Με τη φράση «back to the basics» ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης επιχειρεί να θέσει τους άξονες για την επόμενη μέρα των προοδευτικών δυνάμεων αλλά και συγκεκριμένα της Αριστεράς.

Όπως αναφέρει ο Αλέξης Χαρίτσης στην καθιερωμένη Κυριακάτικη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «πρέπει να δράσουμε για να περιφρουρήσουμε την Ιστορία της Παράταξης και να διασφαλίσουμε την προοπτική της για το αύριο».

«Να βάλουμε μπροστά το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής»

Τονίζει ότι «κανένα μέτωπο δεν είναι ήσσονος σημασία, κάθε μάχη πρέπει να δοθεί με αποφασιστικότητα και ενότητα», προσθέτοντας πως «η πολιτική έχει περιεχόμενο, δεν είναι απλώς ένα παίγνιο εξουσίας. Ομοίως, έχουν περιεχόμενο οι συμμαχίες».

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς υπογραμμίζει ότι «συμμαχίες χωρίς προγραμματικό περιεχόμενο δεν είναι παρά θνησιγενή κονσόρτσιουμ παραγόντων. Χρειαζόμαστε μια πλατιά αριστερή και προοδευτική συμμαχία για να ανατρέψει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την πολιτική της Δεξιάς. Χρειαζόμαστε όμως αλλαγή πολιτικής και όχι εναλλαγή προσώπων».

Τέλος, ο Αλέξης Χαρίτσης επισημαίνει ότι «back to the basics. Σοβαρότητα, αγώνες, πρόγραμμα, μέτωπα, πολιτική. Αριστερά. Ο δρόμος μας είναι δύσβατος, αλλά είναι ο μόνος που οδηγεί στο ξέφωτο».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Αλέξη Χαρίτση:

«Back to the basics. Το να καθόμαστε ελεεινολογώντας την κατάντια, δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει να δράσουμε για να περιφρουρήσουμε την Ιστορία της Παράταξης και να διασφαλίσουμε την προοπτική της για το αύριο.

Πρέπει να κάνουμε τα βασικά, αυτά που παντού και πάντοτε κάνει η Αριστερά για να υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα.

Back to the basics. Να δείξουμε στην πράξη σοβαρότητα και μαχητικότητα, ήθος και ριζοσπαστισμό, λαϊκότητα και ανοιχτό πνεύμα. Να κερδίσουμε το δύσκολο στοίχημα της αξιοπιστίας και να αποδείξουμε ότι είμαστε στην πράξη μια πολιτική δύναμη χρήσιμη για την κοινωνία.

Back to the basics. Να μπούμε μπροστά στη μάχη για τα μεγάλα προβλήματα του λαού. Προχτές στους Άγιους Ανάργυρους παραλίγο να είχαμε σύγκρουση δύο τρένων.

Δύο χρόνια μετά το έγκλημα στα Τέμπη, η ασφάλεια των σιδηροδρόμων είναι στον αέρα. Το «πάμε και όπου βγει» είναι το μότο μιας κυβέρνησης που έχει παραιτηθεί από τη διακυβέρνηση προς όφελος των πολλών και έχει αφοσιωθεί στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων.

Δύο χρόνια από το έγκλημα των Τεμπών είναι πολιτικό σκάνδαλο να κινδυνεύουν ζωές, είναι πολιτικό σκάνδαλο να μην έχουμε στοιχειωδώς ασφαλή σιδηρόδρομο. Και το σκάνδαλο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο από την προκλητική αδιαφορία των κυβερνώντων, αυτό το «έλα μωρέ, δεν έγινε τίποτα» που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέες τραγωδίες.

Back to the basics. Κανένα μέτωπο δεν είναι ήσσονος σημασία, κάθε μάχη πρέπει να δοθεί με αποφασιστικότητα και ενότητα.

Από τη μάχη για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων έως την υπεράσπιση της δημόσιας παραλίας στο Λαγονήσι, από την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έως την αποτροπή της σκανδαλώδους τροποποίησης της σύμβασης για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης έως τη στέγη φοιτητών και εκπαιδευτικών, η Νέα Αριστερά δίνει μαχητικά το «παρών» για να ενισχύσει και να δώσει ορατότητα στους λαϊκούς αγώνες.

Back to the basics. Πρόγραμμα, Πρόγραμμα, Πρόγραμμα. Η πολιτική έχει περιεχόμενο, δεν είναι απλώς ένα παίγνιο εξουσίας. Ομοίως, έχουν περιεχόμενο οι συμμαχίες.

Συμμαχίες χωρίς προγραμματικό περιεχόμενο δεν είναι παρά θνησιγενή κονσόρτσιουμ παραγόντων. Χρειαζόμαστε μια πλατιά αριστερή και προοδευτική συμμαχία για να ανατρέψει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την πολιτική της Δεξιάς. Χρειαζόμαστε όμως αλλαγή πολιτικής και όχι εναλλαγή προσώπων.

Στη ΔΕΘ καταθέσαμε 6 βασικές προγραμματικές προτάσεις σε μείζονα πεδία για την ελληνική κοινωνία.

Με καθαρό και σαφή τρόπο περιγράψαμε μια αριστερή πολιτική που μπορεί να βελτιώσει άμεσα τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων και να χαράξει μια νέα πορεία για τη χώρα.

Τις αναφέρω συνοπτικά.

1. Ακρίβεια: Έλεγχος τιμών σε όλη την αλυσίδα αξίας και πάταξη της αισχροκέρδειας, μηδενισμός του ΦΠΑ στα βασικά είδη διαβίωσης, αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό.

2. Υγεία: Διπλασιασμός των αποδοχών των γιατρών, ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, προσλήψεις για να καλυφθούν τα 20.000 κενά στο ΕΣΥ.

3. Ενέργεια: Πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή ρεύματος, δημόσιος σχεδιασμός των ΑΠΕ με προτεραιότητα στις ενεργειακές κοινότητες και την ιδιοπαραγωγή ενέργειας, διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ καθώς και των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

4. Στέγη: Κατάργηση της Golden Visa, δραστικός περιορισμός του Airbnb σε όλη την επικράτεια, ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, αναβάθμιση φοιτητικών εστιών και προγράμματα ενίσχυσης φοιτητικής στέγης, αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και αναδιάρθρωση του πτωχευτικού κώδικα για προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών.

5. Πολιτική προστασία και κλιματική κρίση: Καμία ιδιωτικοποίηση των εταιριών ύδρευσης, όχι κερδοσκοπία με το νερό, δημόσιες επενδύσεις για αντιπλημμυρικά και αποκατάσταση ρεμάτων, ενοποίηση όλων των υπηρεσιών δασοπροστασίας.

6. Εργασία: Συλλογικές συμβάσεις με καθολική εφαρμογή για όλους τους εργαζόμενους, μείωση των ωρών εργασίας, κατάργηση των αντεργατικών νόμων της ΝΔ με πρώτο αυτόν της εξαήμερης εργασίας, αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και επιστροφή του στο υπουργείο Εργασίας.

Back to the basics. Να βάλουμε μπροστά το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής, δείχνοντας στην πράξη το διαφορετικό παράδειγμα, κόντρα στην σαπουνόπερα και τον παραγοντισμό.

Να συζητήσουμε με τους πολίτες και τους συλλογικούς φορείς τις προγραμματικές προτάσεις της Νέας Αριστεράς, να τις θέσουμε ως βάση διαλόγου για τη σύμπραξη ενός νέου λαϊκού μετώπου απέναντι στη Δεξιά και την πολιτική της.

Να πείσουμε ότι υπάρχει διέξοδος.

Back to the basics. Σοβαρότητα, αγώνες, πρόγραμμα, μέτωπα, πολιτική. Αριστερά.

Ο δρόμος μας είναι δύσβατος, αλλά είναι ο μόνος που οδηγεί στο ξέφωτο».