Την ώρα που οι δύο μονομάχοι των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ φαίνεται να δίνουν μάχη στήθος με στήθος σε Νεβάδα, Τζόρτζια και Πενσιλβάνια, οι επιφυλακτικοί ψηφοφόροι στην Πενσιλβάνια αναρωτιούνται αν η Κάμαλα Χάρις μπορεί να αντιμετωπίσει φλέγοντα ζητήματα όπως η εκτίναξη των ενοικίων, το χρέος των φοιτητικών δανείων, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και ο στάσιμος κατώτατος μισθός.

Ψηφοφόροι στις κρίσιμες πολιτείες δηλώνουν ανοιχτοί στο να αλλάξουν την ψήφο τους αλλά δείχνουν επιφυλακτικοί απέναντι στη Χάρις

Η Πενσιλβάνια δεν είναι μια τυχαία Πολιτεία. Σύμφωνα με την «Repubblica», με την οποία συμφωνούν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές, όποιος την κατακτήσει θα κερδίσει και την Προεδρία. Το βράδυ της Παρασκευής, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις έκλεισε μια μακρά επιτυχημένη εβδομάδα μιλώντας σε ένα κατάμεστο κολεγιακό γυμναστήριο στο κέντρο του Γουόλκς Μπέρι της Πενσιλβάνιας για το όραμά της για μια «οικονομία ευκαιριών», κεντρικό στοιχείο της προεδρικής της εκστρατείας: τρία εκατομμύρια νέα σπίτια, φοροελαφρύνσεις για περισσότερα από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Περίπου ενάμισι χιλιόμετρο μακριά, η ρεπουμπλικανή Τζούντιθ Τζόνσον παρακολουθούσε τη συγκέντρωση στην τηλεόραση, αναφέρει το δημοσίευμα των NYT, αλλά αν και βρήκε τη Χάρις «υπέροχη» στο ντιμπέιτ της Τρίτης δεν πείστηκε, τουλάχιστον προς το παρόν. «Ο Τραμπ είναι επιχειρηματίας και νομίζω ότι βλέπει τι συμβαίνει» λέει η ίδια. Η κ. Τζόνσον αποτελεί παράδειγμα της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η κ. Χάρις στην Πενσιλβάνια και σε άλλες κρίσιμες πολιτείες. Άνθρωποι όπως εκείνη ισχυρίζονται ότι είναι ανοιχτοί στο να αλλάξουν την ψήφο τους αλλά θέλουν να ξέρουν. Πώς και για ποιον είναι αυτή η οικονομία ευκαιριών.

Γουόλκς Μπέρι: Κλειδί της νίκης για τους Δημοκρατικούς

Ο Τραμπ έχει κερδίσει με άνεση δύο φορές στην πρώην βιομηχανική πόλη Γουόλκς Μπέρι, έδρα της κομητείας Λουζέρν, ενώ οι Δημοκρατικοί τείνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα στις περιοχές της Φιλαδέλφειας και του Πίτσμπουργκ. Ωστόσο, θεωρούν ότι η μείωση του χάσματος σε μέρη όπως το αυτό είναι το κλειδί για να κερδίσουν την Πενσιλβάνια.

Αν και το 2020 ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος γεννήθηκε στο κοντινό Σκράντον, είχε μειώσει τη διαφορά του με τον Τραμπ κατά αρκετές μονάδες σε αυτή την πόλη-κλειδί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Κάμαλα Χάρις μπορεί να δυσκολευτεί να επαναλάβει αυτή την επιτυχία. Παρά την έμφαση που δίνει στις ανάγκες της «των εργαζομένων της μεσαίας τάξης», όπως το έθεσε την Παρασκευή, εξακολουθεί να πασχίζει να πείσει πολλούς ψηφοφόρους ότι τους καταλαβαίνει ή ότι μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Οι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι η μείωση του χάσματος σε μέρη όπως το Γουόλκς Μπέρι θα τους δώσει την Πενσιλβάνια

Υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ με πανό δίπλα σε όχημα της αστυνομίας την ημέρα της προεκλογικής εκδήλωσης της Καμάλα Χάρις

Η κ. Τζόνσον εργάζεται με μερική απασχόληση για μια εταιρεία σχολικών λεωφορείων. Παίρνει λίγο πάνω από τον κατώτατο μισθό, ο οποίος στην Πενσυλβάνια είναι 7,25 δολάρια την ώρα. Μετά και την αύξηση του ενοικίου της από 675 δολάρια σε 1.000 δολάρια τον μήνα, αναγκάστηκε να αλλάξει τις διατροφικές της συνήθειες λόγω ακρίβειας, ενώ σκέφτεται να πιάσει δεύτερη δουλειά για να τα βγάλει πέρα. Μέχρι στιγμής, δεν έχει πειστεί ότι η Κάμαλα Χάρις, την οποία βλέπει ως φιλελεύθερη πρώην εισαγγελέα από μια μεγάλη πόλη, θα βοηθήσει. Υπενθυμίζεται ότι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είναι από την Καλιφόρνια – κόρη καθηγητών Πανεπιστημίου -, το οποίο για κάποιους φαντάζει μειονέκτημα.

«Δεν νομίζω ότι βλέπει τι γίνεται» λέει η ίδια, η οποία αμφισβητεί ότι η Κάμαλα Χάρις θα μπορέσει να μειώσει τις γελοία υψηλές τιμές ή θα κάνει την πόλη της πιο ασφαλή και τη ζωή οικονομικά προσιτή για τους ηλικιωμένους Αμερικανούς όπως εκείνη. «Ξέρω ότι κάποιος θα πει ‘είσαι ρατσίστρια’, αλλά πρέπει να υπάρχουν ευκαιρίες για όλους. Όχι μόνο για τους μετανάστες, όχι μόνο για τους μαύρους ή τους έγχρωμους. Ξέρω ότι πολλοί λευκοί Αμερικανοί νιώθουν απογοητευμένοι. Πολλοί άνθρωποι έρχονται σε αυτή τη χώρα και τους δίνουν χρήματα. Γνωρίζω πολλούς βετεράνους, εκείνους δεν τους βοηθούν».

Η «καυτή πατάτα» των ενοικίων

Ο Όστιν Σίσιον είναι ιδιοκτήτης ενός καφέ στο κέντρο του Γουόλκς Μπέρι. Δημοκρατικός και εθελοντής στην προεκλογική εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις. Οι ανησυχίες του αφορούν ζητήματα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του ένας πρόεδρος. Όπως λέει ο ίδιος, τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού, τα οποία ήταν ένα σημαντικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, άρχισαν να εμφανίζονται ξανά, ενώ πληρώνει 1.700 δολάρια τον μήνα για την αποπληρωμή φοιτητικών δανείων, ορισμένα με επιτόκιο 12%. «Δεν κατηγορώ κανέναν άλλον, εγώ ο ίδιος έμπλεξα σ’ αυτό» συμπλήρωσε.

Όπως και η κ. Τζόνσον, προβληματίζεται με την αύξηση των ενοικίων, όπου ένα διαμέρισμα έφτασε να κοστίζει πάνω από 2.000 δολάρια τον μήνα. Όπως λέει, το αποδίδει σε άτομα και επενδυτικές εταιρείες που έρχονται, ανακαινίζουν ακίνητα και τα νοικιάζουν. Οι νομοθέτες της Πενσιλβάνια έχουν λάβει πρόσφατα μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης κατοικιών σε ολόκληρη την πολιτεία και του αυξανόμενου κόστους των ενοικίων.

Δημοκρατικοί πολιτειακοί γερουσιαστές νωρίτερα φέτος εισήγαγαν νομοσχέδιο που θα περιορίζει τις αυξήσεις των ενοικίων και θα δημιουργεί ένα συμβουλευτικό συμβούλιο για τα ενοίκια. Την Πέμπτη, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Τζος Σαπίρο υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που θα επεκτείνει τη βοήθεια για τη φορολόγηση των ακινήτων, θα αναπτύξει οικονομικά προσιτές κατοικίες και θα βοηθάει όσους αντιμετωπίζουν εξώσεις.

Αν και η κ. Τζόνσον κατηγορεί τους Δημοκρατικούς στην τοπική αυτοδιοίκηση για την αποτυχία της Πενσιλβάνια να αυξήσει τον κατώτατο μισθό της, δεν γνωρίζει ότι στην πραγματικότητα η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς πολιτειακή Γερουσία έχει μπλοκάρει επανειλημμένες προσπάθειες για κάτι τέτοιο. Η Κάμαλα Χάρις έχει δηλώσει ότι, αν εκλεγεί, θα επιδιώξει την αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτατου μισθού, αλλά δεν έχει προτείνει συγκεκριμένο ποσοστό.