Το νέο σύστημα αξιολόγησης των ξενοδοχείων στην Ελλάδα ανεβάζει τον «πήχη» στο ζήτημα της βιωσιμότητας
Μία στροφή για τον ελληνικό τουρισμό που αναμένεται να αναδείξει την Ελλάδα σε έναν δημοφιλή, βιώσιμο προορισμό παγκοσμίως.
Η βιωσιμότητα στη βιομηχανία του τουρισμού αποτελεί μία επιτακτική προσταγή των καιρών μας, καθώς όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, αναζητούν τρόπους να ελαχιστοποιήσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Η Ελλάδα, λοιπόν, κάνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρόσφατα, ανακοινώθηκε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης για τα ελληνικά ξενοδοχεία, το οποίο θα βασίζεται σε κριτήρια βιωσιμότητας, ενώ θα αξιολογεί τις ξενοδοχειακές μονάδες σύμφωνα με το κοινωνικό και περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Το νέο αυτό σύστημα αποτελεί μία σπουδαία, ευρυματική καινοτομία τόσο σε εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ έχει σχεδιαστεί με σκοπό να υποστηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη στον κλάδο της φιλοξενίας.
Το σύστημα παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και την Υφυπουργό, Έλενα Ράπτη, από τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Αλέξανδρο Βασιλικό και τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), Γιώργο Στασινό. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε έπειτα από δύο χρόνια εντατικής συνεργασίας των δύο επιμελητηρίων, με στόχο τη δημιουργία ενός λειτουργικού, έγκυρου και ολοκληρωμένου συστήματος κριτηρίων, το οποίο θα ενσωματώνει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις βιώσιμων πρακτικών στον τομέα της φιλοξενίας.
Πιο αναλυτικά, Το νέο σύστημα αξιολόγησης θα βασίζεται σε μία σειρά κριτηρίων, τα οποία θα αφορούν το περιβαλλοντικό και το κοινωνικό αποτύπωμα των ξενοδοχείων. Τα βασικά κριτήρια περιλαμβάνουν:
- Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα: Η κατανάλωση ενέργειας, νερού, φυσικών πόρων και η διαχείριση αποβλήτων θα αποτελέσουν σημαντικά στοιχεία αξιολόγησης των μονάδων. Ξενοδοχεία που υιοθετούν πράσινες πρακτικές, όπως τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, θα αναγνωρίζονται για τις προσπάθειές τους.
- Κοινωνικό Αποτύπωμα: Εκτός από το περιβάλλον, θα εξετάζεται και η επίδραση των ξενοδοχείων στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούνται. Αυτό περιλαμβάνει τη βέλτιστη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας και τη συνεργασία με τοπικούς προμηθευτές.
- Πιστοποιήσεις Βιωσιμότητας: Τα ξενοδοχεία που ήδη διαθέτουν πιστοποιήσεις όπως το Green Key ή άλλες ευρωπαϊκές και διεθνείς πιστοποιήσεις βιωσιμότητας θα ενσωματώνονται στο νέο σύστημα, το οποίο θα αξιολογεί συνολικά τις δράσεις τους προς την αειφορία.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως μετά τη συνάντηση, η Υπουργός Τουρισμού δήλωσε πως η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη είναι προτεραιότητα για το υπουργείο και πως το νέο σύστημα αξιολόγησης θα ενσωματώνει πλήρως τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα. «Η αξιολόγηση των καταλυμάτων μέσω αυτού του συστήματος είναι μία παγκόσμια καινοτομία», ανέφερε η υπουργός, συμπληρώνοντας πως, «το νέο σύστημα θα παρουσιαστεί επίσημα στον κλάδο το φθινόπωρο».
Ο Πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την υιοθέτηση του συστήματος από το υπουργείο, ενώ τόνισε πως το νέο πλαίσιο αξιολόγησης αποδεικνύει ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία μπορούν να πρωτοστατήσουν, όχι μόνο σε θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης, αλλά και στο κομμάτι της βιωσιμότητας. «Στη συζήτηση περί βιωσιμότητας και υπερσυγκέντρωσης, το ΞΕΕ απαντά με πράξεις», δήλωσε. Πρόσθεσε επίσης πως η σύμπραξη με το ΤΕΕ επιβεβαιώνει πως με τις σωστές πολιτικές, τα ελληνικά ξενοδοχεία μπορούν να αποτελέσουν «πρωταθλητές» βιωσιμότητας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η βιωσιμότητα αποτελεί πυλώνα στις παγκόσμιες τουριστικές στρατηγικές, με τους ταξιδιώτες να δίνουν πλέον ιδιαίτερη έμφαση σε προορισμούς και καταλύματα τα οποία σέβονται το περιβάλλον και υποστηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες. Η Ελλάδα, ως μία από τις κορυφαίες τουριστικές χώρες, αναγνωρίζει τη σημασία αυτής της παγκόσμιας τάσης και προσπαθεί να την ενσωματώσει στην τουριστική της στρατηγική. Το νέο σύστημα αξιολόγησης προσφέρει μια ευκαιρία στα ελληνικά ξενοδοχεία να διακριθούν στην παγκόσμια τουριστική αγορά, αποδεικνύοντας πως μπορούν να συνδυάσουν την οικονομική ανάπτυξη με την περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη. Αυτό θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, καθιστώντας την έναν από τους πρωτοπόρους της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Η εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης βάσει κριτηρίων βιωσιμότητας σηματοδοτεί μία σημαντική, ελπιδοφόρα εξέλιξη για τον ελληνικό τουρισμό. Τα ξενοδοχεία καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα περιβάλλον όπου η αειφορία δεν είναι μόνο ζήτημα ηθικής ευθύνης, αλλά και καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία και την ανάπτυξή τους. Με την υιοθέτηση «πράσινων» πρακτικών στον ξενοδοχειακό κλάδο, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί ως ένας βιώσιμος τουριστικός προορισμός, να ενισχύσει τη διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού της πλούτου για τις επόμενες γενιές.
- Απόπειρα εκβιασμού με σκευωρία που στήθηκε με όρους παρακράτους καταγγέλλει ο Ολυμπιακός
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία