Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ξηροφθαλμία: Ωφελεί το γέλιο τα μάτια;

Ξηροφθαλμία: Ωφελεί το γέλιο τα μάτια;

Το γέλιο μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με τις οφθαλμικές σταγόνες για την ξηροφθαλμία, αποκαλύπτουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, το γέλιο μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με τις σταγόνες όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ξηροφθαλμίας στα αρχικά στάδια. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές προτείνουν πως θα μπορούσε να… συνταγογραφηθεί ως εναλλακτική θεραπεία για την ξηροφθαλμία, που μεταξύ άλλων μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και πόνο στα μάτια, έναντι της συνήθους αγωγής με την χρήση τεχνητών δακρύων που ανακουφίζει τα συμπτώματα.

Παράλληλα λοιπόν με τα οφέλη για την υγεία που έχουν συνδεθεί με το γέλιο, όπως η ανακούφιση του στρες και του χρόνιου πόνου καθώς και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τώρα υπάρχει άλλος ένας λόγος για να το βάλουμε περισσότερο στη ζωή μας.

Η έρευνα

Επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του γέλιου ως άσκηση σε ασθενείς με συμπτώματα ξηροφθαλμίας.

Στη δοκιμή συμμετείχαν 283 άτομα, ηλικίας από 18 έως 45 ετών. Κάποιοι συμμετέχοντες έπρεπε να βάζουν οφθαλμικές σταγόνες υαλουρονικού οξέος τέσσερις φορές την ημέρα για οκτώ εβδομάδες ενώ στους υπόλοιπους ανατέθηκαν «ασκήσεις γέλιου» για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Οι οποιεσδήποτε αλλαγές στις βαθμολογίες δυσφορίας στην επιφάνεια των ματιών μετρήθηκαν κατά την δέκατη και την δωδέκατη εβδομάδα.

Η μέση βαθμολογία ήταν 10,5 βαθμούς χαμηλότερη, υποδηλώνοντας λιγότερη ενόχληση, για την ομάδα που επιδόθηκε σε ασκήσεις γέλιου και 8,83 χαμηλότερη για όσους χρησιμοποιούσαν οφθαλμικές σταγόνες για την ξηροφθαλμία.

Η εξάσκηση του γέλιου προκάλεσε σημαντικές βελτιώσεις συνολικά στην υγεία των ματιών, όπως η υγρασία μετά το κλείσιμο των ματιών, η λειτουργία των ελαιοειδών αδένων που βοηθούν στην πρόληψη της υπερβολικά γρήγορης εξάτμισης των δακρύων και της ψυχικής υγείας.

Ξηροφθαλμία και γέλιο- Τι δήλωσαν οι ερευνητές

Μιλώντας στο έγκριτο περιοδικό BMJ, οι συγγραφείς από το πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ και το πανεπιστήμιο Sun Yatsen στην Κίνα δήλωσαν ότι το γέλιο θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση.

«Ως μια ασφαλής, φιλική προς το περιβάλλον και χαμηλού κόστους παρέμβαση, το γέλιο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ανακούφιση στο σπίτι για άτομα με ξηροφθαλμία στα αρχικά στάδια ως συμπτωματική και συμπληρωματική θεραπεία».

Πηγή: VITA

Only in

Η Ελλάδα αντιμέτωπη με ανησυχητική πληθυσμιακή κατάρρευση – Σε απόγνωση οι νέοι

Το 2022, η χώρα κατέγραψε λιγότερες από 77.000 γεννήσεις, τις χαμηλότερες σχεδόν του αιώνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024