Τρέξιμο: Κάνει καλό στην ερωτική ζωή μας;
Ποια είναι η σχέση της άθλησης και της στυτικής δυσλειτουργίας;
Η Στυτική Δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που αφορά όλες τις ηλικίες, ειδικά όμως τους πιο ηλικιωμένους ενήλικες. Πρόκειται για ένα περίπλοκο θέμα υγείας αφού μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση και την ψυχολογία του άνδρα και σοβαρές συνέπειες στη ζωή ενός ζευγαριού. Ωστόσο, τι ρόλο παίζει το τρέξιμο στα παραπάνω; Το χρόνιο στρες, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα και η υπέρταση είναι μεταξύ των παραγόντων που μπορούν να την προκαλέσουν. Ως εκ τούτου, η εξάλειψη ορισμένων βλαβερών συνηθειών βοηθά στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στα πλαίσια λοιπόν ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, σκεφτείτε να εντάξετε στη ρουτίνα σας και το τρέξιμο μιας και πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Harvard Health έδειξε πως η τακτική αερόβια δραστηριότητα μπορεί να προλάβει τη Στυτική Δυσλειτουργία. Η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες που είχαν με τη σειρά τους αποκαλύψει πως το τρέξιμο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα της στυτικής δυσλειτουργίας, προσφέροντας μια ασφαλή και αποτελεσματική λύση.
Στυτική Δυσλειτουργία: Μια άλλη προσέγγιση στο πρόβλημα
Όταν σκεφτόμαστε θεραπείες για τη ΣΔ, ίσως το μόνο πράγμα που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων από εμάς είναι συγκεκριμένα φάρμακα. Σύμφωνα όμως με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Sexual Medicine, η αερόβια άσκηση μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική, ιδιαίτερα για άνδρες με σοβαρή ΣΔ. Η μελέτη εξέτασε 11 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που αφορούσαν περισσότερους από 1.000 άνδρες με ήπια έως μέτρια ΣΔ. Τα ευρήματα ήταν ξεκάθαρα: οι άνδρες που έκαναν 30 έως 60 λεπτά αερόβια άσκηση από τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα παρουσίασαν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στη στυτική τους λειτουργία, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασκούνταν.
Οι άνδρες με σοβαρή ΣΔ είδαν μέτρια βελτίωση, συγκρίσιμη όμως με τη βελτίωση που παρατηρείται συνήθως με τη λήψη φαρμάκων για ΣΔ και βέβαια χωρίς τις ενδεχόμενες παρενέργειες που σχετίζονται με αυτά τα φάρμακα, όπως ο πονοκέφαλος.
Τα οφέλη της αερόβιας άσκησης για την ΣΔ υποστηρίζονται από πρόσθετη έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της νέας μελέτης του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 22.000 άνδρες ηλικίας μεταξύ 40 και 75 ετών. Η εν λόγω μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που έτρεχαν για μιάμιση ώρα ή επιδόθηκαν σε τρεις ώρες αυστηρής υπαίθριας δραστηριότητας την εβδομάδα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ΣΔ σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασκούνταν.
Γιατί το τρέξιμο έχει τόσο θετικό αντίκτυπο στη στυτική λειτουργία;
Η άσκηση προάγει τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία, η οποία συνδέεται στενά με τη στυτική λειτουργία. Η υγιής ροή του αίματος είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της στύσης. Η τακτική άσκηση βοηθά επίσης στη μείωση του βάρους και της αρτηριακής πίεσης καθώς και στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, παράγοντες κινδύνου για ΣΔ.
Η αερόβια άσκηση βελτιώνει και τη λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων και καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία σημαίνει βελτίωση της αγγειακής και στυτικής υγείας. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επιπλέον να ενισχύσει προσωρινά τα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία ενισχύουν τη λίμπιντο και τη στυτική λειτουργία. Τέλος, βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής που μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση ΣΔ.
[Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ, Ειδικό Ένθετο Τρέχω]
* Πηγή: Vita
- Χαλκιδική: Ελεύθερος ο μηχανικός του λούνα παρκ που σκοτώθηκε ο 19χρονος
- Ρονάλντο για Βινίσιους: «Ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο είναι μαύρος και Βραζιλιάνος» (pic)
- «Αλ Τσαντίρι Νιουζ»: Ο Λάκης Λαζόπουλος επιστρέφει απόψε στις 21:00 με νέα εκπομπή
- Διαρροή πετρελαίου από διπλό ναυάγιο στη Μαύρη Θάλασσα – Σήμα κινδύνου και από τρίτο τάνκερ
- Η Μαράϊα Κάρεϊ, τα πρόβατα & το μπούστο της Ριάνα: Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία
- Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο με την θανατηφόρα παράσυρση 36χρονης – Τι εξετάζουν οι αρχές