Το «Shogun», το μεγάλου προϋπολογισμού χρονικό της φεουδαρχικής Ιαπωνίας του FX, κέρδισε το βραβείο καλύτερου δράματος στα βραβεία Emmy το βράδυ της Κυριακής, βάζοντας ένα θαυμαστικό σε μια πορεία ρεκόρ για τη νεοσύστατη σειρά.

Και σε ένα σόου βραβείων που μπορεί να μην έχει πολλές εκπλήξεις, υπήρξε μια σημαντική έκπληξη: Το «Hacks» νίκησε το «The Bear», τον περσινό νικητή που είχε επικρατήσει, για την καλύτερη κωμωδία.

Το «Shogun» σημείωσε νέο ρεκόρ στα Emmy, κερδίζοντας συνολικά 18 βραβεία, τις περισσότερες νίκες για μια σειρά σε μια χρονιά, καταρρίπτοντας ένα ρεκόρ 16 ετών που είχε κάνει η μίνι σειρά του HBO «John Adams». Ο Χιρογιούκι Σανάντα κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού σε δράμα και η Άννα Σαβάι πήρε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού.

Δείτε το τρέιλερ της απονομής βραβείων 

Οπότε…

Οι νίκες αυτές αποτελούν σημαντική πρόοδο για μια ξενόγλωσση σειρά. Αν και δημιουργήθηκε από αμερικανικό δίκτυο (FX, το οποίο ανήκει στη Disney) και εμφανίστηκε σε εγχώρια υπηρεσία streaming (Hulu), περίπου το 70% των διαλόγων της σειράς ήταν στα ιαπωνικά.

Ξενόγλωσσες σειρές όπως το «Squid Game» έχουν κερδίσει μια χούφτα Emmy, αλλά ποτέ δεν απειλήθηκαν σοβαρά σε μια κορυφαία κατηγορία όπως το καλύτερο δράμα.

Στα βραβεία κωμωδίας, υπήρξαν κάποια σημάδια κατά τη διάρκεια της τελετής ότι το «Hacks» μπορεί να έχει πραγματική δυναμική. Οι Lucia Aniello, Paul W. Downs και Jen Statsky κέρδισαν το βραβείο για το καλύτερο σενάριο κωμικής σειράς, νικώντας το «The Bear», το οποίο ήταν το μεγάλο φαβορί της κατηγορίας.

«Στο αληθινό πνεύμα του ‘The Bear’, δεν κάνουμε κανένα αστείο», δήλωσε ο Eugene Levy, ένας από τους οικοδεσπότες των Emmy, στην αρχή της τελετής

Η ομάδα του Τhe Bear / Photo: REUTERS

Κωμωδία το «Bear»;

Από τότε που το «Bear» έκανε ρεκόρ για τις περισσότερες υποψηφιότητες κωμικής σειράς στην ιστορία των Emmy τον Ιούλιο, άρχισε να δημιουργείται κάτι σαν αντίδραση μεταξύ ορισμένων παρατηρητών του χώρου. Λίγοι αμφισβήτησαν την ποιότητα της σειράς, αλλά υπήρχε αυξανόμενη απογοήτευση για το γεγονός ότι το «The Bear», μια σειρά με ένταση στον εργασιακό χώρο που διαδραματίζεται στην εστίαση του Σικάγο, ήταν υποψήφιο στα βραβεία κωμωδίας.

«Στο αληθινό πνεύμα του ‘The Bear’, δεν κάνουμε κανένα αστείο», δήλωσε ο Eugene Levy, ένας από τους οικοδεσπότες των Emmy, στην αρχή της τελετής.

Το «Bear» δεν έφυγε εντελώς με άδεια χέρια. Ο Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά το βραβείο καλύτερου ηθοποιού σε κωμωδία και ο Έμπον Μος-Μπάχραχ κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού β’ αντρικού ρόλου, καθιστώντας τον επίσης νικητή επί σειρά ετών. Η Λίζα Κολόν-Ζάγιας κέρδισε το πρώτο της Emmy για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε κωμωδία.

Δείτε τι άλλο συνέβη στα Emmy:

  • Το «Baby Reindeer» του Netflix κέρδισε μεγάλη νίκη στις μίνι σειρές: Η εκτός τόπου και χρόνου επιτυχία του Netflix «Baby Reindeer» κέρδισε ένα σωρό βραβεία στις κατηγορίες των περιορισμένων σειρών. Εκτός από το βραβείο καλύτερης περιορισμένης σειράς, ο Richard Gadd κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού σε μίνι σειρά και η Jessica Gunning κέρδισε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε μίνι σειρά.
  • Η Jodie Foster κέρδισε το πρώτο της Emmy για τον ρόλο της ως αστυνομικός μιας μικρής πόλης στην τελευταία σεζόν του «True Detective» του HBO.
  • Το «The Traitors» κερδίζει τη RuPaul: Γίνεται αλλαγή φρουράς στην κατηγορία των ριάλιτι διαγωνισμών. Η επιτυχία της Peacock, «The Traitors», κέρδισε το βραβείο, ανατρέποντας έναν μόνιμο νικητή, το «RuPaul’s Drag Race». Τα πράγματα ήταν προδιαγεγραμμένα. Ο παρουσιαστής του «The Traitors», Alan Cumming, κέρδισε το Emmy για τον καλύτερο παρουσιαστή σε ριάλιτι σόου στα Creative Arts Emmy το περασμένο Σαββατοκύριακο, ξεπερνώντας την RuPaul που είχε κερδίσει αυτό το βραβείο οκτώ συνεχόμενα χρόνια.
  • Μια νέα εποχή αρχίζει για το «The Daily Show»: Όταν ο Jon Stewart ήταν επικεφαλής του «The Daily Show» στις δεκαετίες του 2000 και του 2010, κέρδισε στην κατηγορία late-night 11 φορές. Με την επιστροφή του Stewart μια φορά την εβδομάδα τον Φεβρουάριο, το «The Daily Show» ξεκίνησε τώρα μια νέα πορεία, κερδίζοντας την Κυριακή. Ο Stewart είχε να αντιμετωπίσει τους Jimmy Kimmel, Stephen Colbert και Seth Meyers.
  • Μικρότερη σύνθεση: Η τηλεοπτική βιομηχανία βρίσκεται εν μέσω συρρίκνωσης και η τελετή της Κυριακής το αντανακλούσε αυτό. Ο αριθμός των εκπομπών που υποβλήθηκαν στις κατηγορίες δράμα και κωμωδία μειώθηκε κατακόρυφα φέτος. Ορισμένες κατηγορίες (όπως το καλύτερο talk show) έχασαν ακόμη και θέσεις υποψηφίων λόγω έλλειψης υποβολών.
  • Δύο Emmy, μια χρονιά: Για πρώτη φορά μετά από 75 χρόνια, υπήρξαν δύο τελετές απονομής των βραβείων Emmy στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Η τελετή του 2023 καθυστέρησε για τον Ιανουάριο λόγω των περσινών απεργιών του Χόλιγουντ. Εκείνη η τηλεοπτική εκπομπή του Ιανουαρίου είχε μόλις πάνω από 4 εκατομμύρια τηλεθεατές, τη χαμηλότερη τηλεθέαση που έχει καταγραφεί ποτέ, και οι παραγωγοί της εκπομπής ήλπιζαν σε ανάκαμψη.

*Με στοιχεία από nytimes.com | Αρχική Φωτό: Shogun / REUTERS