Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας διόρισε τον βασικό βασιλικό σύμβουλό του Τζαφάρ Χασάν πρωθυπουργό μετά τη σημερινή παραίτηση της κυβέρνησης, ανακοίνωσε το παλάτι μερικές ημέρες μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που έβγαλαν ενισχυμένη την ισλαμιστική αντιπολίτευση στο φιλοαμερικανικό αυτό βασίλειο.

Ο Μπισέρ Χασάουσεχ που αντικαταστάθηκε θα μείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι να σχηματιστεί νέο υπουργικό συμβούλιο

Ο Χασάν, ο οποίος είναι σήμερα επικεφαλής του γραφείου του βασιλιά Αμπντάλα και πρώην υπουργός Σχεδιασμού, αντικαθιστά τον Μπισέρ Χασάουνεχ, έναν βετεράνο διπλωμάτη και πρώην βασιλικό σύμβουλο ο οποίος είχε οριστεί πρωθυπουργός πριν από περίπου 4 χρόνια, ανέφερε ανακοίνωση του παλατιού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Χασάουνεχ θα παραμείνει με την ιδιότητα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού μέχρι τον σχηματισμό νέου υπουργικού συμβουλίου.

Ο Τζαφάρ Χασάν.

Σπούδασε στο Harvard

Με σπουδές στο πανεπιστήμιο Harvard, ο Χασάν, ένας τεχνοκράτης που χαίρει ευρέως σεβασμού, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από τον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στη Γάζα στην οικονομία της Ιορδανίας, η οποία επλήγη σοβαρά από τον περιορισμό των επενδύσεων και τη ραγδαία μείωση του τουρισμού.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός είχε επιδιώξει να δώσει ώθηση στις μεταρρυθμίσεις που είχε εισηγηθεί ο βασιλιάς Αμπντάλα για να βοηθήσει στην αναστροφή μιας δεκαετίας υποτονικής ανάπτυξης, που κυμαινόταν γύρω στο 2%, και η οποία επιδεινώθηκε από την πανδημία και τη σύγκρουση στο γειτονικό Ιράκ και Συρία.

Το παραδοσιακό συντηρητικό κατεστημένο είχε κατηγορηθεί εδώ και καιρό ότι παρεμπόδισε μια εκσυγχρονιστική κίνηση που υποστήριζε ο φιλοδυτικός μονάρχης, φοβούμενο ότι οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις θα υπονομεύσουν την εξουσία του.

Οι πολιτικοί λένε ότι ένα βασικό ζήτημα εφεξής θα είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που καθοδηγούνται από το ΔΝΤ και ο περιορισμός του δημόσιου χρέους άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια χώρα με υψηλό ποσοστό ανεργίας της οποίας η σταθερότητα υποστηρίζεται από δισεκατομμύρια δολάρια ξένης βοήθειας από δυτικούς χορηγούς.

Οι κερδισμένοι των εκλογών

Οι αντιπολιτευόμενοι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και οι ιδεολογικοί σύμμαχοι της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς σημείωσαν σημαντικά κέρδη στις εκλογές της Τρίτης, ενισχυμένοι από την οργή για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι ισλαμιστές κέρδισαν 31 έδρες, τις περισσότερες από τότε που αναβίωσε η κοινοβουλευτική ζωή το 1989 έπειτα από δεκαετίες στρατιωτικού νόμου, αφήνοντάς τους τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο κοινοβούλιο.

Σε μια χώρα όπου το αντισραηλινό αίσθημα είναι έντονο, έχουν ηγηθεί μερικών από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην περιοχή υπέρ της Χαμάς, κάτι που οι αντίπαλοί τους λένε ότι τους επέτρεψε να αυξήσουν τη δημοτικότητά τους.

Αν και η νέα σύνθεση του κοινοβουλίου των 138 μελών διατηρεί μια φιλοκυβερνητική πλειοψηφία, η περισσότερο μαχητική αντιπολίτευση υπό την ηγεσία των ισλαμιστών θα μπορούσε να αμφισβητήσει τις μεταρρυθμίσεις της ελεύθερης αγοράς και την εξωτερική πολιτική που υποστηρίζονται από το ΔΝΤ, λένε διπλωμάτες και αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ιορδανίας, οι περισσότερες εξουσίες εξακολουθούν να ανήκουν στον βασιλιά, ο οποίος διορίζει τις κυβερνήσεις και μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο. Η συνέλευση μπορεί να αναγκάσει ένα υπουργικό συμβούλιο να παραιτηθεί με πρόταση δυσπιστίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ