Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία: Ο Boris «πνίγει» την Κεντρική Ευρώπη – Πλημμύρες και καταστροφές, νεκροί και αγνοούμενοι

Κακοκαιρία: Ο Boris «πνίγει» την Κεντρική Ευρώπη – Πλημμύρες και καταστροφές, νεκροί και αγνοούμενοι

Κατακλυσμός στην Αυστρία, κίνδυνος υπερχείλισης του Δούναβη στη Βιέννη - Συνολικά επτά νεκροί σε Ρουμανία, Πολωνία, Αυστρία - Τέσσερις αγνοούμενοι στην Τσεχία

Η επέλαση της κακοκαιρίας Boris «πνίγει» την Κεντρική Ευρώπη, έχοντας προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο επτά ανθρώπων και ζημιές ανυπολόγιστης καταστροφής σε αρκετές χώρες.

Δέος προκαλούν οι εικόνες που κάνουν το γύρο του Διαδικτύου της τελευταίες ώρες και δείχνουν τη σφοδρότητα με την οποία η κακοκαιρία πλήττει την Ευρώπη.

Ποιες χώρες «σφυροκοπά» η κακοκαιρία Boris – Κατακλυσμός στην Αυστρία

Πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Ρουμανία, στην περιοχή Γκαλάτι, όπου οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει χιλιάδες σπίτια. Ένας ακόμη άνθρωπος πνίγηκε στην Πολωνία, στην περιοχή Κλοντζκό, όπου οι αρχές έχουν εκκενώσει 1.600 κατοίκους λόγω των πλημμυρών. Τέλος, τη ζωή του έχασε και ένας πυροσβέστης στην Κάτω Αυστρία.

Ανυπολόγιστες καταστροφές στην Αυστρία, όπου σκοτώθηκε ένας πυροσβέστης – Το κρατίδιο έχει χαρακτηριστεί «περιοχή καταστροφής»

Στην Αυστρία, ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του ενώ επιχειρούσε να διαχειριστεί τις πλημμύρες στην Κάτω Αυστρία, περιοχή που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι αρχές έχουν πραγματοποιήσει χιλιάδες επεμβάσεις για να διασώσουν πολίτες που έχουν παγιδευτεί στα σπίτια τους, ενώ σοβαρές διακοπές καταγράφηκαν στις σιδηροδρομικές υπηρεσίες και το μετρό στη Βιέννη. Οι κάτοικοι των παραποτάμιων περιοχών κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και η πυροσβεστική χρησιμοποιεί φουσκωτές λέμβους για να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερους εγκλωβισμένους.

«Για πολλούς κατοίκους της περιοχής, είναι οι πιο δύσκολες ώρες της ζωής τους», δήλωσε η πρωθυπουργός της Κάτω Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτερ. Στην Αυστρία έχει βρέξει τις τελευταίες τέσσερις ημέρες περισσότερο από ό,τι έχει βρέξει ποτέ ολόκληρο τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία Geosphere.

Σοβαρά προβλήματα στη χώρα – Κίνδυνος υπερχείλισης του Δούναβη στη Βιέννη

Στην αυστριακή πρωτεύουσα, Βιέννη, η οποία συνορεύει με την Κάτω Αυστρία, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε μεγάλο τμήμα της πόλης και απειλούνται με υπερχείλιση το κανάλι του Δούναβη και ο ποταμός Wien.


Παράλληλα, ποδηλατόδρομοι και εξωτερικοί χώροι εστιατορίων που βρίσκονται στην κοίτη των ποταμών έχουν πλημμυρίσει, ενώ οι γραμμές 2,3,4 και 6 του μετρό να έχουν τεθεί σε περιορισμένη λειτουργία.

Με προβλήματα και καθυστερήσεις διεξάγονται οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες σε μεγάλο τμήμα της χώρας και η εταιρία των Αυστριακών Σιδηροδρόμων ÖBB συνιστά στους πελάτες της να αφήσουν για αργότερα κάθε μη επείγον ταξίδι, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στον δυτικό αυτοκινητόδρομο.

Η αποκατάσταση της λειτουργίας των ΜΜΜ στην πρωτεύουσα δεν αναμένεται πριν από την Τετάρτη, ανακοίνωσε ο δήμος. Πολλές εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί, μεταξύ άλλων ο μαραθώνιος του Βαχάου και κάποιοι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Μπουντεσλίγκα.

Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί οι οποίοι πλήττονται από τις πλημμύρες στην χώρα μπορούν να απουσιάσουν από τα σχολεία τους. Οι εργοδότες καλούνται να μην επιβάλουν κυρώσεις σε εργαζόμενους οι οποίοι είτε θα καθυστερήσουν είτε δεν θα προσέλθουν καθόλου στην εργασία τους λόγω των βροχοπτώσεων.

Τι γίνεται σε Πολωνία, Τσεχία και Γερμανία

Παράλληλα, τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Τσεχία και στη νοτιοανατολική Γερμανία, με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες να προβλέπουν συνέχιση της νεροποντής και τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.


Στην Πολωνία ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών για εκκένωση περιοχών, κάνοντας λόγο για «δραματική κατάσταση» σε πολλά σημεία της χώρας. Ο σιδηρόδρομος έχει διακόψει την σύνδεση με την Τσεχία, ενώ έχουν ακυρωθεί και τα δρομολόγια των λεωφορείων μεταξύ των δύο χωρών.

Στην Τσεχία εξακολουθούν να αγνοούνται τέσσερα άτομα και χιλιάδες άνθρωποι χρειάστηκε να μετακινηθούν σε ασφαλή σημεία. Έχουν κινητοποιηθεί 100.000 πυροσβέστες λόγω των πλημμυρών και σχεδόν 50.000 νοικοκυριά έμειναν χθες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπως ανακοίνωσε η εταιρία ηλεκτροδότησης CEZ.

Στην Γερμανία, η Βαυαρία και η Σαξονία προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο προβλημάτων, καθώς το κύμα κακοκαιρίας κινείται προς τα ανατολικά και αναμένεται από το βράδυ να φέρει ακόμη πιο έντονες βροχοπτώσεις στην Βαυαρία και στην Σαξονία, όπου η νεροποντή έχει αρχίσει από το πρωί.


Ο ποταμός Έλβας έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο υπερχείλισης, καθώς η στάθμη των υδάτων του ανεβαίνει και λαμβάνονται ήδη μέτρα για την προστασία των γύρω περιοχών.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και στην Μπρατισλάβα, πρωτεύουσα της Σλοβακίας.

Η κακοκαιρία έχει επιδεινωθεί από την ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας, με την περιοχή του Τιρόλου στην Αυστρία να καταγράφει ακόμα και χιονοπτώσεις, ένα σπάνιο φαινόμενο για τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Only in

Η Ελλάδα αντιμέτωπη με ανησυχητική πληθυσμιακή κατάρρευση – Σε απόγνωση οι νέοι

Το 2022, η χώρα κατέγραψε λιγότερες από 77.000 γεννήσεις, τις χαμηλότερες σχεδόν του αιώνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024