο.
Γεννημένος στη Βηρυτό στις 12 Ιουλίου 1948, ο Χούρι έγινε ευρέως γνωστός για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, από την υποστήριξή του προς τους Παλαιστίνιους μέχρι τη σκληρή κριτική του στο Ισραήλ και την «βάναυση», όπως την αποκαλούσε, εγκατάστασή του στα παλαιστινιακά εδάφη. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λιβάνου και αργότερα στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, όπου έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στην κοινωνική ιστορία.
Ο Χούρι κατά την διάρκεια της ζωή του, δίδαξε σε διάφορα πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το Κολούμπια, το Πρίνστον και το Χιούστον, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
«Το ερώτημα δεν είναι γιατί ξέσπασαν οι αραβικές εξεγέρσεις»
«Η Καταστροφή ξεκίνησε το 1948 και συνεχίζεται ακόμη», έγραψε κάποτε αναφερόμενος στην ισραηλινή εποικιστική πολιτική στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Η «Νάκμπα» ή «καταστροφή» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από πολλούς Άραβες για να περιγράψει τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων όταν δημιουργήθηκε το Ισραήλ το 1948.
Ο Χούρι ήταν ειλικρινής υποστηρικτής των αραβικών εξεγέρσεων που ξέσπασαν στην περιοχή από το 2011 και ανέτρεψαν αρκετές κυβερνήσεις.
«Το ερώτημα δεν είναι γιατί ξέσπασαν οι αραβικές εξεγέρσεις», έγραψε ο Χούρι μετά τις εξεγέρσεις που ανέτρεψαν μακροχρόνιους ηγέτες όπως ο Χόσνι Μουμπάρακ της Αιγύπτου και ο Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί της Τυνησίας. «Το ερώτημα δεν είναι πώς οι άνθρωποι γκρέμισαν το τείχος του φόβου, αλλά πώς ο φόβος οικοδόμησε τα αραβικά βασίλεια της σιωπής για πέντε δεκαετίες».
Το πρώτο του μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1975, αλλά το δεύτερο, το Little Mountain (Το μικρό βουνό), που κυκλοφόρησε το 1977 και αφορούσε τον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου, σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
Το Bab al-Shams (Πύλη του Ήλιου), που κυκλοφόρησε το 2000, αφορούσε τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στο Λίβανο από το 1948. Μια ταινία με αφορμή το μυθιστόρημα γυρίστηκε στην Αίγυπτο.
Τα μυθιστορήματά του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των εβραϊκών.
*Με πληροφορίες από: AP | ABC | Κεντρική φωτογραφία θέματος: YouTube | NYUAD Institute
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις