Την υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διερυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής  του κόμματος που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το πρωί της Κυριακής 15 Σεπτεμβρίου.

Όπως τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, «το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του. Οι πολίτες ζητούν πειστικές λύσεις εδώ και τώρα. Ήρθε η ώρα να αλλάξει σελίδα η χώρα και να αποκτήσουν οι πολίτες ξανά προοπτική και ελπίδα. Να είστε βέβαιοι ότι το ΠΑΣΟΚ, ως η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του τόπου, θα αγωνιστεί για μια νέα δημιουργική πορεία».

«Δεν γίνεται να κατηγορείς τους άλλους για ασυνέπεια και να είσαι ο ίδιος ασυνεπής»

Συνέχισε λέγοντας πως «τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματός μας θα κληθούν να αποφασίσουν όχι μόνο το πρόσωπο που θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ αλλά κάτι σπουδαιότερο: Το ύφος, το ήθος και την κατεύθυνση που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση της χώρας», προσθέτοντας πως «από το ερώτημα «με ποιον θα πάτε» κοπιάσαμε πολύ για να είναι προσδοκία των πολιτών η νίκη μας απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Κοπιάσαμε πολύ να ξεφύγουμε από τις μυλόπετρες και να ενισχύσουμε τη δύναμή μας».

Διακηρύσσοντας πως το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά πρωταγωνιστικός αυτόνομος πόλος, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι είναι έτοιμο για το επόμενο μεγάλο βήμα. «Βάζοντας τέλος στην αποτυχημένη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», επισήμανε ασκώντας δριμεία κριτική στη κυβέρνηση Μητσοτάκη για την πολιτική που ακολουθεί σχεδόν σε όλα τα επίπεδα.

«Γι’ αυτό έχουμε χρέος να ανατρέψουμε αυτήν την παρακμή. Να ενισχύσουμε τη διάκριση των εξουσιών αλλάζοντας τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης στη συνταγματική αναθεώρηση. Ενισχύοντας θεσμικά την αυτοδιοίκηση και τις ανεξάρτητες Αρχές. Πυξίδα μας, η αξιοκρατία και η διαφάνεια για να σταματήσει η κατασπατάληση των δημόσιων πόρων και οι χιλιάδες απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους και κολλητούς. Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανοίξει την πόρτα εξόδου του Μεγάρου Μαξίμου για τον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του», συμπλήρωσε.

Κάνοντας απολογισμό για τα δυόμισι χρόνια στην ηγεσία του κόμματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης απαρίθμησε τις επιτυχίες που κατάφερε το ΠΑΣΟΚ ανεβάζοντας το ποσοστό του σχεδόν στο 13%.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη

«Η δημοκρατική παράταξη μπορεί να γίνει κυβέρνηση με τις αρχές και τις αξίες ενός ΠΑΣΟΚ που έμαθε από τα λάθη του»

Παράλληλα, ανέλαβε την ευθύνη για λάθη, αδυναμίες και παραλείψεις στη λειτουργία του κόμματος, ενώ δεσμεύτηκε ότι εφόσον εκλεγεί ξανά θα διορθώσει δυσλειτουργίες και εσωκομματικές διαδικασίες.

Επίσης, αντέκρουσε έντονα την κριτική των εσωκομματικών αντιπάλων του ότι δεν λειτούργησε ενωτικά το κόμμα και τους κατηγόρησε για την αμφισβήτησή του για προσωπικές στρατηγικές και όχι για την επιτυχία του κόμματος.

«Το μήνυμα είναι καθαρό: Η δημοκρατική παράταξη μπορεί να γίνει κυβέρνηση με τις αρχές και τις αξίες ενός ΠΑΣΟΚ που έμαθε από τα λάθη του. Η συριζοποίηση στη λειτουργία, στη συμπεριφορά των στελεχών, στην πολιτική στρατηγική θα είναι καταστροφική για την πορεία μας και εν τέλει δώρο στη Νέα Δημοκρατία», υπογράμμισε.

Έβαλλε κατά της ΝΔ τονίζοντας πως «αν κάτι με στεναχωρεί, όχι μόνο πολιτικά αλλά και ανθρώπινα, είναι η επιμονή και η ευκολία κάποιων να απαξιώνουν τα όσα πετύχαμε. Η προοπτική δεν βρίσκεται στους μεσσίες και στα περιτυλίγματα, αλλά στη συνέπεια, τη σοβαρότητα, την αξιοπιστία, τη μεθοδικότητα. Δεν γίνεται να κατηγορείς τους άλλους για ασυνέπεια και να είσαι ο ίδιος ασυνεπής. Να καταγγέλλεις τον κυνισμό και να λειτουργείς ο ίδιος κυνικά. Τα κόμματα που επενδύουν στο κύμα της συγκυρίας και του εφήμερου τακτικισμού, συνήθως ξεφουσκώνουν μαζί του… Δεν είναι αυτά για το ΠΑΣΟΚ και δεν πρέπει να γίνει έτσι το ΠΑΣΟΚ».

Επίσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης άφησε αιχμές για όσους δεν ψάχνουν πρωθυπουργίσιμο όπως σκίζουν τα ιμάτιά τους αλλά διαχειρίσιμο. «Διαχειρίσιμος δεν ήμουν και δεν θα γίνω γιατί λογοδοτώ πάντα στον ελληνικό λαό και στα μέλη της παράταξης. Γιατί πάντα είχα στήριγμα τους απλούς πολίτες που γνώρισα σε όλη μου τη διαδρομή, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας», κατέληξε χειροκροτούμενος από στελέχη που τον υποστηρίζουν.

Δείτε την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη:

Αναλυτικά η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ:

«To ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, πιο ενωμένο και πιο δυνατό.

Φίλες και φίλοι,

Βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας, σε μια ακόμη συγκυρία ευθύνης για την παράταξη και τη χώρα. Σε τρεις εβδομάδες από σήμερα τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος μας, δεν επιλέγουν μόνο ποιος θα είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά επιλέγουν κάτι σπουδαιότερο: το ύφος, το ήθος και τον προσανατολισμό της επόμενης κυβέρνησης της πατρίδας μας.

Κάποτε αυτό θα το θεωρούσαν κάποιοι όνειρο θερινής νυκτός. Αλλά ναι, φίλες και φίλοι, το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε. Γιατί πλέον δεν μας τίθεται το ερώτημα «με ποιον θα πάτε». Έκλεισε ο ιστορικός κύκλος αυτού του ερωτήματος.

Κοπιάσαμε πολύ, αγωνιστήκαμε πολύ για να είναι σήμερα η προσδοκία του δημοκρατικού προοδευτικού κόσμου της πατρίδας μας πότε το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβέρνηση και πότε θα στείλει τη Νέα Δημοκρατία στο σπίτι της.

Κοπιάσαμε πολύ να ξεφύγουμε από τις μυλόπετρες, να ενισχύσουμε τη δύναμή μας. Το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά πρωταγωνιστικός αυτόνομος πόλος, έτοιμος για να κάνει και το επόμενο μεγαλύτερο βήμα.

Έτοιμο να εκπροσωπήσει τις αγωνίες και τα όνειρα του ελληνικού λαού βάζοντας τέλος στην αποτυχημένη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Μια κυβέρνηση, που τα έδωσε όλα, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων και των ολιγοπωλίων στα τρόφιμα, την ενέργεια, την υγεία και τις τράπεζες. Όλων αυτών των συμφερόντων που χαϊδεύει, δυσκολεύοντας τη ζωή του απλού πολίτη και της μεσαίας τάξης.

Την κυβέρνηση, που κατασπατάλησε μια μοναδική ευκαιρία, την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, μια μεγάλη ευκαιρία για να εκσυγχρονίσουμε την παραγωγική βάση της χώρας και να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική. Για ισχυρές υποδομές και ένα καλύτερο κοινωνικό κράτος προς όφελος των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

Την κυβέρνηση, που γιγάντωσε τις κοινωνικές ανισότητες και καταδίκασε την αγοραστική δύναμη του λαού μας να είναι δεύτερη από το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την κυβέρνηση που απαξίωσε το κράτος δικαίου, που απαξίωσε το κοινωνικό κράτος, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη δημόσια και δωρεάν παιδεία όλων των βαθμίδων.

Την κυβέρνηση που βάφτισε ως «μεταρρυθμίσεις», τις απλές διευθετήσεις ισχυρών φίλων του κ. Μητσοτάκη.

Την κυβέρνηση, που έπληξε ακόμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και τους θεσμούς.

Αυτό το πελατειακό, βαθιά διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας είναι ο μεγάλος αντίπαλος της Δημοκρατικής Παράταξης.

Έχουμε χρέος, λοιπόν, να αγωνιστούμε ακόμα πιο δυνατά μετά τις 13 Οκτωβρίου, για να ανατρέψουμε αυτή την παρακμή.

Να ενισχύσουμε τη διάκριση των εξουσιών αλλάζοντας τον τρόπο επιλογής των ανώτατων δικαστών στη συνταγματική αναθεώρηση. Εμείς θέλουμε μια δικαιοσύνη, που να υπηρετεί τον πολίτη και τη διάκριση των εξουσιών και όχι μια δικαιοσύνη που φτάνει στον βαθμό για την συγκάλυψη των υποκλοπών να λέει ότι είναι «απλό πλημμέλημα» να παρακολουθείται ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας.

Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να ενισχύσουμε όλους τους θεσμούς. Η δεξιά θα πέσει και η Νέα Δημοκρατία με τον αγώνα όλων, τον καθημερινό αγώνα σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, από άκρη σε άκρη της πατρίδας μας.

Ένα πρόγραμμα προοδευτικό που ενισχύει θεσμικά την διάκριση των εξουσιών, αλλά και τους θεσμούς, όπως την αυτοδιοίκηση και τις ανεξάρτητες αρχές. Τους θεσμούς που υποτίμησε και πλήγωσε η Νέα Δημοκρατία.

Πυξίδα μας, όπως πάντα, η αξιοκρατία και η διαφάνεια. Έχουμε χρέος να σταματήσουμε τη κατασπατάληση των δημόσιων πόρων, όταν σήμερα τρεις στις τέσσερις αναθέσεις είναι απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους και κολλητούς. Έχουμε χρέος να σταματήσουμε αυτήν την κατασπατάληση των δημόσιων πόρων που αξιοποιούνται πελατειακά από τη Νέα Δημοκρατία, μόνο για την εξουσία τους.

Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανοίξει την πόρτα εξόδου του Μεγάρου Μαξίμου στον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του.

Το γνωρίζει ο ίδιος πάρα πολύ καλά. Γι’ αυτό μας έκανε συγκροτημένο πόλεμο αυτά τα δυόμισι χρόνια. Ήξερε πάρα πολύ καλά ότι η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προς όφελος της δικής του δύναμης, ενώ η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ κάθε μέρα αποκάλυπτε τα μεγάλα προβλήματα και τα αδιέξοδα της χώρας, δίνοντας συγκεκριμένες λύσεις.

Το ΠΑΣΟΚ αυτά τα χρόνια δεν διαχειρίστηκε ποτέ την αγανάκτηση των πολιτών αλλά κέρδισε σταθερά την εμπιστοσύνη τους, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις με τις θέσεις και τις αξίες του.

Την Τετάρτη παρουσίασα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το προοδευτικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ με 8 εθνικούς στόχους. Απαντώντας στα προβλήματα και αγκαλιάζοντας τις αγωνίες των μη προνομιούχων της εποχής μας, που ζουν αποκλεισμένοι σε συνθήκες φτώχειας με ένα παρόν μηδενικών ευκαιριών.

Ακούγοντας τη μεσαία τάξη, που βλέπει συνεχώς το εισόδημά της να συρρικνώνεται.

Τη νέα γενιά της πατρίδας μας, που δεν μπορεί να ανοίξει τα φτερά της με αξιοπρέπεια.

Την ελληνική περιφέρεια που ερημώνει, τον πρωτογενή τομέα που εγκαταλείπεται, τον κόσμο της εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που προσδοκά καλύτερες μέρες.

Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο – και προγραμματικά – να αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί οι πολίτες ζητούν πειστικές λύσεις εδώ και τώρα από εμάς.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα, η πατρίδα μας να αλλάξει σελίδα για να αποκτήσουν όλοι οι πολίτες προοπτική και ελπίδα. Για να νιώσουν ασφάλεια.

Τους λέμε, λοιπόν, ότι σήμερα εδώ είμαστε ενωμένοι και το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι η επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, που θα αγωνιστεί να απελευθερώσει όλες τις δημιουργικές, πρωτοποριακές δυνάμεις της πατρίδας μας, για να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη για όλο τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές.

Φίλες και φίλοι,

Πριν δυόμισι χρόνια η βάση της παράταξης μού έκανε τη μεγάλη τιμή να με εκλέξει επικεφαλής του ιστορικού μας Κινήματός.

Αν έπρεπε να βάλω ένα τίτλο σε αυτή την μικρή περίοδο των δυόμιση ετών, ο τίτλος θα ήταν: «το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε».

Δεν επέστρεψε μόνο με το ιστορικό του σύμβολο, με τον ήλιο, αλλά μπήκε με μια νέα δυναμική πρωταγωνιστικά στο κέντρο των εξελίξεων της πατρίδας μας.

Η περίοδος που κάποιοι μάς αντιμετώπιζαν ως συμπλήρωμα του πολιτικού τοπίου, έχει περάσει και πλέον μόνο τα καλύτερα είναι μπροστά μας.

Το διάστημα αυτό που μου κάνατε την τιμή να είμαι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάναμε πολλά βήματα και πάντα μόνο μπροστά. Ανεβάσαμε τα ποσοστά μας. Γίναμε δεύτερο κόμμα στην περιφέρεια. Στον εκλογικό χάρτη, μετά από πολλά χρόνια, είδαμε ξανά το πράσινο, στην Κρήτη. Αυξήσαμε τον αριθμό των βουλευτών και των ευρωβουλευτών μας. Ενισχύσαμε τις δυνάμεις μας στην Αυτοδιοίκηση, σε επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, με μεγάλες νίκες. Ενισχύσαμε την επιρροή μας ακόμη και στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών εκλέγοντας τον αντιπρόεδρο.

Φτιάξαμε ένα πρόγραμμα με ανοικτή διαβούλευση και όχι πίσω από κλειστές πόρτες και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το InSocial, τον Νίκο Χριστοδουλάκη και τον Ηλία Κικίλια για την προσφορά τους, αλλά και δεκάδες άλλους επιστήμονες και εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών που συνεισέφεραν. Κάναμε μια σοβαρή και μεθοδική δουλειά, χωρίς λαϊκισμούς και χωρίς ευχολόγια. Για τη στέγαση. Για την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Για τη δημόσια υγεία. Για τη δημόσια Παιδεία.

Για το τεράστιο εθνικό θέμα του δημογραφικού. Για το ιδιωτικό χρέος.

Την πολιτική προστασία. Την πράσινη μετάβαση.

Αποδείξαμε και αναδείξαμε ότι έχουμε βάθος, αναδεικνύοντας νέα στελέχη σε όλη την Ελλάδα. Καταρτίσαμε ανοικτά και ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια στις εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές χωρίς κανέναν αποκλεισμό.

Ανοίξαμε νέα γραφεία του ΠΑΣΟΚ σε όλη την περιφέρεια και ευχαριστώ τα χιλιάδες μέλη, που από το δικό τους υστέρημα βοηθούν σε αυτή την ανάπτυξη του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα. Δημοσκοπικά είμαστε πλέον δεύτερο κόμμα με μεγάλη διαφορά από το τρίτο και με αυξημένα ποσοστά!

Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει με μεγάλη δύναμη και πολλή δουλειά χιλιάδων προοδευτικών ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα, μια δουλειά που κανείς δεν έχει δικαίωμα να υποτιμά.

Μπορεί να μην πετύχαμε όλα όσα θέλαμε, αλλά είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα στο μέλλον. Είμαι ο πρώτος που θα ήθελα να πάμε καλύτερα και είμαι ο τελευταίος, που θα ισχυριστώ, ότι δεν έκανα και λάθη.

Ξέρω καλά ότι αν με τιμήσετε με την εμπιστοσύνη μας θα πρέπει να αλλάξω πράγματα στην οργάνωσή μας και στην επικοινωνιακή μας στρατηγική.

Και αυτό είναι δέσμευσή μου. Όταν λέω ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας, εννοώ σε όλη μας τη λειτουργία.

Άλλωστε, πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Σε ένα χρόνο, για πρώτη φορά,

αντιμετωπίσαμε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις και όλες μας οι αποφάσεις και οι λειτουργίες ήταν συνεχώς υπό ασφυκτική, πρωτοφανή πίεση.

Σε αυτή τη νέα περίοδο, χωρίς να έχουμε τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις της τελευταίας διετίας, μπορούμε να εστιάσουμε στην ενίσχυση της οργάνωσης του κόμματος, ώστε να είμαστε απολύτως έτοιμοι για τη μεγάλη αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Πως θα γίνει αυτό;

Αρχικά, με αναβάθμιση του ρόλου των ανοιχτών Νομαρχιακών και Τοπικών μας Οργανώσεων, που μαζί με τους βουλευτές και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής -όπου υπάρχουν-, να σηκώνουν το βάρος της αντιπολίτευσης σε τοπικό επίπεδο. Και όταν δεν υπάρχει βουλευτής σε κάποιο νομό,

να μπορούν στο σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας -όπως και σήμερα- να κάνουν συνεχιζόμενες κοινωνικές παρεμβάσεις.

Όμως, η αντιπολίτευση πάνω από όλα σημαίνει προτάσεις.

Έτσι, θα πρέπει να αποκτήσουμε, τον επόμενο χρόνο, ένα πρόγραμμα ξεχωριστό για κάθε νομό της πατρίδας μας, για να δείξουμε τον δρόμο της περιφερειακής ανάπτυξης σε κάθε νομό ξεχωριστά.

Και στο τέλος, ένα περιφερειακό συνέδριο σε κάθε μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Επίσης, λειτουργία των τομέων. Κάποιοι τομείς λειτούργησαν πολύ καλά. Κάποιοι δεν λειτούργησαν όσο καλά θα έπρεπε. Πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής μας δράσης, τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και στη Βουλή. Τέλος με τις ισορροπίες, όποιος δεν δουλεύει, αλλάζει.

Στόχος οι Τομεάρχες και οι Τομείς να αποτελούν καθημερινά τη «σκιά» των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, δημιουργώντας το ισχυρό αντιπολιτευτικό αντίβαρο που χρειάζεται ο λαός μας.

Τρίτον, ολιγομελές και ευέλικτο Πολιτικό Συμβούλιο, που θα συνεδριάζει πιο τακτικά, πέρα από τις συνεχείς συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ενίσχυση του Τομέα Οργανωτικού και μια πιο επιθετική επικοινωνιακή πολιτική, γιατί το έργο μας πρέπει να φτάσει σε όλους τους πολίτες. Έχουμε χρέος να υπερβούμε το ιδιότυπο εμπάργκο κάποιων μέσων ενημέρωσης, που υπηρετούν μόνο το σύστημα εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας.

Και τέλος, πέρα από το κόμμα μας, το άνοιγμα. Ποιο άνοιγμα όμως;

Ένα ανοιχτό πολιτικό Συνέδριο για να ανοίξουμε και να συζητήσουμε το πρόγραμμά μας με όλες τις προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις, της Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων, την Κοινωνία των Πολιτών. Για να ενισχύσουμε όλοι μαζί, το προοδευτικό μέτωπο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Φίλες και φίλοι,

Εμείς, λοιπόν, που ξαναβάλαμε το τρένο στις ράγες του, εμείς που κάναμε τα πρώτα βήματα, εμείς μπορούμε σήμερα να κάνουμε και το μεγάλο άλμα. Άλμα όχι στο άγνωστο ρισκάροντας ό,τι πετύχαμε με κόπο, αλλά άλμα με τις αξίες μας , τις αρχές μας, τις θέσεις μας, το ήθος και την υπευθυνότητά μας. Χτίζοντας και όχι αποδομώντας.

Το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ο βασικός αντιπολιτευτικός πόλος και στις επόμενες εκλογές θα κερδίσουμε. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και θα τον πετύχουμε με σταθερά βήματα και όχι με εύκολες υποσχέσεις!

Άκουσα κάποιους το τελευταίο διάστημα να προσπαθούν να απαξιώσουν τα όσα πετύχαμε αυτά τα δύο δύσκολα χρόνια. Λένε μάλιστα ότι ήμασταν σε μία εύκολη συγκυρία. Όποιος το λέει ή δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα ή τη διαστρεβλώνει συνειδητά για να υπηρετήσει τους σκοπούς του μη δείχνοντας τον στοιχειώδη σεβασμό στον αγώνα του απλού κόσμου της παράταξης. Του κόσμου που δεν περίμενε στη γωνία, αλλά ίδρωσε τη φανέλα για να φτάσει το ΠΑΣΟΚ όσο πιο ψηλά γινόταν.

Από το 8% του 2019 πήγαμε στο 13%, λειτουργώντας το μεγαλύτερο διάστημα -όπως είπα και πριν- σε συνθήκες πολιτικής ασφυξίας. Λειτουργώντας εν μέσω ενός ισχυρού διπόλου, που κάποιοι ξέχασαν σήμερα, με ένα κόμμα του 40% που ήλεγχε τα πάντα και ένα κόμμα του 32% τότε, που και τα δύο προσπαθούσαν να μας συμπιέσουν και να μας εξαφανίσουν, αλλά απέτυχαν παταγωδώς.

Δεν είμαστε μόνο 13%, είμαστε ένα κόμμα που απευθύνεται ισότιμα σε όλες τις γενιές. Δεν είμαστε ένα κόμμα νοσταλγίας, τριπλασιάσαμε τα ποσοστά μας στις νεότερες γενιές και το λέω αυτό γιατί κάποιοι από τους αντιπάλους μας έλεγαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα φύγει βιολογικά. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ιστορικά, δυναμικά και προοπτικά εκφράζοντας όλες τις γενιές και πλέον όταν φτάσαμε στις εκλογές του 2023 με το ερώτημα της λεηλασίας «με ποιον θα πάτε», εμείς καταφέραμε για πρώτη φορά, να αντιστρέψουμε αυτή τη λογική. Για πρώτη φορά αντί να συμπιεστεί ο μικρός, συμπιέστηκαν οι μεγάλοι. Εμείς καταφέραμε να αυξήσουμε την επιρροή μας παρόλο που δέχτηκα σκληρή κριτική, όταν είπα ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης και το είπα όχι ως πολιτικό τακτικισμό αλλά γιατί ο ένας είχε κριθεί ως αποτυχημένος και ήδη φαινόταν τι υπηρετεί ο κ. Μητσοτάκης με την πολιτική του -και στην οικονομία και στα μεγάλα κοινωνικά θέματα-.

Καταφέραμε πολλά χωρίς να έχουμε ούτε μιντιακή υποστήριξη και ούριο άνεμο ούτε έμμισθα τρολ υπόγειας τοξικότητας που είχαν δημιουργήσει ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία για να διχάζουν το λαό μας.

Καταφέραμε πολλά με τα γνωστά οικονομικά προβλήματα που γνωρίζουν όλοι. Με λιγοστούς πόρους αλλά με μεγάλο αγώνα και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Νίκο Σαλαγιάννη για τη μεγάλη του βοήθεια.

Με συνεχή πόλεμο από όλο το κυβερνητικό σύστημα, που είδε ξανά να ανακάμπτει ο ιστορικός του αντίπαλος.

Και επειδή κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν ανεβαίνουμε πολύ γρήγορα, ιδιοτελώς τους διαφεύγει ότι απέναντι στο ΠΑΣΟΚ εδώ και 15 χρόνια υπήρχαν ισχυρά στερεότυπα, που είχαν μείνει κατάλοιπα από την εποχή της βαθιάς οικονομικής κρίσης, που δίνω αγώνα να ανατρέψουμε με ήθος και συνέπεια. Στερεότυπα που άλλοτε φτιάχτηκαν δίκαια αλλά τις περισσότερες φορές φτιάχτηκαν άδικα. Έχουμε χρέος αυτά τα στερεότυπα να τα ανατρέψουμε όλοι μαζί με το συλλογικό και το ατομικό παράδειγμα η καθεμία και ο καθένας ξεχωριστά. Οικοδομώντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον λαό και δείχνοντας ότι εμείς μάθαμε από τα λάθη του χθες ενώ η Νέα Δημοκρατία παραμένει αμετανόητη.

Και ας μη γελιέται κανείς, φίλοι και φίλοι.

Δεν έπεσε μόνη της η Νέα Δημοκρατία γιατί και αυτό το ακούσαμε. Εμείς συμβάλαμε τα μέγιστα σε αυτό αναδεικνύοντας τα αδιέξοδα της πελατειακής της πολιτικής και δίνοντας λύσεις, αλλά και αποκαλύπτοντας τεράστια σκάνδαλα, μέσα από συγκρούσεις με έναν παρακρατικό μηχανισμό εξουσίας.

Θυμάμαι τη μέρα της πρότασης δυσπιστίας που κάποιοι έλεγαν «μη την κάνετε, θα συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη λίγο πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές». Θέλω λοιπόν να ρωτήσω τα παλιά στελέχη που γνωρίζουν την κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας «Πότε ξανά το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα έκανε πρόταση δυσπιστίας συμπληρώνοντας δίπλα του όλη την προοδευτική αντιπολίτευση και το βράδυ ο μεγάλος ηττημένος ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποκαλύπτοντας ότι είναι ψεύτης και υποτιμά την νοημοσύνη του ελληνικού λαού;»

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτή η φορά, που ξηλώσαμε το μισό Μέγαρο Μαξίμου, εμείς εδώ οδηγήσαμε και το 2022 τον ανιψιό και την παρέα του κ. Μητσοτάκη σε παραίτηση, όταν σηκώσαμε το σκάνδαλο των υποκλοπών που είχαν το θράσος να υπονομεύσουν την προηγούμενη εσωτερική μας διαδικασία παρακολουθώντας έναν υποψήφιο. Τί έκαναν οι υπόλοιποι κυβερνητικοί παράγοντες; Ένοχη σιωπή. Τον δώσαμε τον αγώνα μας όχι με προσωπικούς όρους, γιατί είμαστε η Δημοκρατική Παράταξη που δεν δέχεται την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποτίμηση της ποιότητας τη ελληνικής δημοκρατίας.

Αλλά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε μόνος του όπως θέλουν κάποιοι να λένε.

Το ’23 κατέρρευσε μετά από μία ιστορική και όχι προσωπική επιλογή. Εγώ συνέχισα την πολιτική αυτονομία ως πολιτική στρατηγική, όπως την παρέδωσε στα χέρια μου η αείμνηστη πρόεδρος Φώφη Γεννηματά. Αυτή η στρατηγική της πολιτικής αυτονομίας δεν επέτρεψε σε κανέναν να επιβάλλει στο ΠΑΣΟΚ να γίνει δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν λοιπόν έχασε την προοπτική εξουσίας, διαλύθηκε γιατί πολύ απλά ήταν ένα ευκαιριακό σχήμα δημιούργημα της οικονομικής κρίσης. Γιατί οι παρατάξεις δεν γίνονται ούτε με διχαστικό λόγο ούτε με τοξικότητα.

Το μήνυμα είναι καθαρό: η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να γίνει κυβέρνηση με τις αρχές και τις αξίες ενός ΠΑΣΟΚ, που έμαθε από τα ιστορικά του λάθη του.

Η ΣΥΡΙΖΟποίηση στη λειτουργία, στη συμπεριφορά των στελεχών, στην πολιτική στρατηγική, στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα είναι καταστροφική για την πορεία μας και εν τέλει δώρο για τον κ. Μητσοτάκη, μια τέτοια πορεία πρέπει να την αποτρέψουμε.

Είναι μονόδρομος μια δημοκρατική παράταξη με αξίες και αρχές του δικού μας χώρου, του ιδεολογικού και του πολιτικού.

Δεν έγιναν λοιπόν μόνες τους οι συνθήκες καλύτερες. Εμείς τις κάναμε ευκολότερες. Εμείς! Με αγώνα, σκληρή δουλειά, μάχες απέναντι σε συμφέροντα και κατεστημένα που ήθελαν ένα μικρό ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ.

Κι αν κάτι με ενοχλεί και με στεναχωρεί, όχι μόνο πολιτικά αλλά και ανθρώπινα, είναι η επιμονή και η ευκολία κάποιων να απαξιώνουν τα όσα πετύχαμε. Χωρίς επιχειρήματα. Επειδή έχουν απλώς τις δικές τους φιλοδοξίες.

Στις 7 το βράδυ έκλεισαν οι κάλπες των Ευρωεκλογών και στις 7:10 είχαμε θέμα ηγεσίας. Ο κόσμος της παράταξης θα κρίνει, αν αυτοί που έθεσαν θέμα ηγεσίας στις 7:10 αγωνιούσαν για την καλή πορεία της παράταξης στις 6:50.

Ο κόσμος της παράταξης θα κρίνει αν τις αποφάσεις στη Βουλή τις πήρα μόνος μου ή αν ήταν προϊόν ιστορικών αποφάσεων του Κινήματός μας. Τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια με αναθεώρηση του Συντάγματος ήταν απόφαση 20 ετών σε συνεχιζόμενες εκλογικές μάχες από την εποχή του Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Η απόφαση για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι απόφαση, που έχει υπογραφεί και από τις προηγούμενες ηγεσίες της παράταξης. Ποιες λοιπόν αποφάσεις πάρθηκαν σε κλειστά γραφεία; Ποια ψηφοδέλτια είχαν αποκλεισμούς; Το κόμμα ήταν ανοιχτό για όλους, σε όποιον ήθελε να προσφέρει. Να μη θυμηθούμε παλιότερες εποχές με «σημαδεμένα» ψηφοδέλτια και τα λέω αυτά γιατί το να με κατηγορούν κάποιοι ότι είχαμε ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο στον νομό τους το θεωρώ αδιανόητο και πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι το βράδυ τον εκλογών θα μπορούσε ο προβολέας να μείνει στον μεγάλο ηττημένο, τη Νέα Δημοκρατία, χάνοντας 13 μονάδες.

Έφτασαν στο σημείο να πουν ότι «χάσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ». Μα αν χάσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι αυτός που διαλύεται; Πώς είναι δυνατόν να έχεις χάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν η μεταξύ μας διαφορά από τις 24 μονάδες έπεσε στις 2; Που και αυτές ακόμα δεν θα υπήρχαν, αν ο άλλοτε υποψήφιος αρχηγός το 2021, που δήλωνε «για πάντα ΠΑΣΟΚ», δεν έκανε κόμμα για να τραυματίσει το ΠΑΣΟΚ!

Το ηθικό σκέλος αυτής της συμπεριφοράς θα το κρίνει η βάση μας.

Για μένα πιο σημαντικό είναι το πολιτικό σκέλος.

Ότι διάφοροι διαφημίζουν ότι θα κερδίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη χωρίς να μας λένε το πώς θα το πετύχουν. Κι άλλοι υποσχέθηκαν λαγούς με πετραχήλια και είδαμε τα χαΐρια τους… Αν κάτι μας έδειξε η εμπειρία άλλων κομμάτων είναι ότι η προοπτική δεν βρίσκεται στους “μεσσίες” και στα περιτυλίγματα, αλλά στην ενότητα, τη συνέπεια, τη σοβαρότητα, την αξιοπιστία, τη μεθοδικότητα.

Δεν γίνεται να κατηγορείς τους άλλους για ασυνέπεια και να είσαι ο ίδιος ασυνεπής.

Να καταγγέλλεις τον κυνισμό και να λειτουργείς ο ίδιος κυνικά.

Τα κόμματα, που επενδύουν στο κύμα της συγκυρίας και του εφήμερου τακτικισμού, συνήθως ξεφουσκώνουν μαζί του… Δεν είναι αυτά για το ΠΑΣΟΚκαι δεν πρέπει να γίνει έτσι το ΠΑΣΟΚ!

Αυτό πίστευα πάντα και αυτός είναι ο δικός μου δρόμος στην πολιτική: Σταθερά βήματα και όχι τις εύκολες υποσχέσεις στον αέρα.

Έτσι προχώρησα πάντοτε. Χωρίς ποτέ να μου χαριστεί τίποτα. Χωρίς ποτέ κανείς να με πάρει από το χεράκι ή να με κηδεμονεύει.

Γιατί μάλλον κάποιοι -έχει γίνει πολύ της μόδας- δεν ψάχνουν «πρωθυπουργίσιμο». «Διαχειρίσιμο» ψάχνουν. Και θέλω να τους πω ότι θα τους απογοητεύσω. Διαχειρίσιμος δεν ήμουν και δεν θα γίνω, γιατί λογοδοτώ μόνο στον ελληνικό λαό και στα μέλη της παράταξης.

Γιατί πάντα είχα στήριγμα τους απλούς πολίτες, που γνώρισα σε όλη μου τη διαδρομή, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Μέλη και στελέχη από όλους τους κοινωνικούς χώρους, που έμαθαν να δίνουν και όχι να ζητάνε.

Να αγωνίζονται και να εκτιμούν και τον αγώνα και τους αγωνιστές.

Σε αυτή την πλατιά συμμαχία του προοδευτικού δημοκρατικού κόσμου απευθύνομαι ξανά, σήμερα, εδώ, από την αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη».

Αυτή η πλατιά συμμαχία του προοδευτικού κόσμου είναι που θα κρίνει το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της πατρίδας στις 6 και 13 Οκτωβρίου. Ελεύθερη από δεσμεύσεις, ανεξάρτητη από συμφέροντα, περήφανη για την ιστορική διαδρομή του κόμματός μας. Αυτή θα κάνει και πάλι τη Δημοκρατική Παράταξη κυβέρνηση. Με ένα σύγχρονο πρόγραμμα που θα απαντά στις ανάγκες κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.

Σας καλώ, λοιπόν, να υπογράψουμε εκ νέου τη σχέση εμπιστοσύνης που υπογράψαμε μαζί τον Δεκέμβριο του 2021. Σε δυόμισι χρόνια πετύχαμε πολλά. Σας δεσμεύομαι ότι μαζί μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα για να δώσουμε ελπίδα, προοπτική σε όλους τους Έλληνες.

Για να κάνουμε τη Δημοκρατική Παράταξη μια κυβέρνηση των μεγάλων, νέων αλλαγών. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα.

Με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή!

Ακόμη πιο ψηλά!

Ακόμη πιο δυνατά!

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.

Σας ευχαριστώ για τον αγώνα που δώσαμε μαζί δυόμιση χρόνια και βάζοντας ξανά το ΠΑΣΟΚ στο κέντρο των πολιτικών δεδομένων, των πολιτικών αγώνων της πατρίδας μας. Εμείς, ενωμένοι, όλοι μαζί, με τους υποψηφίους μας, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, δεσμευόμαστε ότι θα νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία».