Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τι αλλάζει σε Airbnb, Golden Visa, κόκκινα δάνεια – Τι προβλέπεται για τους αγρότες

Τι αλλάζει σε Airbnb, Golden Visa, κόκκινα δάνεια – Τι προβλέπεται για τους αγρότες

Οι υπουργοί εξειδίκευσαν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πέντε υπουργών.

Τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στην μεταποίηση και στον τουρισμό παρουσίασαν οι: Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού και Νίκος Παπαθανάσης, Αν. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Τάκης Θεοδωρικάκος και Κώστας Τσιάρας

Θεοδωρικάκος: «Φορολογικά κίνητρα για εξαγορές – Θα δοθεί Golden Visa για επενδύσεις €250.000 σε start-up επιχειρήσεις από 1/1/2025»

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης για «σύγκλιση εισοδημάτων των Ελλήνων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με απαραίτητο στόχο την υλοποίηση νέου μοντέλου.

Επιγραμματικά οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες είναι η Εθνική Στρατηγική ενίσχυσης, οι μεταρρυθμίσεις για μείωση γραφειοκρατίας, η επέκταση κινήτρων με άμεση περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας.

Σε εξέλιξη είναι τρεις δράσεις για άμεση χρηματοδότηση 170 εκατομμυρίων με αποφάσεις στο επόμενο δίμηνο, σχετικά με το πρόγραμμα ψηφιοποίησης προϋπολογισμού 75 εκατομμυρίων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 90 εκατομμυρίων για βιομηχανικά πάρκα. Στο προσκήνιο είναι ο στόχος για μείωση κατά 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους, με κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Σχετικά με την επέκταση κινήτρων για έρευνα – καινοτομία και εξαγορών – συγχωνεύσεων για πιο παραγωγικές επιχειρήσεις, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε:

  • νέες περιπτώσεις χορήγησης έκπτωσης για δαπάνες έρευνας/ υπερέκππωση στο 250% όταν συνεργάζονται με start uρ ή πανεπιστήμια
  • στο 300% όταν οι δαπάνες είναι άνω του 20% του τζιρου,
  • στο 315% όταν οι σχετικές δαπάνες υπεβαίνουν τον μέσο όρο της προηγούμενης διετίας
  • Παράλληλα, διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για εμπορική εκμετάλλευση της ευρεσιτεχνίας με 10% του φόρου εισοδήματος για άλλα 7 χρόνια
    διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για λεγόμενους επενδυτικούς αγγέλους,
  • μειώνεται το όριο σε 100.000 ευρώ σε σχέση με το ελάχιστο όριο κεφαλαίου μιας εταιρείας που προκύπτει από μετασχηματισμό μικρότερων.
  • εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών νέας εταιρείας για συγχωνεύσεις
  • Σε ό,τι αφορά στο μέτρο Golden Visa από 1 Ιανουαρίου του 2025 συνδέεται με άδεια παραμονής με επένδυση 250.000 σε start up.

Τσιάρας: «Μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ σε 298.000 δικαιούχους αγρότες»

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας υπογράμμισε ότι «το 2019 παραλάβαμε έναν αγροτικό τομέα με πολλά προβλήματα. Οι εξαγωγές λαχανικών αυξήθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια, ενώ οι εισαγωγές σε μικρότερο βαθμό. Θέλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα».

Στους 298.000 υπολογίζονται οι δικαιούχοι κατ’ επάγγελμα αγρότες οι οποίοι θα έχουν από την 1-1-2025 μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσιάρας, στόχος είναι η μείωση του κόστους παραγωγής μέσω θέσπισης μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, πράγμα για το οποίο αναμένεται να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση μετά από διαβούλευση με ΕΘΕΑΣ και λοιπούς κοινωνικούς φορείς.

Ως προς τα «κόκκινα» δάνεια, αναφέρθηκε σε νέο πλαίσιο ρυθμίσεων/συμβιβαστικών εξοφλήσεων με σημαντική διαγραφή οφειλών στη βάση του λογιστικού υπολοίπου, με συνδυαστική λύση επί παλαιών απαιτήσεων (λύσεις διαγραφής οφειλών) μαζί με νέα ταυτόχρονη τραπεζική χρηματοδότηση.

Κεφαλογιάννη: «Στα €22 δισ. εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος στη χώρα μας»

«Τα έσοδα από τον τουρισμό εκτιμάται πως θα φτάσουν φέτος περίπου τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ», εκτίμησε η υπουργός τουρισμού Όλγα Κεφαλογιαννη . Σημειώνεται ότι ήταν 20,6 δισ. ευρώ πέρυσι.

Επιπλέον, η κ. Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε κλιμακωτό τέλος ανάλογα με το νησί και τη χρονική περίοδο για τους επιβάτες κρουαζιέρας, παράλληλα με την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας για βραχυχρόνιες μισθώσεις ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία . Όσον αφορά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις από την 1-1-2025 δεν επιτρέπονται νέα στο κέντρο της Αθήνας για τουλάχιστον ένα έτος.

Η κ. Κεφαλογιάννη είπε ότι εισάγεται τέλος κρουαζιέρας για τους επιβάτες που θα αποβιβάζονται στα ελληνικά λιμάνια. Όπως τόνισε, θα είναι αυξημένο για Σαντορίνη και Μύκονο, με κλιμάκωση ανά χρονική περίοδο, ενώ βρίσκεται υπό επεξεργασία σχέδιο για την ορθολογική διαχείριση της κρουαζιέρας.

Ως προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, είπε ότι θα νομοθετηθεί άμεσα πλαίσιο για θέσπιση λειτουργικών προδιαγραφών και προδιαγραφών ασφαλείας. Ανέφερε επίσης ότι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αυξάνεται το τέλος από 0,5 ευρώ τους χειμερινούς μήνες στα 2 ευρώ και από 1,5 ευρώ το καλοκαίρι στα 8 ευρώ. Στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο 1ο, 2ο και 3ο δημοτικό διαμέρισμα δεν θα επιτρέπεται νέα βραχυχρόνια μίσθωση για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης.

Παπαθανάσης: Αυξάνεται το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, μίλησε για «σημαντική αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 900 εκατομμυρίων ευρώ για το 2024», προσθέτοντας ότι αναμένεται ετήσια αύξηση των πόρων για επενδύσεις κατά 10-17% έως το 2026. «Πλέον μιλάμε για αύξηση-ρεκόρ του ΠΔΕ, που «σκαρφαλώνει» συνολικά στα 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα είναι 6η στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Όπως σημείωσε ο κ. Τσιάρας, στόχος είναι η μείωση του κόστους παραγωγής μέσω θέσπισης μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, πράγμα για το οποίο αναμένεται να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση μετά από διαβούλευση με ΕΘΕΑΣ και λοιπούς κοινωνικούς φορείς.

Ως προς τα «κόκκινα» δάνεια, αναφέρθηκε σε νέο πλαίσιο ρυθμίσεων/συμβιβαστικών εξοφλήσεων με σημαντική διαγραφή οφειλών στη βάση του λογιστικού υπολοίπου, με συνδυαστική λύση επί παλαιών απαιτήσεων (λύσεις διαγραφής οφειλών) μαζί με νέα ταυτόχρονη τραπεζική χρηματοδότηση.

Κωστής Χατζηδάκης

Χατζηδάκης: «Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 20% για όσους ασφαλίσουν ακίνητα αξίας έως €500.000»

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι το 2024 είχαμε στη χώρα μας συνολικά 10 αποκρατικοποιήσεις, προαναγγέλλοντας άμεση περαιτέρω αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε την Ελλάδα «κορυφαία χώρα» στα φορολογικά κίνητρα για δαπάνες έρευνας και καινοτομίας. «Σχεδιάζονται ορισμένα συμπληρωματικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως δημιουργία Patent Fund από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, καθώς και νέα δράση ΕΣΠΑ για τις συγχωνεύσεις ύψους περίπου 350 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία στοχεύει στη χρηματοδότηση του 50% του κόστους επενδύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Όπως ενημέρωσε:

«Μετά την ψήφιση του νόμου για την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου, ξεκίνησε η διαδικασία για τη δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, με στόχο τη λειτουργία του έως τα τέλη του 2024. Το Ταμείο καλείται να καλύψει μέρος του επενδυτικού κενού σε κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως ενδεικτικά την πράσινη μετάβαση, κυκλική και μπλε οικονομία».

Επίσης, δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος ακίνητα αξίας άνω των 500.000 ευρώ εάν έως την 1-6-2025 δεν έχουν ασφαλιστεί έναντι φυσικών καταστροφών όπως ανακοίνωσε ο υπουργός.

«Το νέο πλαίσιο εκπτώσεων προβλέπει έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίσουν ακίνητα αξίας έως 500.000 ευρώ . Για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας η έκπτωση είναι 10% με παράλληλη ποινή μη κρατικής αποζημίωσης σε περίπτωση ανασφάλιστου ακινήτου έναντι φυσικών καταστροφών . Από την 1-1-2025 και με την ανανέωση ή σύναψη νέου συμβολαίου όλα τα οχήματα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης υποχρεούνται να ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών . Υποχρεωτική θα είναι η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών από την 1-6-2025 για όλες τις επειχειρησεις με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ».

Σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός εκτίμησε πως μέχρι το 2027 υπολογίζεται αύξηση των κρατικών εσόδων σε ετήσια βάση κατά περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δείτε τη Διακαναλική Συνέντευξη Τύπου

Only in

Σε ποιες χώρες της ΕΕ ζητούν άσυλο πολίτες από 20 αυταρχικές ή εμπόλεμες χώρες;

Η Υπηρεσία Ασύλου της ΕΕ (EUAA) κατέταξε τα αιτήματα παροχής ασύλου από 20 χώρες καταγωγής στις χώρες που επιδιώκουν να πάνε και τις προσφυγικές τάσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024