Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Βουδαπέστη: «Μπλόκο» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb

Βουδαπέστη: «Μπλόκο» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb

Απόφαση σταθμός του έκτου διαμερίσματος της Βουδαπέστης υπέρ της απαγόρευσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb.

Η «επιδημία» των βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, συνεχίζει να προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις με τις τοπικές κοινωνίες (βλέπε Βουδαπέστη) να αντιδρούν ολοένα και εντονότερα οδηγώντας τις κυβερνήσεις σε λήψη μέτρων.  Από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Βαρκελώνη ένα κίνημα κατά των μισθώσεων εξαπλώνεται με ταχύτητα προσπαθώντας να απαντήσει στα δυσεπίλυτα προβλήματα που έχουν προκύψει, όχι πάντα με επιτυχία.

Οι πολίτες σε ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη της πρωτεύουσας της Ουγγαρίας, πήγαν ένα βήμα παρακάτω… Ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης βραχυχρόνιων μισθώσεων σε μια κίνηση που δεν έχει προηγούμενο.

Ένα κίνημα κατά των μισθώσεων τύπου Airbnb εξαπλώνεται με ταχύτητα σε όλον τον κόσμο ενώ οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ανθούν

Οι κάτοικοι της συνοικίας Terézváros (Theresa city) κλήθηκαν, μέσω τοπικού δημοψηφίσματος, να αποφασίσουν και περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι τάχθηκαν υπέρ της απαγόρευσης. Τα αποτελέσματα του τοπικού δημοψηφίσματος που δημοσιεύτηκαν το πρωί της Δευτέρας στην ιστοσελίδα του έκτου διαμερίσματος της Βουδαπέστης έδειξαν ότι 54% των ψηφοφόρων υποστηρίζουν την απαγόρευση. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 20,52% που αν και χαμηλό, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, είναι υψηλότερο από εκείνο που παρατηρείται σε άλλες τοπικές πρωτοβουλίες.

Ο τουρισμός ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό

Ένας αυξανόμενος αριθμός κατοίκων ευρωπαϊκών πόλεων παλεύει με τον «υπερτουρισμό» στις γειτονιές τους. Σε ορισμένους δημοφιλείς και συχνά επισκεπτόμενους προορισμούς, ο τεράστιος αριθμός τουριστών, αν και οικονομικά ευπρόσδεκτος για την προσέλκυση εσόδων, συχνά θεωρείται ότι προκαλεί ζημιά στην ίδια την πόλη.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι πολλοί επισκέπτες βλάπτουν ή υποβαθμίζουν τους ιστορικούς τόπους, υπερφορτώνουν τις υποδομές και καθιστούν όλο και πιο δύσκολο για τους ντόπιους την εύρεση στέγης. Τα διαμερίσματα τύπου Airbnb θεωρείται ότι ανεβάζουν τις τιμές των ακινήτων και τα ενοίκια.

719 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στην ΕΕ το 2023 προήλθαν από διαδικτυακές κρατήσεις μέσα από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking, Expedia Group και Tripadvisor

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat τον περασμένο χρόνο σχεδόν 719 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στην ΕΕ προήλθαν από διαδικτυακές κρατήσεις μέσα από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking, Expedia Group και Tripadvisor, με το Παρίσι να προηγείται των πρωτευουσών της ΕΕ με περισσότερες από 19 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

Εντός της κεντρικής Ευρώπης η Βουδαπέστη ήταν η δημοφιλέστερη για βραχυχρόνιες μισθώσεις με 6,7 εκατομμύρια κρατήσεις, μπροστά από τη Βιέννη, την Πράγα, τη Βαρσοβία, την Κρακοβία και άλλες πόλεις.

Πίσω στη Βουδαπέστη

Η ψηφοφορία ανακοινώθηκε ως «ένα ενδιαφέρον δημοκρατικό πείραμα» μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία μετά από μεγάλο αριθμό παραπόνων από κατοίκους για διαμερίσματα που ενοικιάζονται σε τουρίστες. Σύμφωνα με έναν κορυφαίο ιστότοπο ακινήτων, τον ingatlan.com, οι τιμές των κατοικιών τριπλασιάστηκαν από το 2015 στη Βουδαπέστη και σε σύγκριση με πέρυσι, ήταν 7,8% υψηλότερες τον Αύγουστο. Όσον αφορά την έκτη συνοικία, η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο των ακινήτων υψηλής αξίας είναι περίπου 1,43 εκατ. φιορίνια (3.630€).

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο δήμαρχος Tamás Soproni από το κεντρώο πολιτικό κόμμα Momentum Movement δήλωσε: «Το επόμενο βήμα είναι να μεταφέρουμε τη βούληση των κατοίκων του Terezváros στο αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτικό όργανο».

Η απόφαση της τοπικής κοινωνίας προκαλεί αυξημένη ανησυχία στους υποστηρικτές των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης ότι η απαγόρευση μπορεί να εξαπλωθεί εντός της Βουδαπέστης με αρκετούς να λένε ότι οι δήμοι θα χάσουν σημαντικά έσοδα και οι τοπικές επιχειρήσεις θα υποφέρουν.

Η απαγόρευση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2026.

«Θεωρώ σημαντικό ότι η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2026, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν χρόνο να προετοιμαστούν για την αλλαγή», ανέφερε ο Soproni στη δήλωσή του στον ιστότοπο της περιφέρειας.

Only in

Σε ποιες χώρες της ΕΕ ζητούν άσυλο πολίτες από 20 αυταρχικές ή εμπόλεμες χώρες;

Η Υπηρεσία Ασύλου της ΕΕ (EUAA) κατέταξε τα αιτήματα παροχής ασύλου από 20 χώρες καταγωγής στις χώρες που επιδιώκουν να πάνε και τις προσφυγικές τάσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024