Ακούμε συχνά ότι «το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ορισμένες φορές όμως μπορεί να ξυπνάς και να μην πεινάς. Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση; Είναι καλό να παραλείπουμε το πρωινό ή πρέπει να βρούμε μια άλλη λύση;

Πριν αναλύσουμε περαιτέρω το ζήτημα, αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMC Nutrition, περίπου, μόνο το 32% των συμμετεχόντνων τρώνε πρωινό καθημερινά όλο το χρόνο ακριβώς επειδή δεν πεινάνε, οπότε δεν βιώνεις μόνο εσύ αυτή την κατάσταση.

Η μειωμένη όρεξη το πρωί συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία. Μερικοί λόγοι που μπορεί να ξυπνάς και να μην πεινάς περιλαμβάνουν: Μπορεί να είσαι λιγότερο ευαίσθητη στα σήματα της πείνας ή ίσως αντιμετωπίζεις διακυμάνσεις σε ορισμένες ορμόνες, είτε λόγω άγχους, είτε λόγω της χρονικής στιγμής του εμμηνορροϊκού σου κύκλου, είτε ακόμη και λόγω μιας σκληρής πρωινής προπόνησης.

Για παράδειγμα, η αδρεναλίνη, και τα οιστρογόνα μπορούν να δράσουν ως κατασταλτικά της όρεξης, ενώ η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Η έντονη άσκηση μπορεί να αμβλύνει την ορμόνη της πείνας, τη γκρελίνη, για λίγες ώρες μετά. Ή ίσως απλώς έφαγες πολύ πριν πας για ύπνο.

Μπορείς να παραλείψεις το πρωινό;

Ακόμη και αν δεν πεινάς, είναι καλό να καταναλώσεις κάτι τις πρώτες μια με δύο ώρες αφότου έχεις ξυπνήσει. Δεν χρειάζεται να είναι ένα μεγάλο πρωινό, αλλά ακόμη και ένα μικρό σνακ μπορεί να είναι βοηθητικό.

Μερικοί από τους λόγους που αξίζει να το δοκιμάσεις, είναι:

– Θα ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου και θα τροφοδοτήσεις το σώμα σου με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ορισμένα τρόφιμα που καταναλώνουμε για πρωινό, όπως το γιαούρτι με μερικά κομμάτια φρούτων ή ομελέτα με λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που έχουν πολλά οφέλη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού συνολικά.

– Μπορεί να σε αποτρέψει από το να αισθάνεσαι υπερβολικά πεινασμένη αργότερα.

– Το πρωινό μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις το σάκχαρο στο αίμα σου πιο σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει το αίσθημα κόπωσης μετά από ένα γεύμα.

Ένα smoothie μπορεί να αποτελέσει την ιδανική επιλογή για όσους δεν πεινούν το πρωί αλλά θέλουν να φάνε πρωινό, καθώς χάρη στην υγρή του μορφή είναι πιο εύκολο να καταναλωθεί. Φρόντισε μόνο οτιδήποτε επιλέξεις να καταναλώσεις, μικρό ή μεγάλο, να έχει καλή αναλογία μακροθρεπτικών συστατικών.

* Πηγή: Vita