Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν: «Ουδέν σχόλιο» απαντά στην παραίτηση με αιχμές του Μπρετόν
Thierry Breton, commissioner for internal market, delivers his speech during a debate on Data act in the European parliament on Tuesday, March 14, 2023 in Strasbourg, eastern France. (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Κομισιόν: «Ουδέν σχόλιο» απαντά στην παραίτηση με αιχμές του Μπρετόν

Ο Τιερί Μπρετόν ανάρτησε την επιστολή παραίτησης του, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη Φον ντερ Λάιεν

«Ουδέν σχόλιο» απάντησε η Κομισιόν στην αιφνίδια παραίτηση του γάλλου επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν.

Ο Μπρετόν, ένα από τα υψηλόβαθμα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι περισσότερο γνωστός για τη δημόσια διαμάχη με τον τεχνολογικό δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ και διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη διαμόρφωση του κανονισμού για τη μεγάλη τεχνολογία της ΕΕ των 27 εθνών, το εμβόλιο κατά του COVID και τις προσπάθειες για την ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανιών.

H πρόταση της Γαλλίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Στέφαν Σεζουρνέ είναι ο νέος Επίτροπος τον οποίο προτείνει στην πρόεδρο της Ευρωπαΐκής Επιτροπής Ούρσουλα Βαν ντερ Λάιεν ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ως αντικαταστάτη του Τιερί Μπρετόν οποίος υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο Στέφαν Σεζουρνέ ασκεί προς το παρόν τα καθήκοντά του υπουργού Εξωτερικών και θα αντικατασταθεί μόλις συγκροτηθεί η νέα γαλλική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ, κατά πάσα πιθανότητα εντός των προσεχών ημερών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ελιζέ ο νέος Επίτροπος της Γαλλίας θα επικεντρωθεί στα ζητήματα της βιομηχανικής κυριαρχίας της Ευρώπης της τεχνολογικής της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Ο Στέφαν Σεζουρνέ υπήρξε επίσης πρόεδρος της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων.

Αιχμές για την Φον ντερ Λάιεν

Ο Μπρετόν στην επιστολή ανέφερε ότι η φον ντερ Λάιεν «πριν από λίγες ημέρες» ζήτησε από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά του ως επιλογή της χώρας για την Κομισιόν «για προσωπικούς λόγους» δίνοντας ως αντάλλαγμα ένα «υποτιθέμενο χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή».

«Υπό το φως αυτών των τελευταίων εξελίξεων – περαιτέρω απόδειξη αμφισβητήσιμης διακυβέρνησης – πρέπει να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι δεν μπορώ πλέον να ασκώ τα καθήκοντά μου στο Σώμα». Η απόφαση Mπρετόν έρχεται την ώρα που η πρόεδρος της Κομισιόν οριστικοποιεί τον κατάλογο των Eπιτρόπων της μετά τις ευρωεκλογές.

Δείτε την ανάρτηση του Τιερί Μπρετόν

Only in

Σε ποιες χώρες της ΕΕ ζητούν άσυλο πολίτες από 20 αυταρχικές ή εμπόλεμες χώρες;

Η Υπηρεσία Ασύλου της ΕΕ (EUAA) κατέταξε τα αιτήματα παροχής ασύλου από 20 χώρες καταγωγής στις χώρες που επιδιώκουν να πάνε και τις προσφυγικές τάσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024