Μοιάζει καρμικό σε αυτή την ιστορική αντίστροφη μέτρηση ως ότου ο Ολυμπιακός συμπληρώσει τον Μάρτη, 100 χρόνια ζωής.

Μια ενδιαφέρουσα συλλογή, σαν σειρά από ακριβά… δώρα που λες και έρχονται την κατάλληλη στιγμή για να υπενθυμίσουν αλλά και να πιστοποιήσουν την παρουσία του club σε μια ιδιαίτερη ελίτ: Ανάμεσα σε εκείνα που η σφαίρα επιρροής τους αφήνει σημάδι ανεξίτηλο.

Τον Απρίλη (Youth League) και τον Μάη (Europa Conference League) για παράδειγμα, οι ομάδες ποδόσφαιρου του οργανισμού έγιναν οι πρώτες στην ιστορία των διοργανώσεων της UEFA που κατέκτησαν την ίδια σεζόν δύο διαφορετικούς –από τους τέσσερις- ευρωπαϊκούς τίτλους σε ένα κατόρθωμα που ακόμη και σήμερα μοιάζει απίθανο ότι έγινε από εκπρόσωπο της Ελλάδας.

Τον Ιούλη και τον Αύγουστο στο Παρίσι ο Απόστολος Χρήστου (κολύμβηση) και ο Εμμανουήλ Καραλής (Άλμα επί κοντώ) υπενθύμισαν ότι ο «γίγαντας της Ελλάδας» προσφέρει παραδοσιακά και Ολυμπιονίκες σε μια διοργάνωση όπου 23 από τα 100 μέλη της ελληνικής αποστολής στη Γαλλία, ανήκαν στους Πειραιώτες.

Και το Σάββατο, ακριβώς στα μισά του Σεπτέμβρη τώρα που άνοιξε ο κύκλος της νέας σεζόν; Ο πρώτος τίτλος της χρονιάς, η κατάκτηση του Super Cup στο χάντμπολ κόντρα στον ΠΑΟΚ έφερε το 315ο τρόπαιο στα ομαδικά σπορ: Έναν παραπάνω από τη Μπαρτσελόνα (314) που μέχρι προχθές συγκατοικούσε με τον Ολυμπιακό στην κορυφή της σχετικής λίστας.

Ναι, στο κρεσέντο του 21ου αιώνα όπου ο Ολυμπιακός έχει διεθνείς τίτλους σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλει (άνδρες-γυναίκες) και πόλο (άνδρες-γυναίκες) αλλά και μια απόλυτη κυριαρχία εντός συνόρων –με το χάντμπολ να προστίθεται στην ακμή της- έγινε και αυτό. Οι Πειραιώτες είναι πλέον στον πρώτη θέση της λίστας με τίτλο «κορυφαίοι πολύ-αθλητικοί σύλλογοι».

Είναι μόλις τρεις σύλλογοι με 300+ τίτλους σε αυτή την ξεχωριστή καταμέτρηση. Ο Ολυμπιακός (315), η Μπαρτσελόνα (314) και η Μπενφίκα (301) και ίσως τα ονόματα και μόνο να φτάνουν για να δώσουν την απαραίτητη έμφαση. Ίσως πάλι να έχει αξία να παρατηρήσει κανείς την ίδια λίστα από την… ανάποδη, κοιτάζοντας χαμηλότερα. Διότι ο Ολυμπιακός είναι μπροστά και από τη Ρεάλ Μαδρίτης και από κλασικούς συλλόγους σαν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τον Ερυθρό Αστέρα, τη Παρτιζάν Βελιγραδίου, τη Ντιναμό και τη Στεάουα Βουκουρεστίου, τη Μακάμπι Τελ Αβίβ που πρωταγωνιστούν με τις ομάδες τους παραδοσιακά σε μια σειρά από ομαδικά σπορ.

Φυσικά όλα έχουν μια εξήγηση: Ο Ολυμπιακός δεν κουβαλά μονάχα την βαριά του παράδοση. Έχει ως «σημείο κρούσης» την τελευταία 15ετία και πιο συγκεκριμένα από το καλοκαίρι του 2010 και πέρα όταν μετά την ανάληψη της ποδοσφαιρικής ΠΑΕ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο ίδιος έδειξε τον δρόμο και για την επανεκκίνηση του Ερασιτέχνη.

Σε αυτά τα χρόνια οι Ερυθρόλευκοι ισχυροποίησαν μια σειρά από ομάδες τους σε διαφορετικά σπορ, έφεραν μεγάλες επιτυχίες, πριμοδότησαν με στελέχη τις εθνικές ομάδες.

Επί των ημερών του Βαγγέλη Μαρινάκη αναπτύχθηκαν ή ακόμη και δημιουργήθηκαν και άλλα τμήματα του Ερασιτέχνη, όπως αυτά του μπάσκετ γυναικών, αλλά και το χάντμπολ ανδρών, τα οποία δεν άργησαν να φέρουν νέους τίτλους και επιτυχίες στον σύλλογο. Το τμήμα του χάντμπολ, άλλωστε, όχι μόνο κατάφερε να κατακτήσει το Πρωτάθλημα τη σεζόν 2023-2024, αλλά έφτασε για πρώτη φορά σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, σε αυτήν του European Cup.

Και βέβαια δεν σταμάτησαν να κατακτούν τίτλους: 118 σε αυτό το διάστημα για τον Ερασιτέχνη και 15 σε επίπεδο Ανδρών στο Ποδόσφαιρο. Συν φυσικά τους 14 τίτλους στο μπάσκετ υπό την ηγεσία των αδερφών Αγγελόπουλων.

Ο Ολυμπιακός από το καλοκαίρι του 2010 και πέρα σε μόλις 14 χρόνια έχει κατακτήσει 147 τίτλους σε ομαδικά σπορ! Όπερ το 46,6% των τίτλων της Ιστορίας του

Αναλυτικά: οι 315 τίτλοι του Ολυμπιακού

Ποδόσφαιρο: 81
Μπάσκετ Ανδρών: 32
Πόλο Ανδρών: 71
Βόλεϊ Ανδρών: 61
Πόλο Γυναικών: 28
Βόλεϊ Γυναικών: 19
Μπάσκετ Γυναικών: 13
Χάντμπολ Ανδρών: 10

Ποδόσφαιρο 81

UEFA Europa Conference League: 1
Βαλκανικό κύπελλο: 1
Πρωταθλήματα: 47
Κύπελλα: 28
Σούπερ Καπ Ελλάδας: 4

Μπάσκετ 32

Διηπειρωτικό Κύπελλο: 1
Πρωταθλήματα Ευρώπης: 3
Πρωταθλήματα Ελλάδας: 14
Κύπελλα Ελλάδας: 12
Σούπερ Καπ Ελλάδας: 2

Βόλεϊ ανδρών 61

Κύπελλα Κυπελλούχων: 2
CEV Challenge Cup: 1
Πρωταθλήματα: 32
Κύπελλα: 18
Λιγκ Καπ: 6
Σούπερ Καπ: 2

Βόλεϊ Γυναικών 19

CEV Challenge Cup: 1
Πρωταθλήματα: 8
Κύπελλα: 10

Πόλο ανδρών 71

LEN Champions League: 2
LEN Super Cup: 1
Πρωταθλήματα: 38
Κύπελλα: 25
Σούπερ Καπ: 5

Πόλο γυναικών 28

Len Euroleague: 3
Len Trophy: 1
Len Super Cup: 3
Πρωταθλήματα: 15
Κύπελλα: 5
Σούπερ Καπ: 1

Μπάσκετ γυναικών 13

Πρωταθλήματα: 8
Κύπελλα: 5

Xάντμπολ 10

Πρωταθλήματα: 4
Κύπελλα: 3
Σούπερ Καπ: 3