Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ψυχολογία: Μήπως ήσασταν κακομαθημένο παιδί; Αυτές οι συνήθειες το προδίδουν

Ψυχολογία: Μήπως ήσασταν κακομαθημένο παιδί; Αυτές οι συνήθειες το προδίδουν

Ψυχολόγοι αποκαλύπτουν ποιες είναι - Εντοπίστε τις και προσπαθήστε να τις αντιμετωπίσετε

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ένα κακομαθημένο παιδί είναι εκείνο που εκδηλώνει υπερβολικά εγωκεντρική και ανώριμη συμπεριφορά λόγω της έλλειψης ορίων που τίθενται από τους γονείς του, κατάλληλων για την ηλικία του.

Οι γονείς γενικά δεν έχουν σκοπό να «κακομάθουν» ένα παιδί. Συγκεκριμένες στρατηγικές γονικής μέριμνας που οδηγούν σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να προέρχονται από μια διαρκή καλοπροαίρετη διάθεση ή ίσως ο εκάστοτε γονιός μεγαλώνει ένα παιδί όπως τον μεγάλωσαν κι εκείνο (ή θα ήθελαν να το είχαν μεγαλώσει). Ωστόσο, αυτού του είδους η ανατροφή έχει παγίδες, αφού μεγαλώνοντας ένα παιδί μπορεί να αναπτύξει μερικές συνήθειες που είναι απόρροια του τρόπου που μεγάλωσε. Οι ειδικοί τις παραθέτουν παρακάτω για να τις εντοπίσετε κι εσείς.

Δεν είστε ανεξάρτητοι/ες

Βασίζεστε σε μεγάλο βαθμό σε άλλους για συναισθηματική υποστήριξη ή πρακτική βοήθεια, γι΄αυτό χρειάζεστε περισσότερη ανεξαρτησία και αυτοδυναμία, που συνήθως αναπτύσσονται μέσω υπεύθυνης λήψης αποφάσεων κι επίλυσης προβλημάτων.

Έχετε εγωισμό

Συχνά επικεντρώνεστε σε αυτό που σας ταιριάζει και τι είναι καλύτερο για εσάς, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνετε συχνά υπόψη σας τις προτιμήσεις ή τα συναισθήματα των γύρω σας. Με λίγα λόγια, εκδηλώνετε μια εγωιστική συμπεριφορά.

Δεν έχετε εμπάθεια

Αυτό είναι συχνά αποτέλεσμα μιας εγωιστικής στάσης. Όταν δεν ξέρετε πώς να επικοινωνείτε και δε σας έχουν μάθει να αντιμετωπίζετε τις συγκρούσεις, δεν έχετε την ικανότητα να προσπαθήσετε να κατανοήσετε τα πράγματα από την οπτική γωνία κάποιου άλλου.

Δεν είστε επικοινωνιακοί/ες

Εάν δε διδαχθήκατε από τους γονείς σας αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας, δε δίνατε προσοχή ή δε λαμβάνατε υπόψη ότι το πώς λέτε κάτι σε κάποιον/α μπορεί να τον επηρεάσει αρνητικά, τότε σίγουρα θα έχετε προβλήματα επικοινωνίας σε συζητήσεις με άλλους.

Δεν είστε πειθαρχημένοι/ες

Αν οι κανόνες και τα όρια δεν είχαν τεθεί ή εφαρμοστεί αρκετά στην παιδική σας ηλικία, τότε ως ενήλικες ίσως δυσκολεύεστε με αυτό το κομμάτι. Για παράδειγμα, η διατήρηση ενός προγράμματος προπόνησης, η υγιεινή διατροφή, το να πηγαίνετε για ύπνο στην ώρα σας και να ξυπνάτε επίσης έγκαιρα μπορεί να είναι δύσκολο να το διαχειριστείτε στην ενήλικη ζωή σας.

Έχετε απαιτήσεις

Τα παιδιά που είναι κακομαθημένα συχνά παίρνουν αυτό που θέλουν όταν το θέλουν. Την ίδια μεταχείριση αναζητούν και στην ενήλικη ζωή γιατί έχουν εξοικειωθεί με αυτήν την κατάσταση. Εάν πιάνετε τον εαυτό σας να έχει τέτοιου είδους απαιτήσεις, ίσως ήρθε η ώρα να κάνετε ένα βήμα πίσω και να αποκτήσετε περισσότερη υπομονή και κατανόηση.

Δε δέχεστε το «όχι»

Εάν απογοητεύεστε ή νιώθετε άσχημα όταν κάποιος/α σάς λέει «όχι» σε κάτι που ζητήσατε γιατί είτε δεν μπορεί εκείνη τη στιγμή να το φέρει εις πέρας είτε γιατί δε θέλει, τότε μάλλον μεγαλώσατε με λάθος τρόπο. Οι γονείς σας πιθανότατα σας έκαναν όλα τα χατίρια και αυτό είναι λογικό να θέλετε να συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή σας.

Πηγή: Grace

Only in

Κλίμα απαισιοδοξίας για την οικονομία (και) στον επιχειρηματικό κόσμο, δεν πείθουν τα κυβερνητικά μέτρα

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει το οικονομικό κλίμα δεν πείθει ούτε τις επιχειρήσεις που εκτιμούν πως η οικονομική κατάσταση το επόμενο εξάμηνο θα είναι αρνητική.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024