Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ένα Ταξίδι στο Φως: Δείτε live τη φωταγώγηση του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο από τη Metlen

Ένα Ταξίδι στο Φως: Δείτε live τη φωταγώγηση του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο από τη Metlen

Σήμερα στις 19.30, σε μια μοναδική τελετή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, θα εγκαινιάσει τον νέο φωτισμό, σε επιμέλεια της Ελευθερίας Ντεκώ.

Έχουν περάσει 20 χρόνια από την πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού να φωταγωγήσει τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και να προσφέρει στο κοινό μία πρωτόγνωρη οπτική εμπειρία για την εποχή. Έκτοτε, το εμβληματικό μνημείο που ξεχωρίζει διαχρονικά για την ιστορική και αρχιτεκτονική του αξία, ενώ θεωρείται ένας από τους ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο, έχει καταφέρει να καθιερώσει το Σούνιο ως έναν προορισμό παγκοσμίου φήμης, ο οποίος συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες.

Σε λίγη ώρα, συγκεκριμένα σήμερα Δευτέρα, στις 16 Σεπτεμβρίου στις 19:30, ο Ναός του Ποσειδώνα θα περάσει σε μία νέα εποχή, θα «ντυθεί» με τον πιο σύγχρονο και εντυπωσιακό φωτισμό, ο οποίος θα αντικαταστήσει αυτόν που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα και έχει υποστεί φθορές λόγω χρόνου. Τα εγκαίνια του νέου φωτισμού θα πραγματοποιηθούν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, καθώς και καλεσμένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Φυσικά, η λαμπερή φωταγώγηση που θα αναδείξει τον Ναό του Ποσειδώνα με έναν σύγχρονο, πρωτότυπο τρόπο, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί δίχως την άμεση, θετική ανταπόκριση της METLEN Energy & Metals και του Πρόεδρου της, Ευάγγελου Μυτιληναίου, στην πρόταση που έλαβε από το Υπουργείο Πολιτισμού, με σκοπό να αναλάβει τη μελέτη του φωτισμού αλλά και την υλοποίηση του έργου. Την επιμέλεια του φωτισμού ανέλαβε η διεθνώς καταξιωμένη σχεδιάστρια φωτισμού και καθηγήτρια Ελευθερία Ντεκώ, η οποία στο παρελθόν ανέλαβε τη θέση της Διευθύντριας και Σχεδιάστριας Φωτισμών στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, καθώς και τη μελέτη του φωτισμού της Ακρόπολης.

Ο νέος φωτισμός του Ναoύ του Ποσειδώνα αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο την αρχαιολογική και αρχιτεκτονική σημασία του μνημείου, προσδίδοντάς του νέες διαστάσεις, ενώ συμβάλλει στην αναβάθμιση της συνολικής εμπειρίας των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο. Μάλιστα, όλα τα στοιχεία της εγκατάστασης και τα φωτιστικά σώματα τοποθετήθηκαν με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην εμποδίζουν την περιήγηση και να μην παρεμποδίζουν την περιήγηση των επισκεπτών. Συγκεκριμένα, οι θέσεις των φωτιστικών, οι διαδρομές των καλωδιώσεων και των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, σχεδιάστηκαν  και τοποθετήθηκαν με προσοχή σε κατάλληλα σημεία, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του χώρου.

Η φωταγώγηση του Ναού του Ποσειδώνα θα προβληθεί διεθνώς, καθώς πολλά μουσεία, πανεπιστήμια, εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικά κέντρα, επιμελητήρια από όλο τον κόσμο και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία θα μεταδώσουν ζωντανά την εκδήλωση. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με συναυλία του συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος θα παρουσιάσει μία μουσική σύνθεση που αποδίδει φόρο τιμής στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Τη συναυλία θα πλαισιώσουν κορυφαίοι Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Δημήτρης Μπάσης, η Ηρώ Σαΐα, και ο Ζαχαρίας Καρούνης, πολυμελής χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων και πνευστών, υπό την καθοδήγηση του Σταύρου Ξαρχάκου.

Παρακολουθήστε την εκδήλωση ζωντανά μόνο μέσω της ΕΡΤ, και μόνο εδώ: «Ένα ταξίδι στο φως».

Only in

Σε ποιες χώρες της ΕΕ ζητούν άσυλο πολίτες από 20 αυταρχικές ή εμπόλεμες χώρες;

Η Υπηρεσία Ασύλου της ΕΕ (EUAA) κατέταξε τα αιτήματα παροχής ασύλου από 20 χώρες καταγωγής στις χώρες που επιδιώκουν να πάνε και τις προσφυγικές τάσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024