Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πεζοπορία: Το κλειδί για καλή ψυχική και σωματική υγεία

Πεζοπορία: Το κλειδί για καλή ψυχική και σωματική υγεία

Πώς η πεζοπορία ενισχύει την καρδιά, τους μυς και το μυαλό σας, ενώ σας διασκεδάζει.

Η πεζοπορία συνεχώς κερδίζει έδαφος αποκτώντας όλο και περισσότερους λάτρεις, και όχι άδικα. Η δημοφιλής φυσιολατρική δραστηριότητα αποτελεί καταφύγιο ψυχαγωγίας και χαλάρωσης, αλλά και πολύτιμη μορφή άσκησης που τονώνει όλο το σώμα. Ταυτόχρονα, είναι ένας τρόπος να αλλάξετε παραστάσεις, να γνωρίσετε ανθρώπους με τα ίδια ενδιαφέροντα ή και να έρθετε πιο κοντά με τους δικούς σας ανθρώπους.

Ειδικότερα, περίπου 60 εκατομμύρια Αμερικανών κάνουν πεζοπορία, τοποθετώντας την στην κορυφή των αγαπημένων τους δραστηριοτήτων. Η πεζοπορία ενισχύει την ψυχική και σωματική υγεία, τονώνοντας την καρδιαγγειακή λειτουργία, βελτιώνοντας την ισορροπία και τον συντονισμό. Παράλληλα, εξερευνώντας τη φύση, ανοίγει η ψυχή και η καρδιά σας ενώ μειώνεται το άγχος.

Τα καλά νέα είναι πως η πεζοπορία είναι σχετικά προσβάσιμη σε όλους και είναι λιγότερο επικίνδυνη σε σχέση με δραστηριότητες όπως η αναρρίχηση, η ποδηλασία βουνού, το αλεξίπτωτο πλαγιάς ή η ορειβασία.

Τα φυσικά πλεονεκτήματα

Στην κορυφή των πλεονεκτημάτων της πεζοπορίας συγκαταλέγονται η καρδιαγγειακή και αναπνευστική υγεία. Η δραστηριότητα βελτιώνει επίσης τα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους, καθώς έχει συνδεθεί με έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερη απώλεια βάρους από την προπόνηση σε εσωτερικούς χώρους.

Όλα αυτά τα οφέλη δημιουργούν, φυσικά, μια ασπίδα προστασίας έναντι των καρδιακών παθήσεων του καρκίνου και του διαβήτη τύπου 2. Άρα, με την πεζοπορία ενισχύετε τις πιθανότητες για μακροζωία.

Σκεφτείτε, ότι με την πεζοπορία σε δύσβατο έδαφος μπορείτε να κάψετε 400-550 θερμίδες την ώρα, ενώ με τον τρόπο που εργάζεται το σώμα και διαχειρίζεται το βάρος του, αυξάνεται η οστική πυκνότητα και αυτομάτως μειώνεται ο κίνδυνος της οστεοπόρωσης.

Με την πεζοπορία ασκούνται και ενδυναμώνονται πολλές μυϊκές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των τετρακέφαλων, των οπίσθιων μηριαίων, των καμπτήρων ισχίου, των κνημών, των γαμπών, των γλουτών και φυσικά της κοιλιάς, ενώ στα απότομα εδάφη και στο ύψωμα, που μπορεί να χρησιμοποιήσετε περισσότερο και τα χέρια, γυμνάζετε και τους αντίστοιχους μυς. Ειδικά όταν μεσολαβούν βράχοι, πέτρες και εμπόδια, εξασκείτε με υπέροχο τρόπο και την ισορροπία σας.

Η ενίσχυση του μυαλού

Ακόμα και 30 λεπτά πεζοπορίας έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν το στρες έως και 28%. Μακροπρόθεσμα, η δραστηριότητα καταπολέμα τα συμπτώματα της κατάθλιψης, βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη και την ικανότητα του ατόμου να επιλύει προβλήματα.

Αυτό συμβαίνει γιατί το μυαλό πρέπει να βρίσκεται συνέχεια σε εγρήγορση και επεξεργασία των δεδομένων για να αποφύγει ενδεχόμενα εμπόδια και να διαχειριστεί πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν στο βουνό. Με αυτόν τον τρόπο το νευρικό σύστημα τονώνεται και αναδιοργανώνεται, δημιουργώντας νέες λειτουργικές συνδέσεις.

Επιπλέον, η πεζοπορία είναι ένας πάρα πολύ όμορφος και αποτελεσματικός τρόπος για κοινωνικοποίηση. Όταν ερχόμαστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους, και ιδιαίτερα με εκείνους που μοιραζόμαστε τα ίδια ενδιαφέροντα, το αίσθημα απομόνωσης δίνει τη θέση του στη χαρά και την ικανοποίηση.

Εναλλαγή ανεπανάληπτων εικόνων

Οι εικόνες, οι ήχοι, τα χρώματα και τα αρώματα της φύσης μένουν ανεξίτηλα στο μυαλό του πεζοπόρου, ενώ ηρεμούν και χαλαρώνουν το νου. Υποστηρίζεται, μάλιστα, ότι όταν εισπνέουμε μια οργανική ένωση που απελευθερώνουν τα δέντρα (phytoncide) βελτιώνεται και η συνολική ανοσία του οργανισμού. Γενικότερα, η επαφή με τη φύση έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Ταυτόχρονα, ο συνδυασμός σωματικής δραστηριότητας και έκθεσης στη φύση ενισχύει την απελευθέρωση ενδορφίνης, η οποία μειώνει το άγχος. Σύμφωνα με μια έρευνα, το φυσικό φως του εξωτερικού χώρου ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό, γεγονός που βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, ενώ σας παρέχει την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζεστε για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας.

Μελέτες αναφέρουν πως οι άνθρωποι που περπατούν στη φύση βελτιώνουν την προσοχή τους έως και 20% και μετα-αναλύσεις δείχνουν πως η άσκηση στη φύση οδηγεί σε ολιστική αναζωογόνηση, αυξημένη ενέργεια, μείωση της έντασης, της σύγχυσης και του θυμού.

Ξεκινήστε σήμερα

Η πεζοπορία δεν έχει πολύ υψηλό κόστος για αρχή. Αν ο καιρός κυλήσει και ανοιχτείτε σε μεγαλύτερες και πιο δύσκολες διαδρομές, μπορείτε να εμπλουτίσετε τον εξοπλισμό σας. Πάντα να κάνετε πεζοπορία μαζί με άλλους. Εάν δοκιμάζετε για πρώτη φορά είναι σημαντικό να ξεκινήσετε ως μέλος μιας ομάδας με οδηγό που γνωρίζει τα μονοπάτια.

Να φοράτε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια και να έχετε πάντα μαζί σας νερό, ένα μικρό φαρμακείο και τα απαραίτητα σνακ. Η Αμερικανική Εταιρεία Πεζοπορίας συνιστά να έχετε μαζί τουλάχιστον μισό ή ένα λίτρο νερό, ανάλογα με την ένταση της πεζοπορίας και την εποχή. Μην ξεχνάτε να  διατηρείτε το κινητό σας φορτισμένο για έκτακτες ανάγκες.

Ξεκινήστε με καλή διάθεση, ενθουσιασμό και μονοπάτια που θα σας εντάξουν σιγά – σιγά στη δυσκολία της δραστηριότητας. Να ελέγχετε πάντα τον καιρό και τις συνθήκες του μονοπατιού πριν φύγετε για τον προορισμό σας.

*Πηγή: Vita

Only in

Σε ποιες χώρες της ΕΕ ζητούν άσυλο πολίτες από 20 αυταρχικές ή εμπόλεμες χώρες;

Η Υπηρεσία Ασύλου της ΕΕ (EUAA) κατέταξε τα αιτήματα παροχής ασύλου από 20 χώρες καταγωγής στις χώρες που επιδιώκουν να πάνε και τις προσφυγικές τάσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024