Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές ΗΠΑ: Τα Fake news που διασπείρει η καμπάνια της Κάμαλα Χάρις στα social media

Εκλογές ΗΠΑ: Τα Fake news που διασπείρει η καμπάνια της Κάμαλα Χάρις στα social media

Το τελευταίο διάστημα η καμπάνια της Κάμαλα Χάρις διαχέει παραπλανητικά σχόλια στα social media σχετικά με τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Fake news και παραπλανητικά σχόλια, φαίνεται ότι παράγει ένας λογαριασμός στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), που διαχειρίζονται άτομα που ανήκουν στην ομάδα της Κάμαλα Χάρις για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. O λόγος για τον λογαριασμό «Kamala HQ», ο οποίος έχει πάνω από 1,3 εκατ. οπαδούς στην πλαρφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και συνηθίζει να κάνει αναρτήσεις βάζοντας ανακριβείς λεζάντες σε βίντεο κλιπ για να επιτεθεί στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Στην ουσία, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, η εκστρατεία χρησιμοποιεί τον λογαριασμό, όποτε θέλει επιστώντας, μέσω χιουμοριστικών αναρτήσεων, την προσοχή σε αμφιλεγόμενα,  λανθασμένα ή αμφίβολα σχόλια του Τραμπ και των συμμάχων του. Αλλά ο λογαριασμός, τον οποίο η εκστρατεία της Harris αποκαλεί «επίσημη σελίδα ταχείας αντίδρασης», έχει κάνει και ο ίδιος ανακριβή σχόλια σε πολλές περιπτώσεις.

Παρακάτω θα δείτε επτά παραδείγματα ψευδών ή παραπλανητικών αναρτήσεων από έναν ανώνυμο λογαριασμό διάψευσης που ονομάζεται @KamalaHQLies, ο οποίος έχει περισσότερους από 268.000 οπαδούς.

Παραπλανητική περιγραφή σχολίου του Τραμπ για να εμφανιστεί μπερδεμένος

Μια ανάρτηση της 17ης Αυγούστου από την @KamalaHQ υπέδειξε ότι ο Τραμπ είχε μπερδευτεί σχετικά με το σε ποια πολιτεία βρισκόταν κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στο Wilkes-Barre της Πενσυλβάνια. Καρολίνα; (Είναι στην Πενσυλβάνια)». Περιελάμβανε ένα βίντεο κλιπ έξι δευτερολέπτων στο οποίο ο Τραμπ έλεγε, δείχνοντας προς τα αριστερά του: «Θα ήταν εντάξει αυτό, Βόρεια Καρολίνα; Δεν νομίζω, σωστά».

Η εκστρατεία της Χάρις ήταν σαφής για τις προθέσεις της στην εκδοχή της ανάρτησης που έκανε στον λογαριασμό @KamalaHQ στο Instagram, λέγοντας: «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι χαμένος και μπερδεμένος».

Αλλά ο Τραμπ δεν ήταν χαμένος ή μπερδεμένος.

Το πλήρες βίντεο της συγκέντρωσης δείχνει ότι νωρίτερα στην ομιλία, ο Τραμπ είχε δείξει στο ίδιο σημείο στα αριστερά του για να αναγνωρίσει και στη συνέχεια να μιλήσει σε μια ομάδα ένθερμων υποστηρικτών από τη Βόρεια Καρολίνα, λέγοντας τελικά: «Σας ευχαριστώ πολύ. Βόρεια Καρολίνα!» Αργότερα, στη στιγμή που έδειξε η @KamalaHQ, έδειξε και πάλι προς αυτούς τους υποστηρικτές και αναφέρθηκε σε αυτούς ως «Βόρεια Καρολίνα». Δεν είχε ξεχάσει ότι μιλούσε στην Πενσυλβάνια.

Όταν η καμπάνια της Χάρις έκοψε κρίσιμα κομμάτια σχολίου Τραμπ για μετανάστευση

Την Πέμπτη, ο λογαριασμός @KamalaHQ έκανε μια νέα προσπάθεια να υπονοήσει ότι ο Τραμπ είχε μπερδευτεί σχετικά με την τοποθεσία του. Η ανάρτησή του έγραφε: «Τραμπ: “Πενσυλβάνια, θυμηθείτε αυτό όταν πρέπει να πάτε να ψηφίσετε” (βρίσκεται στην Αριζόνα)». Περιελάμβανε ένα απόσπασμα οκτώ δευτερολέπτων με τον Τραμπ να λέει σε ομιλία του στην Τουσόν: «Λοιπόν, Πενσυλβάνια, θυμηθείτε αυτό όταν πρέπει να πάτε να ψηφίσετε, εντάξει, απλά θυμηθείτε αυτό: 2.000% αύξηση. Αυτό είναι ένα μικρό -…».

Η ανάρτηση στο Instagram αυτού του σχολίου, επίσης, ήταν πιο σαφής από την ανάρτηση στο Χ. Στο Instagram, η εκστρατεία του Χάρις πρόσθεσε κείμενο πάνω από το βίντεο που έγραφε: «Ο Τραμπ ξεχνά σε ποια πολιτεία βρίσκεται (ξανά)».

Αλλά ο Τραμπ, και πάλι, δεν είχε ξεχάσει σε ποια πολιτεία βρισκόταν.

Το εκτεταμένο υλικό δείχνει ότι η εκστρατεία της Χάρις απέκοψε κρίσιμα συμφραζόμενα: Ο Τραμπ μιλούσε για τη μετανάστευση, ένα βασικό θέμα στην Αριζόνα, και μόλις είχε διαβάσει ένα μέρος του προετοιμασμένου κειμένου του για το πώς μια μικρή πόλη της Πενσυλβάνια «γνώρισε μια αύξηση 2.000% στον πληθυσμό των μεταναστών από την Αϊτή επί Καμάλα Χάρις». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Οπότε, Πενσυλβάνια, να το θυμάστε αυτό όταν πρέπει να πάτε να ψηφίσετε, εντάξει, απλά να το θυμάστε αυτό: 2.000% αύξηση, πρόκειται για μια μικρή πόλη- ξαφνικά πήραν χιλιάδες ανθρώπους».

Fake news και ως προς το σχόλιο του Τραμπ στο Σάρλοτσβιλ

Μια ανάρτηση της Παρασκευής από το @KamalaHQ ανέφερε: «Ο Τραμπ λέει ότι “τίποτα δεν έγινε λάθος” στο Σάρλοτσβιλ το 2017, όταν οι νεοναζί φώναζαν “οι Εβραίοι δεν θα μας αντικαταστήσουν” και σκότωσαν μια αθώα γυναίκα». Η ανάρτηση περιελάμβανε ένα απόσπασμα 10 δευτερολέπτων με τον Τραμπ να λέει στους δημοσιογράφους σε μια εκδήλωση της Παρασκευής στην Καλιφόρνια: «…όπως στο Project 2025, δεν έχω ιδέα για – δεν είχε καμία σχέση με μένα, δεν την διόρθωσε, το ήξερε αυτό. Το Σάρλοτσβιλ – τίποτα δεν έγινε λάθος».

Αλλά το πλήρες βίντεο με τα σχόλια του Τραμπ στην Καλιφόρνια δείχνει ότι η εκστρατεία της Χάρις έκοψε παραπλανητικά το κλιπ ακριβώς πριν ο Τραμπ ξεκαθαρίσει ότι δεν ισχυρίζεται ότι οι νεοναζί στο Σάρλοτσβιλ δεν έκαναν τίποτα κακό ή ότι η δολοφονία της αθώας αντιδιαδηλώτριας Χέδερ Χάιερ στο Σάρλοτσβιλ δεν ήταν λάθος.

Αντίθετα, όπως δείχνει το πλήρες βίντεο, υποστήριζε ότι δεν έκανε τίποτα λάθος με το σχόλιό του «πολύ καλοί άνθρωποι, και στις δύο πλευρές» το 2017 για τα γεγονότα στο Σάρλοτσβιλ, για τα οποία έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι δεν αφορούσαν λευκούς εθνικιστές.

Υπερασπιζόμενη την ανάρτηση του @KamalaHQ, η καμπάνια της Harris δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμα: «Λέει ότι δεν έκανε «τίποτα λάθος» σε σχέση με το ότι είπε «πολύ καλούς ανθρώπους» που έκαναν αυτό που περιγράφεται στο tweet».

Υπάρχουν δύο προβλήματα με αυτό. Η ίδια η ανάρτηση δεν αναγνώριζε ότι το σχόλιο του Τραμπ «τίποτα λάθος» αφορούσε το δικό του προηγούμενο σχόλιο. Και ενώ υπάρχει μια σταθερή υπόθεση ότι αυτό το σχόλιο του 2017 «πολύ καλοί άνθρωποι» αφορούσε κάποιους λευκούς εθνικιστές, δεν υπάρχει καμία βάση για να ισχυριστεί κανείς ότι αφορούσε συγκεκριμένα τον δολοφόνο της Heyer – πόσο μάλλον ότι το σχόλιο «τίποτα λάθος» του Trump την Παρασκευή αφορούσε αυτόν τον δολοφόνο.

Το νέο παραπλανητικό βίντεο και το Project 2025

Ο λογαριασμός @KamalaHQ επικαλείται συχνά το Project 2025, τις δεξιές προτάσεις πολιτικής του think tank Heritage Foundation για την επόμενη ρεπουμπλικανική κυβέρνηση. Το Project 2025 δεν είναι πρωτοβουλία του Trump, και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με ορισμένες από τις προτάσεις του, αλλά έχει εκτεταμένους δεσμούς με την πρωτοβουλία- μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Μια ανάρτηση στις 30 Αυγούστου από το @KamalaHQ ανέφερε: «Ο Trump λέει ότι σχεδιάζει να επαναφέρει νόμους από 100+ χρόνια πριν, απηχώντας το Project 2025: »Δεν ψηφίζουμε νόμους σαν κι αυτούς. Είναι σκληροί». Η ανάρτηση περιελάμβανε ένα απόσπασμα επτά δευτερολέπτων από την ομιλία του Τραμπ σε συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια. Αλλά το πλήρες βίντεο της συγκέντρωσης δείχνει ότι ο Τραμπ δεν μιλούσε καν για το Project 2025 ή τα μελλοντικά του σχέδια.

Αντίθετα, ο Τραμπ έλεγε το συνηθισμένο του παραμύθι για το πώς υποτίθεται ότι «υπέγραψε» έναν νόμο εκατονταετίας που έδινε αυτόματα ποινές φυλάκισης 10 ετών σε ανθρώπους που κατέστρεφαν μνημεία. Η ιστορία του Τραμπ είναι ψευδής -δεν υπέγραψε στην πραγματικότητα κανέναν νόμο σχετικά με τις ποινές για τη φθορά μνημείων ή την επιβολή αυτόματων ποινών φυλάκισης 10 ετών- αλλά είναι επίσης ψευδές ότι «απηχούσε το Σχέδιο 2025» ή ότι ανακοίνωνε κάποιο σχέδιο για την επόμενη κυβέρνηση Τραμπ.

Η εκστρατεία της Harris υπερασπίστηκε αυτή την ανάρτηση του @KamalaHQ υποστηρίζοντας ότι «ολόκληρη η πλατφόρμα του Trump αφορά την υιοθέτηση της “σκληρής” πολιτικής του παρελθόντος» σε διάφορα θέματα. Αυτή είναι άλλη μια αδύναμη υπεράσπιση. Η ανάρτηση έκανε έναν συγκεκριμένο ισχυρισμό σχετικά με το τι υποτίθεται ότι έλεγε ο Τραμπ σε ένα συγκεκριμένο βίντεο που περιλαμβανόταν στην ανάρτηση, και ο Τραμπ δεν το έλεγε αυτό στην πραγματικότητα.

Η χρήση των social media στη υπηρεσία της πολιτικής

Παραπλανητικό μοντάζ σχολίου του Τραμπ με τους φόρους

Σε ανάρτηση της 5ης Σεπτεμβρίου το @KamalaHQ ανέφερε: «Ο Τραμπ λέει στους πλούσιους δωρητές του ότι πρόκειται να κάνει τα φορολογικά του επιδόματα για τους υπερπλούσιους “μόνιμα” και να μειώσει τους φόρους τους “ακόμη περισσότερο”». Περιελάμβανε ένα απόσπασμα 13 δευτερολέπτων με τον Τραμπ να λέει: «Ο πέμπτος πυλώνας του σχεδίου μου είναι να καταστήσω μόνιμες τις φοροελαφρύνσεις  – πρόκειται για μαζικές φοροελαφρύνσεις, τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ, μόνιμες – και να μειώσω τους φόρους ακόμη περισσότερο».

Αλλά το πλήρες βίντεο της ομιλίας δείχνει ότι η ανάρτηση του @KamalaHQ έκοψε το βίντεο κλιπ ακριβώς πριν ο Τραμπ αναπτύξει τι εννοούσε με το να μειώσει τους φόρους «ακόμη περισσότερο». Οι δύο πρώτες πολιτικές που ανέφερε ήταν η κατάργηση των φόρων στα φιλοδωρήματα και η κατάργηση των φόρων στις παροχές κοινωνικής ασφάλισης – πολιτικές που, ανεξάρτητα από τα πλεονεκτήματα ή τα ελαττώματά τους, θα ωφελούσαν σίγουρα τους ανθρώπους που δεν είναι πλούσιοι. (Το ίδιο συνέβη και με τις φορολογικές περικοπές του 2017, οι οποίες απέφεραν κέρδη κατά μέσο όρο για τους ανθρώπους όλων των εισοδηματικών επιπέδων, αν και οι πλούσιοι κέρδισαν περισσότερο).

Επίσης, αυτή δεν ήταν μια ομιλία μόνο προς τους πλούσιους δωρητές του Τραμπ. Ήταν μια ομιλία στη μη κομματική Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης, τα μέλη της οποίας περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα στελεχών επιχειρήσεων από την περιοχή- ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους ήταν πλούσιοι δωρητές του Τραμπ, αλλά άλλοι όχι. Την επόμενη κιόλας ημέρα, η εκστρατεία της Χάρις χρησιμοποίησε τον λογαριασμό @KamalaHQ για να διαφημίσει τη δική της δημοτικότητα μεταξύ των διευθυντικών στελεχών.

Η παραπλανητική μετατροπή ενός σχολίου συμμάχου του Τραμπ

Μια ανάρτηση της 28ης Αυγούστου από το @KamalaHQ ανέφερε: «Η @KamalaHQ είπε ότι ο Τραμπ δεν είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: «Πράκτορας του Τραμπ για το Σχέδιο 2025: Τραμπ: Αν έχεις αρχές χωρίς εξουσία, δεν έχουν νόημα. Πρέπει να ασκήσουμε εξουσία. Πρέπει να καταλάβουμε την εξουσία».

Η ανάρτηση περιελάμβανε ένα απόσπασμα 12 δευτερολέπτων με τον ακροδεξιό ακτιβιστή και σύμμαχο του Τραμπ, Τζακ Πόσομπιεκ, να λέει σε συνέντευξή του: «Τώρα, αν έχεις όλη την εξουσία και καμία αρχή, είσαι τύραννος. Αλλά αν έχεις αρχές χωρίς εξουσία, δεν έχει νόημα, είναι εντελώς ανούσιο. Πρέπει να ασκείς εξουσία. Πρέπει να καταλάβεις την εξουσία».

Αλλά όπως σημείωσε με ακρίβεια ο Posobiec σε απάντηση στην ανάρτηση του @KamalaHQ, δεν ανέφερε καν το Σχέδιο 2025 σε αυτά τα σχόλια. Οι λέξεις Project 2025 δεν εμφανίζονται καθόλου σε ένα αντίγραφο της πλήρους συνέντευξης.

Η εκστρατεία της Harris υπερασπίστηκε την ανάρτηση του @KamalaHQ με μια συγκεχυμένη έκταση – ισχυριζόμενη ότι το σχόλιο του Posobiec είναι «μέρος» μιας «ευρύτερης» ατζέντας του Trump-Project 2025 για την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων που δεν θεωρούνται πιστοί του Trump. Ο Posobiec δεν μιλούσε εδώ για την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων και, ανεξαρτήτως αυτού, η ανάρτηση έκανε συγκεκριμένο ισχυρισμό ότι ο Posobiec μιλούσε για το Σχέδιο 2025, κάτι που δεν έκανε.

Only in

Ο πειρασμός της αμεσότητας

Η εμμονή με την αμεσότητα υπονομεύει την ικανότητα κριτικής προσέγγισης και μετασχηματισμού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024