Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Προειδοποίηση Λαγουβάρδου για την κακοκαιρία «Boris»: Ρεκόρ τα ύψη βροχής και η στάθμη του Δούναβη

Προειδοποίηση Λαγουβάρδου για την κακοκαιρία «Boris»: Ρεκόρ τα ύψη βροχής και η στάθμη του Δούναβη

Δορυφορική εκτίμηση για το ύψος της βροχής από την κακοκαιρία «Boris»

Για τις σοβαρές καταστροφές που προκαλεί η φονική κακοκαιρία Boris στην Ευρώπη προειδοποιεί ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Ειδικότερα μέσω ανάρτησης στα social media, σχετικά με την κακοκαιρία Boris, η οποία «συνεχίζει να πλήττει την Κεντρική Ευρώπη από το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024» κάνει λόγο για μια επικίνδυνη κατάσταση καθώς τα ύψη της βροχής που έχουν πέσει μέσα σε λίγες ώρες σημειώνουν ρεκόρ.

Σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο η κακοκαιρία Boris έχει προκαλέσει πολλές καταστροφές από επεισόδια ξαφνικών πλημμυρών, υπερχειλίσεις χειμάρρων, και κατολισθήσεις.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχει γίνει γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους μέχρι το πρωί της Δευτέρας 16/9, ενώ υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι σε Αυστρία, Πολωνία και Ρουμανία. Τα ύψη βροχής που έχουν σημειωθεί σε χρονικό διάστημα 96 ωρών αποτελούν σε πολλές περιοχές ρεκόρ, όπως ρεκόρ αποτελεί και η στάθμη του Δούναβη που συνεχώς ανεβαίνει.

Ο χάρτης δείχνει την εκτίμηση του συνολικού ύψους βροχής από δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Climatebook.gr. Διακρίνεται μια πολύ μεγάλη περιοχή με συνολικό ύψος βροχής άνω των 200 mm, όταν η κλιματική μέση τιμή για όλο τον μήνα Σεπτέμβριο είναι μικρότερη των 50 mm σε περιοχές της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Νότιας Πολωνίας».

Εικόνες αποκάλυψης από την κακοκαιρία «Boris»

Περισσότεροι ποταμοί στην κεντρική Ευρώπη ξεχείλισαν σήμερα προκαλώντας πλημμύρες οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους από την Πολωνία μέχρι τη Ρουμανία ενώ πολλές πόλεις έχουν κατακλυσθεί με νερά γεμάτα συντρίμμια έπειτα από ημέρες σφοδρών βροχοπτώσεων.

Οι μεθοριακές περιοχές ανάμεσα στην Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία επλήγησαν σκληρά το Σαββατοκύριακο. Μερικές γέφυρες κατέρρευσαν και σπίτια καταστράφηκαν, ενώ χωριά και κωμοπόλεις στην ανατολική Ρουμανία βρέθηκαν κάτω από το νερό.

Μολονότι τα νερά ποταμών στα σύνορα Τσεχίας – Πολωνίας άρχισαν σήμερα να υποχωρούν, οι πλημμύρες επεκτείνονται σε περισσότερες περιοχές με αποτέλεσμα μεγαλύτερες πόλεις και στις δύο χώρες να παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού.

Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στην Τσεχική Δημοκρατία, ανέφερε χθες, Κυριακή, το βράδυ ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα μέσω του Χ, ενώ συγκάλεσε για σήμερα έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Only in

Σε ποιες χώρες της ΕΕ ζητούν άσυλο πολίτες από 20 αυταρχικές ή εμπόλεμες χώρες;

Η Υπηρεσία Ασύλου της ΕΕ (EUAA) κατέταξε τα αιτήματα παροχής ασύλου από 20 χώρες καταγωγής στις χώρες που επιδιώκουν να πάνε και τις προσφυγικές τάσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024