Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ενσυναίσθηση: 10 φράσεις που λένε διαρκώς όσοι δεν έχουν ίχνος αυτής

Ενσυναίσθηση: 10 φράσεις που λένε διαρκώς όσοι δεν έχουν ίχνος αυτής

Μήπως, σας θυμίζουν κάτι;

Το να έχετε ενσυναίσθηση για τους άλλους είναι βασικό συστατικό για την ανάπτυξη ισχυρών σχέσεων. Σύμφωνα με ψυχολόγους, η ενσυναίσθηση περιλαμβάνει την ικανότητα του ατόμου να αναγνωρίζει τα δικά του συναισθήματα ενώ κατανοεί ταυτόχρονα και τα συναισθήματα των άλλων. Είναι η ικανότητά μας να νοιαζόμαστε για τους άλλους. Όταν κάποιος/α δεν έχει ενσυναίσθηση, τείνει να το κάνει σαφές με τις πράξεις και τις… φράσεις του.

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε τις 10 πιο κοινές εκφράσεις που χρησιμοποιούν όσοι/ ες δεν έχουν ενσυναίσθηση.

«Λυπάμαι που νιώθεις έτσι»

Μια γνήσια, εγκάρδια συγγνώμη μπορεί να θεραπεύσει τον πόνο κάποιου, αλλά ένα άτομο χωρίς ενσυναίσθηση θα δυσκολευτεί να καταλάβει γιατί κάποιος πληγώθηκε, ειδικά όταν αφορά τον αντίκτυπο της δικής του συμπεριφοράς. Προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά, η συγγνώμη πρέπει να έχει νόημα. Το να σας λέει κάποιος «λυπάμαι που νιώθεις έτσι» δεν είναι αληθινή συγγνώμη. Αντί να αναλάβει την ευθύνη, με αυτήν τη φράση «σπρώχνει» την ευθύνη πίσω στο άτομο που έχει πληγωθεί.

«Υπερβάλλεις»

Το να πείτε σε ένα άτομο ότι αντιδρά υπερβολικά, ισοδυναμεί με το να του λέτε ότι είναι πολύ ευαίσθητο. Αυτή η φράση υποτιμά τα συναισθήματα κάποιου, ενώ λειτουργεί ως ένας τρόπος για να μειώσετε ένα άτομο, κάτι που μπορεί να τον κάνει να νιώθει ότι δεν αξίζει. Συναισθηματική ενσυναίσθηση είναι το να αισθάνεστε αυτό που νιώθει κάποιος άλλος. Ένα άτομο χωρίς ενσυναίσθηση δεν είναι σε θέση να επεκτείνει τη συμπόνια του σε άλλους ανθρώπους, γι’ αυτό έχει την τάση να πιστεύει ότι όλοι οι άλλοι γύρω του αντιδρούν υπερβολικά ή είναι πολύ συναισθηματικοί.

«Δεν είναι πρόβλημά μου»

Ένα άτομο που δεν έχει ενσυναίσθηση, θα απαντήσει ότι «δεν είναι δικό του πρόβλημα». Η ενσυναίσθηση συνδέεται με τη συμπόνια, η οποία περιλαμβάνει το να μπαίνουμε στη θέση κάποιου άλλου και να προσφέρουμε υποστήριξη σε άτομα που έχουν ανάγκη. Ωστόσο, ένα άτομο χωρίς ενσυναίσθηση είναι πιο εγωκεντρικό και είναι απίθανο να ασχοληθεί με κάποιον άλλο πέρα από τον εαυτό του.

«Ξεπέρασέ το»

Ένα άτομο που λέει σε κάποιον «να το ξεπεράσει», όταν βιώνει μια δύσκολη κατάσταση, του λείπει σαφώς η ενσυναίσθηση, γιατί δεν κατανοεί το βάρος του αγώνα αυτού του ατόμου. Το να φέρεστε στους άλλους με καλοσύνη και να σέβεστε τις συναισθηματικές τους ανάγκες είναι ένδειξη ότι είστε άτομο με ενσυναίσθηση. Όταν κάποιος/ α δεν μπορεί να κρατήσει χώρο για τον πόνο ενός άλλου ατόμου, σημαίνει ότι δεν έχει ενσυναίσθηση.

«Παίρνεις ό,τι αξίζεις»

Ένα άλλο σημάδι ότι κάποιος δεν έχει ενσυναίσθηση είναι ότι απομακρύνει τους ανθρώπους κάθε φορά που βιώνουν μια κακή εμπειρία. Ένα άτομο με ενσυναίσθηση είναι σε θέση να αναγνωρίσει αυτό που περνάει κάποιος, ακόμα κι αν δεν έχει νιώσει ποτέ αυτό που αισθάνεται αυτό το άτομο. Αντίθετα, ένα άτομο που δεν έχει ενσυναίσθηση, πιστεύει ότι η ατυχία κάποιου οφείλεται στις δικές του ελλείψεις, με αποτέλεσμα να καταλήγει να τον κατηγορεί για το πώς νιώθει.

«Δεν μπορείς να καταλάβεις»

Ακριβώς όπως ένα αδιάφορο άτομο δεn θα αναγνωρίσει τις δυσκολίες κανενός άλλου, έτσι πιστεύει και ότι οι δυσκολίες του είναι χειρότερες από αυτές των άλλων. Η life coach, Mitzi Bockman περιέγραψε τους ανθρώπους που στερούνται ενσυναίσθησης ως «αυτοαπορροφημένους», ότι δηλαδή είναι σε σημείο που σκέφτονται πρώτα τον εαυτό τους, τα προβλήματά τους και τη θέση τους στον κόσμο.

«Δεν είναι λάθος μου»

Κάποιος χωρίς ενσυναίσθηση δεν έχει πολλή υπομονή ή ανοχή για τα λάθη των άλλων και δεν θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο ούτε για τα δικά του λάθη. Κατά κάποιον τρόπο, αυτό τους δημιουργεί μια νοοτροπία θυματοποίησης, όπου όλοι οι άλλοι είναι εναντίον τους. Ένα άτομο χωρίς ενσυναίσθηση έχει πιθανώς ένα μοτίβο συμπεριφοράς όπου δεν αναλαμβάνει την ευθύνη του τρόπου με τον οποίο οι πράξεις του επηρεάζουν τους άλλους, οπότε του είναι δύσκολο να παραμείνει κοντά στους ανθρώπους.

«Δεν είναι και τόσο κακό»

Συχνά, όταν μοιραζόμαστε με κάποιον/ α τα προβλήματά μας, δεν θέλουμε λύσεις, αλλά αντίθετα θέλουμε να νιώσουμε ότι μας ακούν και μας καταλαβαίνουν. Για παράδειγμα, αν περνάτε μία από εκείνες τις μέρες που όλα πάνε στραβά και νιώθετε ότι θέλετε να συρθείτε ξανά στο κρεβάτι, ένα άτομο χωρίς ενσυναίσθηση θα μειώσει το πώς νιώθετε και θα σας πει ότι αυτό που περνάτε δεν είναι και τόσο κακό. Μπορεί ακόμη και να συγκρίνουν τις δυσκολίες σας με τις δικές τους, λέγοντας κάτι του τύπου: «Νομίζεις ότι είναι κακό; Τα προβλήματά μου είναι πολύ χειρότερα».

«Δεν θα το έκανα ποτέ αυτό»

Ένα άτομο χωρίς ενσυναίσθηση θέλει να ξεχωρίζει, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει τις λύπες ή τις χαρές των άλλων. Επειδή κρατούν τον εαυτό τους σε απόσταση, είναι απίθανο να παρατηρήσουν παράλληλες εμπειρίες ή ομοιότητες με οποιονδήποτε άλλον. Αν κάποιος βρίσκεται σε ένα χαμηλό κοινωνικά ή οικονομικά σημείο της ζωής του, ένα άτομο χωρίς ενσυναίσθηση πιστεύει ότι δε θα βρεθεί ποτέ στην ίδια κατάσταση με εκείνο, επειδή δεν μπορεί να απομακρύνει τον εαυτό του από τη δική του άκαμπτη καθημερινότητα.

«Έτσι είμαι εγώ»

Ένα άτομο που δεν έχει ενσυναίσθηση, δεν θα ζητήσει συγγνώμη για αυτό που είναι και δεν θέλει να αλλάξει. Δεν μπορούν να δουν πότε έχουν πληγώσει κάποιον και δεν θα το δεχτούν ακόμα κι αν τους επισημανθεί. Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι έχουμε ελαττώματα και πτυχές του εαυτού μας που απαιτούν κάποια συναισθηματική δουλειά. Εάν δεν είμαστε πρόθυμοι να αλλάξουμε, θα καταλήξουμε απομονωμένοι από τους ανθρώπους γύρω μας. Δουλεύοντας την ενσυναίσθησή μας, μπορούμε να παραμείνουμε κοντά στους ανθρώπους που μας ενδιαφέρουν και να γίνουμε καλύτεροι.

Πηγή: Grace

Only in

Κλίμα απαισιοδοξίας για την οικονομία (και) στον επιχειρηματικό κόσμο, δεν πείθουν τα κυβερνητικά μέτρα

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει το οικονομικό κλίμα δεν πείθει ούτε τις επιχειρήσεις που εκτιμούν πως η οικονομική κατάσταση το επόμενο εξάμηνο θα είναι αρνητική.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024