Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Οι ασκήσεις που τα βάζουν με την οστεοπόρωση

Οι ασκήσεις που τα βάζουν με την οστεοπόρωση

Τρεις ασκήσεις, αν τις βάλετε στη γυμναστική σας, θα σας βοηθήσουν στη μάχη με τον οστεοπόρωση.

Η οστεοπόρωση είναι μια σκελετική νόσος με κύριο χαρακτηριστικό την απώλεια οστικής μάζας και την μειωμένη αντοχή των οστών. Επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, με το 80% των πασχόντων στις ΗΠΑ να είναι ανήκουν στο γυναικείο φύλο.

Καθώς η οστεοπόρωση αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος, είναι σημαντικό, όλοι μας, να φροντίζουμε λίγο παραπάνω τα οστά μας. Ορισμένοι μπορεί να απέχουν από την άσκηση για να τα προστατεύσουν, σκεπτόμενοι το ενδεχόμενο τραυματισμού.

Στην πραγματικότητα όμως, η γυμναστική και συγκεκριμένα μια άσκηση υψηλής έντασης μπορεί να είναι ό,τι πρέπει για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Η κατάλληλη άσκηση για την οστεοπόρωση

Η κατάλληλη άσκηση κατά της οστεοπόρωσης φαίνεται να είναι τα…άλματα! Μια έρευνα διαπίστωσε ότι η επίδραση μόλις 20 αλμάτων την ημέρα μπορεί να διεγείρει την αναδιαμόρφωση και την ανοργανοποίηση των οστών, κάτι που είναι εξαιρετικό για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Τα άλματα φαίνεται ότι όχι μόνο δομούν τα οστά αλλά και τα αναδομούν, οπότε δεν είναι ποτέ αργά να ξεκινήσεις.

Επιπλέον μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκτηση της σωματικής δύναμης και στην ενίσχυση του χρόνου αντίδρασης, δύο παράγοντες που τείνουν να μειώνονται με την ηλικία.

Τρεις ασκήσεις να δοκιμάσεις

Ενώ οι ασκήσεις με άλματα αξίζουν μια θέση στη ρουτίνα σου, αν είσαι σε αρχάριο επίπεδο είναι σημαντικό να μην το παρακάνεις. Ξεκίνα με πιο απλές ασκήσεις και προχώρησε σε πιο δύσκολες, όπως:

1.Αρχάριοι: Σχοινάκι

Ξεκίνα με τα βασικά, δηλαδή το σχοινάκι. Αν δεν έχεις σχοινάκι ή αν δεν ξέρεις πως να κάνεις, μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις άλματα κουνώντας τα χέρια σου σαν να κρατάς ένα σχοινάκι.

Για αρχή κάνε ένα λεπτό άσκησης με 90 δευτερόλεπτα διάλειμμα για τρεις γύρους. Όσο πιο πολύ εξοικειώνεσαι τόσο περισσότερα λεπτά ή γύρους θα μπορείς να κάνεις.

2. Εξοικοειωμένοι: Πλειομετρικά squat-jumps

Τα squat jumps είναι μια άσκηση για να γυμνάσεις τους γλουτούς και τους τετρακέφαλους, όσο κάνεις άλματα. Επιπλέον, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη θερμιδική καύση λόγω της υψηλής έντασης της άσκησης.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα απλό κάθισμα, αλλά στην κορυφή πηδάς αντί να τεντώνεις απλώς τα πόδια σου. Αν δυσκολεύεσαι με τη σταθερότητα, ξεκίνα με μικρότερα άλματα για αρχή. Ολοκλήρωσε έξι έως οκτώ επαναλήψεις για δύο έως τρία σετ με ξεκούραση ανάμεσα στα σετ.

3. Προχωρημένοι: Box Jumps

Αν έχεις ήδη τα άλματα στη ρουτίνα σου τότε σκέψου να προχωρήσεις στα box jumps, κατά τα οποία πηδάς σε μια σταθερή επιφάνεια, όπως ένα box (εξού και το όνομα) και επιστρέφεις στο πάτωμα και στη συνέχεια πηδάς και πάλι.

Θα πρέπει να ξεκινήσεις από κοντό και να προχωρήσεις σε πιο ψηλό box όταν νιώσεις ότι νιώσεις έτοιμη.

Κάνε τρία σετ των έξι έως οκτώ επαναλήψεων, με ανάπαυση μεταξύ των σετ.

* Πηγή: Vita

Only in

Πολύπλοκη και δύσκολη η ρυμούλκηση του «SOUNION» που χτυπήθηκε από τους Χούθι

Τα ρυμουλκά έχουν συνδεθεί επιτυχώς με το πλοίο και η ρυμούλκηση του δεξαμενόπλοιου σε ασφαλή τοποθεσία βρίσκεται σε εξέλιξη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024