Για την ανάγκη για «μια μεγάλη, προοδευτική αλλαγή», την οποία χρειάζεται η χώρα, μίλησε ο Νίκος Παππάς στη συνέντευξη Τύπου, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

«Να τολμήσουμε να φέρουμε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο για να πιέζονται οι τιμές προς τα κάτω»

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «δυστοπία» με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για μια σειρά ζητήματα, όπως για τα Τέμπη, όταν τόνισε ότι ο ίδιος είναι «ο ενορχηστρωτής της προσπάθειας συγκάλυψης».

Πολλές ήταν οι ερωτήσεις που έγιναν για τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Παππάς, ανάμεσα σε άλλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κώλυμα για υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του κόμματος, ενώ σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής του.

Για το εάν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος, απάντησε ότι: «Δεν υπάρχει καμία τέτοια κουβέντα, έχουμε διοχετεύσει όλες μας τις δυνάμεις για να εκπληρώσουμε τα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί».

Αρκετές ήταν και οι ερωτήσεις σχετικά με το εάν θα υπάρξει εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παππάς σημείωσε ότι θα πρέπει πρώτα να προηγηθούν κοινές πρωτοβουλίες στην κοινωνία ή στη Βουλή, ενώ τόνισε ακόμη ότι: «Δεν θα παρακαλέσουμε κανέναν για συνεργασία, δεν θα περιμένουμε κανέναν αν αρνηθεί».

Για το εάν υπάρχει πιθανότητα επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι «κεφάλαιο για τη χώρα και την Αριστερά» και ότι «οφείλουμε όλοι να μένουμε στις επίσημες τοποθετήσεις του».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου

Όλα όσα είπε ο Νίκος Παππάς στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Νίκου Παππά στη ΔΕΘ.

Ο Νίκος Παππάς ξεκίνησε με μια εισαγωγική τοποθέτηση όπου σημείωσε ότι «χρειάζεται μια μεγάλη, προοδευτική αλλαγή» για να μην υπάρξουν ξανά τραγωδίες όπως στα Τέμπη ή να μην καταρρέει το ΕΣΥ, όπως ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα.

Ο κ. Παππάς έκανε λόγο «για δυστοπία» με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει τις ευθύνες του ως η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης παρά τα εσωτερικά ζητήματα.

«Καταθέσαμε εδώ και καιρό κοστολογημένες προτάσεις. Πιστεύουμε βαθιά ότι αν δεν απαλλαγούμε από τα βάρη που άφησε πίσω της η οικονομική κρίση δεν θα μπορέσουμε να μπούμε σε έναν κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης. Καταθέτουμε τις προτάσεις μας για τα φλέγοντα ζητήματα της στέγης και του ιδιωτικού χρέους», σημείωσε ο Νίκος Παππάς.

«Αποτρέπουμε τους πλειστηριασμούς και προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία. Για το Airbnb αναπτύσσουμε πλέγμα μέτρων, όπως αύξηση της επιδότησης ενοικίου και οικοδομούμε κατοικίες για τη στέγαση φοιτητών», πρόσθεσε.

«Η χώρα θα αλλάξει πορεία με μια μεγάλη προοδευτική στροφή, προϋπόθεση της οποίας είναι ένας μεγάλος και δυνατός ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Παππάς.

Ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Θα είναι υποψήφιος πρόεδρος;

Ο Νίκος Παππάς για το εάν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος είπε: «Δεν υπάρχει καμία τέτοια κουβέντα, έχουμε διοχετεύσει όλες μας τις δυνάμεις για να εκπληρώσουμε τα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί».

«Καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές που μας έδωσε τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουμε τις πρωτοβουλίες μας», σημείωσε ο κ. Παππάς.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που διεκδικεί τη διακυβέρνηση»

Ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που διεκδικεί τη διακυβέρνηση». Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι δεν περίμενε το μέγεθος της φθοράς της Νέας Δημοκρατίας.

Για τις τιμές ενέργειας

Ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι «είναι σαφές ότι ανεξαρτήτως προθέσεων έχει διαμορφωθεί μία τεράστια στρέβλωση στην ενεργειακή οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ από νωρίς διατύπωσε μία σειρά από προτάσεις που είχαν ήδη σπεύσει από το 2022 να υιοθετήσουν άλλες χώρες».

«Πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο λογικής απέναντι στην ακρίβεια», είπε ο Νίκος Παππάς και άφησε αιχμές κατά του Κωστή Χατζηδάκη.

«Να τολμήσουμε να φέρουμε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο για να πιέζονται οι τιμές προς τα κάτω», τόνισε.

Για την καθαίρεση Κασσελάκη

Ο Νίκος Παππάς ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα για το εάν ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να καταθέσει υποψηφιότητα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστατικό και όλα τα αξιώματα είναι ανακλητά», είπε με νόημα ο Νίκος Παππάς και αναφέρθηκε στις αποφάσεις της ΚΕ και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα σεβαστούμε όλοι το καταστατικό και τις διαδικασίες και θα προχωρήσουμε σε μια δημοκρατική εκλογή», τόνισε.

Θα υπάρξει επιστροφή Τσίπρα;

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος», είπε ο Νίκος Παππάς.

«Οφείλουμε όλοι να μένουμε στις επίσημες τοποθετήσεις του», τόνισε αφού χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ως κεφάλαιο για τη χώρα και την Αριστερά.

Για τις εσωκομματικές διαδικασίες και για το εάν θα στηριχθεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζει δυστυχώς τα απόνερα ενός δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος. Καλώ, όμως, τους πολίτες να διαβάσουν τις προτάσεις μας. Από εκεί και πέρα, για το δεύτερο ερώτημα θεωρώ ότι η πρόσφατη πολιτική πείρα και η ιστορία μας η σύγχρονη δείχνουν ότι στο ανώτατο αξίωμα είναι καλό να βρίσκονται άνθρωποι με κύρος και εκτόπισμα, όπως οι Στεφανόπουλος, Παπούλιας, Παυλόπουλος. Η δική μας παράταξη έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει υπερβάσεις, γιατί να μην προταθεί ένα στέλεχος που προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο αυτή τη φορά; Θα το δεχτεί ο κ. Μητσοτάκης; Άρα έχω αποφανθεί για την ερώτησή σας: Όχι», απάντησε ο Νίκος Παππάς.

Αιχμές για τη Νέα Αριστερά

Ο Νίκος Παππάς μίλησε για το γεγονός ότι βουλευτές κράτησαν τις έδρες τους όταν έγινε η διάσπαση που οδήγησε στη Νέα Αριστερά, κάτι που χαρακτήρισε ως «πληγή» που δυσκολεύει τις συγκλίσεις.

Για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Παππάς είπε για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ ότι: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις». Σε σχέση με τη συνεργασία, σημείωσε: «Θα μπορούσαμε να πάρουμε από κοινού μία πρωτοβουλία για να καταργηθεί η τεκμαρτή φορολόγηση; Μία πρωτοβουλία να τις χρεώσεις των τραπεζών και τις προμήθειες; Εκεί θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός».

Υπάρχει θέμα διαγραφής Κασσελάκη;

Ο Νίκος Παππάς απάντησε σε ερώτηση ότι δεν υπάρχει θέμα διαγραφής Κασσελάκη, ενώ σημείωσε ότι: «Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν κουκουλοφόροι προφανώς. Υπάρχουν στελέχη με αγώνες και περγαμηνές και είναι πολεμιστές της δημοκρατικής παράταξης».

Για το παράδειγμα της Γαλλίας

«Δείτε τι έγινε στη Γαλλία. Προκηρύχθηκαν οι βουλευτικές εκλογές και αναγκάστηκαν τα προοδευτικά κόμματα να κλειστούν σε μία αίθουσα και να βγάλουν κοινούς υποψηφίους. Πρέπει να κοιτάμε τα θετικά και τα αρνητικά της Γαλλίας. Το αρνητικό ήταν πως δεν είχαν προβλέψει την εξέλιξη αυτή εγκαίρως. Το θετικό ήταν ότι ανετράπησαν οι εκτιμήσεις.

Είναι ένα μάθημα. Ο προοδευτικός κόσμος περιμένει απαντήσεις», σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, ο Νίκος Παππάς.

Για το εάν «πούλησε» τον Στέφανο Κασσελάκη

Ο Νίκος Παππάς επανέλαβε για την καθαίρεση Κασσελάκη ότι: «Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μη ανακλητές εξουσίες. Αλίμονο αν κάποιος θεωρεί ότι θα ασκεί τα καθήκοντά του χωρίς έλεγχο. Αυτή είναι η ουσία. Είναι κάτι το οποίο προβλεπόταν στο καταστατικό μας».

Δεν απάντησε στην ερώτηση για το εάν έχει χάσει τις δυνάμεις που είχε παλαιότερα εσωκομματικά.

«Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την ακρίβεια»

«Η κυβέρνηση πρέπει να ξανασκεφτεί τη μείωση των φόρων. Κανέναν φόρο δεν μπορεί να μειώσει ο κ. Μητσοτάκης; Κανέναν έμμεσο φόρο;», αναρωτήθηκε ο Νίκος Παππάς.

Ο κ. Παππάς κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «εργαλειοποιεί την ακρίβεια» και τόνισε ότι έχει βάλει στόχο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι θέλει να τις «ξεφορτωθεί».

Για το προοδευτικό εκλογικό μέτωπο και το ΠΑΣΟΚ

«H συλλογική απόφαση του κόμματός μας λέει ότι θέλουμε έναν προοδευτικό πόλο», είπε ο Νίκος Παππάς.

Ο κ. Παππάς τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεκαθαρίσει αν θα συμβάλει σε μια προοδευτική λύση.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που βρίσκεται μπροστά σε επιλογές. Δεν έχει καταφέρει να απεμπολήσει την εικόνα ενός κόμματος, από το οποίο αντλεί στελέχη η ΝΔ. Είναι σε σταυροδρόμι. Θα θελήσει προοδευτική συνεργασία; Ή θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο», αναρωτήθηκε.

Ο Νίκος Παππάς.

Για την Αυγή και το Κόκκινο

Σε ερώτηση για το πότε θα πληρωθούν και τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας των εργαζόμενων, ο Νίκος Παππάς είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα σπάσει το δόγμα του μηδενικού δανεισμού» και κάλεσε τους φίλους του κόμματος να ενισχύσουν τα μέσα που συνδέονται με αυτό.

«Ενορχηστρωτής της προσπάθειας συγκάλυψης για τα Τέμπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης»

«Με το έγκλημα των Τεμπών έχω και μια βιωματική σχέση», είπε ο Νίκος Παππάς επειδή ήταν τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ και είχε βρεθεί τα ξημερώματα μετά τη σύγκρουση των τρένων στο σημείο.

«Το μπάζωμα έγινε με λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε ο κ. Παππάς και τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «ο ενορχηστρωτής της συγκάλυψης».

«Ο σιδηρόδρομος είχε εγκαταλειφθεί, δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας», σημείωσε ο Νίκος Παππάς.

«Οι μεγάλες υποδομές πρέπει να είναι δημόσιες και να αναβαθμίζονται. Ας αφήσουν την αλήθεια να λάμψει. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό των συγγενών των θυμάτων αλλά και των πολιτών που αξιώνουν την αλήθεια», είπε ο κ. Παππάς.

Για την ανάπτυξη και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

«Είναι σαφές ότι η πορεία των δημοσιονομικών επιτρέπει παρεμβάσεις. Πρέπει η κυβέρνηση να καταργήσει το χαράτσι. Ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας, είναι προφανές ότι από τη Moody’s δεν πήρε αυτό που ήθελε η κυβέρνηση, ενώ έδειξε το συσσωρευμένο ιδιωτικό και δημόσιο χρέος, το χαμηλό επίπεδο απασχόλησης και το έλλειμμα στις υποδομές», σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα.

Για τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες

«Το ποσοστό του ελληνικού λαού που έχει εμπιστοσύνη στη δικαστική εξουσία, είναι 15% με 20%. Προτείνω τον νόμο, για τον οποίο με έσυρε στο ειδικό δικαστήριο, να τον πούμε ‘Μητσοτάκη – Παππά’, γιατί τον εφαρμόζει ο ίδιος.

Είμαι βέβαιος ότι έχει καταλάβει και ο κ. Μητσοτάκης ότι έχει καταναλωθεί ως επιχείρημα» το «Καλώς τον, τον 13 -0», όπως αναφέρθηκε σε ερώτηση.

Ξανά για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι πριν από την εκλογική συνεργασία χρειάζεται να υπάρχουν συνεργασίες και κοινές πρωτοβουλίες σε άλλα επίπεδα, όπως στα συνδικάτα ή στη Βουλή με προτάσεις, όπως η κατάργηση του χαρατσιού στις επιχειρήσεις ή για να μειωθούν οι προμήθειες στις τράπεζες.

«Είμαστε κόμματα με διαφορετική ιστορική πορεία, έχουμε ανταγωνισμό. Την κοινωνία την αφορά να απαλλαγεί από τα τεράστια βάρη, που της φορτώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη», επισήμανε ο Νίκος Παππάς.

Για το Σύμφωνο Μετανάστευσης

«Στην υπογραφή του Συμφώνου Μετανάστευσης η Νέα Δημοκρατία πανηγύριζε. Αυτό για το οποίο πανηγύριζε, έρχεται να εμφανιστεί με την πρωτοβουλία της Γερμανίας και τα κλειστά σύνορα.

Στον καιρό της δικής μας διακυβέρνησης, υπήρξε μία ευρωπαϊκή συμφωνία που οδήγησε στην μετεγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων. Εμείς θα εξαντλήσουμε στην Ευρώπη κάθε πρωτοβουλία και θα εξηγήσουμε γιατί καταψηφίσαμε το συγκεκριμένο σύμφωνο που κουμπώνει και εφαρμόζει με τη λογική που λέει ότι ο καθένας στην Ευρώπη πρέπει να κοιτά την αυλή του».

Ο κ. Παππάς χαρακτήρισε το Σύμφωνο Μετανάστευσης καταστροφικό, ενώ έκανε αναφορά στην Πύλο και στο πρόσφατο συμβάν που καταγράφηκε στην Τήλο όταν γυναίκα ζητούσε από τους λιμενικούς να πνίξουν πρόσφυγες.

Για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πολιτική αφασία, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Να περιμένει εκπλήξεις ο κ. Μητσοτάκης. Είναι δέσμιος της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και αυτό έχει επιπτώσεις και στη χώρα μας. Το καθοδικό σπιράλ της ΝΔ δεν έχει σταματήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ σύντομα θα οργανώσει την αντεπίθεσή του», δήλωσε ο Νίκος Παππάς.

«Μόνο το 5% των επιχειρήσεων έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ»

«Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση στον δανεισμό. Υπάρχει τεράστια διαφορά επιτοκίων και καταθέσεων. Πρέπει να σκεφτούμε με όρους οικονομίας. Αυτό που μας έμεινε με τους παραγωγικούς φορείς είναι ότι αποκλείονται από τον τραπεζικό δανεισμό. Έχουμε φτιάξει μία οικονομία που δουλεύει για τις τράπεζες», σημείωσε ο Νίκος Παππάς για τους προβληματισμούς που του μεταφέρθηκαν στη συνάντηση στο πλαίσιο της επίσκεψης στη ΔΕΘ.

O κ. Παππάς έκανε λόγο για bankflation, τον πληθωρισμό από τις υψηλές τραπεζικές χρεώσεις, ενώ αναφέρθηκε και στην έξοδο του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να γίνει συνεδρίαση στη Βουλή από τον περασμένο Οκτώβριο. Η κυβέρνηση καθυστέρησε, πούλησε τις συμμετοχές σε τράπεζες και μετά συγκάλεσε τη συνεδρίαση. Τι μας καλούν; Να μας κάνουν δελτίο ειδήσεων στη Βουλή; Δελτίο ιδιωτικοποιήσεων;», αναρωτήθηκε ο Νίκος Παππάς.

Για ιστορικό αναθεωρητισμό κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Η Αριστερά θα μπορέσει να είναι κυβερνώσα. Το ενδιαφέρον για τον κ. Βορίδη είναι ότι κινείται σαν το ψάρι στο νερό μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μπει μπροστά στην προσπάθεια του ιστορικού αναθεωρητισμού», είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο Νίκος Παππάς σε ερώτηση για το εάν η Αριστερά θα μπορέσει να είναι ξανά κυβερνώσα δύναμη.

«Η Αριστερά ποτέ δεν θα πει κάτι που ακουμπά οικογενειακή ευθύνη, αλλά ο κ. Μητσοτάκης είναι περήφανος φορέας μία παράδοσης. Δεν έχει να κάνει με τη συγγένειά του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Η αποστασία, όμως, οδήγησε στην κατάρρευση της πίστης του λαού μας σε δημοκρατικούς θεσμούς», ανέφερε ο Νίκος Παππάς.

«Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να υψώσουμε ένα τείχος στη μεθοδευμένη προσπάθεια του ιστορικού αναθεωρητισμού. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εφαρμόσει το δόγμα Βορίδη για να ξεχάσει ο λαός όσα έχει προσφέρει η Αριστερά.

Δεν θα επιτρέψουμε να ξεχάσει ο λαός μας τι έχει γίνει σε αυτόν τον τόπο», είπε ο κ. Παππάς.

Για τη Θεσσαλία

Ο Νίκος Παππάς θύμισε ότι ο ίδιος έχει επισκεφθεί το Δαμάσι, όπου οι κάτοικοι μένουν σε κοντέινερ μετά τον μεγάλο σεισμό, ενώ τόνισε ότι και ο Στέφανος Κασσελάκης έχει κάνει το ίδιο με επισκέψεις στη Θεσσαλία.

«Ο κ. Αγοραστός παρέλαβε από τον κ. Σπίρτζη 60 εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά. Δεν έκανε ούτε ένα έργο. Έχουν πειστεί, θεωρώ, και οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, ότι χρειάζεται πολιτική αλλαγή», τόνισε.

«Η υποτίμηση των δημόσιων υποδομών είναι στον πυρήνα της Δεξιάς», είπε ο κ. Παππάς.

«Δεν μπορεί στο Δαμάσι 100 άνθρωποι να είναι ακόμα στα κοντέινερ τόσα χρόνια μετά», υπογράμμισε.

Για τον πήχη της αυτοδυναμίας και το όριο εισόδου

Ο Νίκος Παππάς είπε ότι η ΝΔ βλέπει ότι συνεχίζει να πέφτει και για αυτό θα επιχειρήσει να χαμηλώσει τον πήχη της αυτοδυναμίας, ενώ την κατηγόρησε ότι γεμίζει τα ντεπόζιτα της ακροδεξιάς με παραπάνω από ένα κόμματα να βρίσκονται τώρα στη Βουλή.

Ο Νίκος Παππάς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Δεν απάντησε σε ερώτηση αν θεωρεί πετυχημένο πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη

Ο Νίκος Παππάς δεν απάντησε σε ερώτηση για το εάν θεωρεί πετυχημένο πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά σημείωσε ότι η προσωπική του γνώμη θα μαθευτεί στο μέλλον, όχι όμως στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Για το δημογραφικό

Ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι: «Τα δημογραφικά δεδομένα ήταν αρνητικά. Τριπλασιάσαμε τις δαπάνες για τη στήριξη της οικογένειας. Ωστόσο η απόσταση γεννήσεων – θανάτων το 2023 ήταν στις 50.000. Μιλάμε για δημογραφική κατάρρευση. Η δική μας κυβέρνηση είχε πιο στενά δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά προστάτευσε την πρώτη κατοικία».

Για το εάν θα προταθεί ο Αλέξης Τσίπρας για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Νίκος Παππάς ξεκαθάρισε ότι: «Δεν φωτογράφισα κανέναν (σ.σ. σε απάντηση σε προηγούμενη ερώτηση). Έχει πολλά να προσφέρει στην Αριστερά. Είναι ο ιστορικός ηγέτης του κόμματός μας. Αυτό που είπα είναι ότι δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας να είναι άβατο για τα στελέχη από τον αριστερό και προοδευτικό χώρο».

Ξανά για το δημογραφικό

«Στην καρδιά του προβλήματος βρίσκεται το στεγαστικό κόστος και δυστυχώς η ΝΔ δεν ασκεί πολιτικές που απαντούν σε αυτό. Το μείζον θέμα είναι πώς μία η γυναίκα που δεν έχει κανένα παιδί θα πάρει την απόφαση να το κάνει. Ή αν έχει κάνει ένα να κάνει και το δεύτερο», τόνισε ο Νίκος Παππάς σε νέα ερώτηση για το δημογραφικό.

«Η χώρα βρίσκεται μπροστά στο φάσμα δημογραφικής κατάρρευσης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις δηλώσεις Αλαβάνου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στην Αριστερά

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς στην Ελλάδα», είπε ο Νίκος Παππάς και υπενθύμισε ότι ο Αλέκος Αλαβάνος έχει αποχωρήσει από το κόμμα εδώ και περίπου 15 χρόνια. Τόνισε ότι δεν θέλει να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Νίκος Παππάς υπερασπίστηκε απόλυτα τη Συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε ότι η Ελλάδα έγινε πρωταγωνίστρια στα Βαλκάνια, αλλά «αυτή η πολιτική μπήκε στον πάγο για χάρη της πολιτικής της ακινησίας».

«Και ειδικά όταν έχεις ένα θορυβούντα γείτονα αυτό αποβαίνει εις βάρος των εθνικών συμφερόντων. Η λογική του δεδομένου συμμάχου παράγει για άλλους αποτελέσματα όχι για την Ελλάδα», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης σε σχέση με όσα έχουν γίνει για τη Λιβύη.

Για το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι: «Τα κόμματα είναι εθελοντικές ενώσεις πολιτών. Στην εσωτερική τους λειτουργία το κράτος μπαίνει με μεγάλη προσοχή. Ο συνταγματολόγος που μίλησε για το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος άλλου κόμματος, έχει την άποψή του. Το καταστατικό του κόμματος δεν θα μπορούσε να προβλέπει εξουσίες ανέλεγκτες».

Σε άλλη ερώτηση για τα εσωκομματικά ζητήματα, ο Νίκος Παππάς ξεκαθάρισε ότι η εκλογή προέδρου θα γίνει από τα μέλη του, όπως έχει αποφασιστεί, και όχι από ένα μικρότερο σώμα.

Για το ποσό που θα δανειστεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι η Οικονομική Επιτροπή εξετάζει ποιες είναι οι ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ έτσι ώστε να αποφασιστεί αυτό το ποσό.

«Δεν θα παρακαλέσουμε κανέναν για συνεργασία, δεν θα περιμένουμε κανέναν αν αρνηθεί»

Ο Νίκος Παππάς, μετά από νέα ερώτηση για τις εκλογικές συνεργασίες, τόνισε ότι: «Δεν θα παρακαλέσουμε κανέναν για συνεργασία, δεν θα περιμένουμε κανέναν αν αρνηθεί».

Για την κλιματική κρίση

«Η Ελλάδα δεν είναι οικονομία που προκάλεσε την κλιματική κρίση. Αλλά υφίσταται τις συνέπειές της. Έχει ένα μεγάλο εργαλείο που δεν έχει αξιοποιήσει. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Έχουμε το φαινόμενο να συζητάμε τη λειψυδρία και ταυτόχρονα να πλημμυρίζουν οι δρόμοι. Το κλειδί βρίσκεται στην αναβάθμιση των υποδομών, ώστε να αντέχουν σε ακραία καιρικά φαινόμενα, που βλέπουμε πια συχνά», τόνισε ο Νίκος Παππάς μετά από ερώτηση για την κλιματική κρίση.

Για το ενδεχόμενο νέας διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ και τις εκλογές στα Επιμελητήρια

Ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι είναι αυτονόητο ότι όσοι συμμετέχουν στις διαδικασίες εκλογής προέδρου θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τις προηγούμενες τέτοιες διαδικασίες.

«Η θεσμικά επιβεβλημένη στάση όλων των συμμετεχόντων είναι να δεσμευτούν ότι θα μείνουν στην παράταξη και μετά τις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς.

«Το κόμμα είναι ένας ζωντανός και πλήρης οργανισμός. Είναι σε φάση μετάβασης, αλλά λειτουργούν οι οργανώσεις του και η Κεντρική Επιτροπή. Μπορούμε πραγματικά να πάρουμε πρωτοβουλίες που θα φέρουν αποτελέσματα», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές στα Επιμελητήρια.