Δημοσκόπηση που έγινε στη Βρετανία αλλάζει τα δεδομένα που ισχύουν για το Brexit. H μέτρηση έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας independent, η οποία παραθέτει τα ευρήματα έρευνας της Redfield & Wilton μετά τις κινήσεις του Κιερ Σταρμερ για την ενίσχυση των δεσμών της Βρετανίας με την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, το 56% δηλώνει ότι θα ψήφιζε υπέρ της επανένταξης στην ΕΕ, αν διεξαγόταν σήμερα ένα άλλο δημοψήφισμα. Αυτό περιλαμβάνει σχεδόν έναν στους τέσσερις (23%) από εκείνους που ψήφισαν Leave το 2016. Συνολικά 44% δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής. Αυτό περιλαμβάνει το 17 τοις εκατό που ψήφισε Remain πριν από οκτώ χρόνια.

Μάλιστα, ο αριθμός των ατόμων που επιθυμούν να επανέλθει η χώρα στην Ευρωπαική Ένωση, ήταν ακόμη μεγαλύτερος στο παρελθόν. Έχει μειωθεί κατά πέντε τοις εκατό από τον Ιούνιο, πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Η γενιά Ζ ψηφίζει επανένταξη

Μεταξύ των 18-24 ετών, στους οποίους περιλαμβάνεται και η γενιά Z, συνολικά το 61% θα ψήφιζε υπέρ της επανένταξης. Μόνο το 28 τοις εκατό θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής. Ανάλογη υποστήριξη για την επανένταξη στην ΕΕ υπάρχει και μεταξύ των ηλικιών 25 έως 44 ετών. Η υποστήριξη για την παραμονή εκτός ΕΕ είναι πιο εμφανής μεταξύ των ατόμων άνω των 55 ετών.

Περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους (52%) επιθυμούν ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit εντός πέντε ετών, συμπεριλαμβανομένου του 73% εκείνων που υποστήριξαν την παραμονή το 2016. Συνολικά το 34% είναι αντίθετο σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Πιθανό ένα ακόμα δημοψήφισμα

Για πρώτη φορά από τότε που η Redfield & Wilton άρχισε να διεξάγει τέτοιες δημοσκοπήσεις το 2021, οι ψηφοφόροι θεωρούν πιθανό ένα άλλο δημοψήφισμα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Το 34% δήλωσε ότι αναμένει ένα δεύτερο δημοψήφισμα μέσα σε μια δεκαετία- το 31% διαφώνησε.

Ανεξάρτητα από το αν οι πολίτες επιθυμούν ένα νέο δημοψήφισμα, πιστεύουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ότι τα πράγματα στη Βρετανία έχουν επιδεινωθεί ως άμεση συνέπεια του Brexit – σε όλους τους τομείς.

Στην ερώτηση αν η οικονομία είναι ισχυρότερη ή ασθενέστερη από ό,τι θα ήταν διαφορετικά αν δεν είχε συμβεί το Brexit, το 43% απάντησε ότι είναι ασθενέστερη- το 22% απάντησε ότι είναι ισχυρότερη.