Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η περίεργη σχέση ακαταστασίας – άγχους και πως επηρεάζει τις γυναίκες

Η περίεργη σχέση ακαταστασίας – άγχους και πως επηρεάζει τις γυναίκες

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες τείνουν να επηρεάζονται περισσότερο από το άγχος της ακαταστασίας σε σχέση με τους άνδρες.

Έφτασε Δευτέρα και ήδη ξεκίνησε η ακαταστασία στο σπίτι; Οι περισσότεροι από εμάς, αν όχι όλοι μας, είναι αδύνατο να έχουμε τα «τέλεια σπίτια». Απλά, δεν έχουμε το χρόνο. Λίγοι όμως ξέρουμε πως η ακαταστασία έρχεται με… κόστος. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη σε παντρεμένα ζευγάρια με τουλάχιστον ένα παιδί, όταν οι γυναίκες έβλεπαν ένα σπίτι ακατάστατο, τα ποσοστά κορτιζόλης, γνωστή και ως ορμόνη του στρες, στον εγκέφαλό τους αυξάνονταν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σε αυτή τη μελέτη, όπως και σε άλλες, επισημάνθηκε πως οι γυναίκες τείνουν να επηρεάζονται περισσότερο από το άγχος της ακαταστασίας από τους άνδρες. Ίσως επειδή εκείνες κουβαλούν ακόμα και σήμερα το διανοητικό, ψυχικό και σωματικό φορτίο που συνοδεύει τις δουλειές του σπιτιού.

Όταν μια γυναίκα βλέπει την ακαταστασία, δεν παρατηρεί μόνο το χάος, αλλά αρχίζει ασυνείδητα να επεξεργάζεται ενεργά τι θα χρειαστεί να κάνει στη συνέχεια και πώς.

Γνωστική… υπερφόρτωση

Η πολλή σκέψη που προκαλείται στη θέα της ακαταστασίας οδηγεί σε μια κατάσταση πίεσης που μπορεί να προκαλέσει διέγερση, υπερένταση αλλά και διακοπή λειτουργίας. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι νιώθουν επιβαρυμένοι και είτε οδηγούνται σε υπερβολική ώθηση αφήνοντάς όλα τα άλλα που πρέπει να κάνουν στην άκρη είτε… κατεβάζουν ρολά, ανίκανοι να αναλάβουν οποιαδήποτε δράση.

Για να μην καταλήγουμε σε στρες, αδιέξοδο και κόπωση, αν και, όπως είπαμε είναι αδύνατο έτσι κι αλλιώς και μάλλον περιττό να αγγίξουμε την τελειότητα, υπάρχουν τρόποι καλύτερης διαχείρισης. Ποιοι είναι αυτοί;

Νικάμε το διανοητικό και ψυχικό φορτίο της ακαταστασίας

Decluttering

Είναι σημαντικό να μάθουμε να έχουμε στο σπίτι μας τα πράγματα που χρειαζόμαστε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και συναισθηματική «δουλειά» μιας και πολλά πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε, δεν μας είναι εύκολο να τα αποχωριστούμε. Όλοι μας αξίζουμε όμως διανοητικό χώρο…

Οργάνωση

Η καλή οργάνωση του σπιτιού, να γνωρίζουμε δηλαδή πού πάει τι και να υπάρχει χώρος αποθήκευσης αυτών των πραγμάτων χωρίς υπερφόρτωση, μας βοηθά να σκεφτόμαστε λιγότερο όταν ξεκινάμε τις δουλειές και έτσι ο εγκέφαλός μας είναι πιο ξεκούραστος.

Μπορείτε να κάνετε την αρχή με μια λίστα με τα πράγματα που βλέπετε πως προκαλούν έξτρα ακαταστασία στο χώρο και βρίσκονται σε πολλά σημεία του σπιτιού. Για παράδειγμα, αν υπάρχει στο σπίτι ένας σωρός αποδείξεων, σημαίνει ότι οι αποδείξεις χρειάζονται ένα συρτάρι, ώστε να τις αποθηκεύετε εκεί χωρίς δεύτερη σκέψη, μειώνοντας έτσι την διανοητική και οπτική κούραση.

Προσαρμογή και συνεργασία

Πώς είναι η ζωή σας αυτή τη στιγμή; Μπορεί να έχετε πολλή πίεση στη δουλειά ή πολύ μικρά παιδιά. Προσαρμοστείτε στα δεδομένα με ηρεμία. Σε τέτοιες περιόδους, ένας μεγαλύτερος βαθμός ακαταστασίας είναι δεδομένος. Δεν θα είναι όμως για πάντα τα πράγματα έτσι… Ρυθμίστε το πρόγραμμά σας αναλόγως έτσι ώστε να υπάρχει λίγος χρόνος και για το σπίτι, όποια ημέρα μπορείτε. Αν συζείτε, η συνεργασία είναι σημαντική, μπλοκάροντας το στρες που συχνά μας χτυπά την πόρτα.

* Πηγή: Vita

Only in

Σε ποιες χώρες της ΕΕ ζητούν άσυλο πολίτες από 20 αυταρχικές ή εμπόλεμες χώρες;

Η Υπηρεσία Ασύλου της ΕΕ (EUAA) κατέταξε τα αιτήματα παροχής ασύλου από 20 χώρες καταγωγής στις χώρες που επιδιώκουν να πάνε και τις προσφυγικές τάσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024