Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Η μάχη των έξι – Αιχμές, μηνύματα και η επόμενη μέρα

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Η μάχη των έξι – Αιχμές, μηνύματα και η επόμενη μέρα

Οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσουν τις περιοδείες τους στην επικράτεια, ενώ αναμένεται ο ορισμός του ντιμπέιτ πριν την πρώτη εκλογική μάχη. Όσα είπαν στο ΣΕΦ

Το πρώτο άτυπο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ολοκληρώθηκε, με τους έξι να οριοθετούν και να περιγράφουν το όραμά τους για την επόμενη μέρα.

Η αίθουσα της συνεδρίασης αποτελούνταν από αμιγώς κομματικό κοινό, με τα περισσότερα χειροκροτήματα να αποσπούν Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας, οι δύο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, επικρατέστεροι για την προεδρία του Κινήματος.

Ωστόσο και οι υπόλοιποι υποψήφιοι πρόεδροι, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου και Μιχάλης Κατρίνης δέχθηκαν χειροκροτήματα, ειδικώς σε στιγμές που η ομιλία τους περιείχε αιχμές.

Πλέον οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσουν τις περιοδείες τους στην επικράτεια, ενώ αναμένεται ο ορισμός του ντιμπέιτ πριν την πρώτη εκλογική μάχη. Ως προτεινόμενη ημερομηνία υπάρχει η 24η Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να έχουν ακόμη καταλήξει τα επιτελεία των «έξι».

Τα μηνύματα των υποψηφίων

Ανδρουλάκης: Δεν ψάχνουν πρωθυπουργίσιμο αλλά διαχειρίσιμο

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης επικεντρώθηκε στην ομιλία του στα πεπραγμένα των τελευταιών 2,5 ετών που βρίσκεται στην προεδρία του Κινήματος, αφήνοντας αιχμές κατά των συνυποψηφίων του, κυρίως κατά του Χάρη Δούκα.

Άφησε αιχμές για όσους δεν ψάχνουν πρωθυπουργίσιμο όπως σκίζουν τα ιμάτιά τους αλλά διαχειρίσιμο. «Διαχειρίσιμος δεν ήμουν και δεν θα γίνω γιατί λογοδοτώ πάντα στον ελληνικό λαό και στα μέλη της παράταξης. Γιατί πάντα είχα στήριγμα τους απλούς πολίτες που γνώρισα σε όλη μου τη διαδρομή, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας», κατέληξε χειροκροτούμενος από στελέχη που τον υποστηρίζουν.

Επίσης, αντέκρουσε έντονα την κριτική των εσωκομματικών αντιπάλων του ότι δεν λειτούργησε ενωτικά το κόμμα και τους κατηγόρησε για την αμφισβήτησή του για προσωπικές στρατηγικές και όχι για την επιτυχία του κόμματος.

«Το μήνυμα είναι καθαρό: Η δημοκρατική παράταξη μπορεί να γίνει κυβέρνηση με τις αρχές και τις αξίες ενός ΠΑΣΟΚ που έμαθε από τα λάθη του. Η συριζοποίηση στη λειτουργία, στη συμπεριφορά των στελεχών, στην πολιτική στρατηγική θα είναι καταστροφική για την πορεία μας και εν τέλει δώρο στη Νέα Δημοκρατία», υπογράμμισε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την ομιλία του

Γερουλάνος: Χρειαζόμαστε ηγεσία στη Βουλή, ηγεσία πλήρους απασχόλησης

Ο Παύλος Γερουλάνος περιέγραψε το όραμά του, τονίζοντας πως «τώρα είναι η ώρα για την αναγέννηση».

Αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει καταθέσει για την κυβερνητική προοπτική του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ενώ επισήμανε πως «δεν διανοούμαστε να χάσουμε την ευκαιρία για τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ για το οποίο χρειάζονται τρία πράγματα: Σχέδιο, διάθεση σύνθεσης δυνάμεων, ενότητα δηλαδή, και εμπειρία διακυβέρνησης».

Άφησε αιχμές κατά των Άννα Διαμαντοπούλου και Χάρη Δούκα, λέγοντας πως «ο πρόεδρος δίνει το παράδειγμα. Τι σημαίνει αυτό; Δύο πράγματα. Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και δεν θα γίνει κυβέρνηση διά αντιπροσώπου. Ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να είναι βουλευτής. Γιατί με εμένα στη θέση του προέδρου, οι αξίες, η πολιτική δράση και η διάθεση προσφοράς θα είναι τα μόνα κριτήρια συμμετοχής στα όργανα».

Παράλληλα τόνισε πως «αν θέλουμε στις επόμενες εκλογές να στείλουμε τη συντήρηση στην αντιπολίτευση, χρειαζόμαστε νέα ηγεσία που ενώνει και μπορεί, ηγεσία στη Βουλή, ηγεσία πλήρους απασχόλησης. Αυτά, εγγυάται η υποψηφιότητά μου».

Ο Παύλος Γερουλάνος κατά την ομιλία του

Γιαννακοπούλου: Όσα θα κρίνει η εκλογή του προσώπου και το αποτέλεσμα

Η Νάντια Γιαννακοπούλου τόνισε ότι μιλάει «πάντα στη βάση μιας δυναμικής αυτόνομης πορείας του ΠΑΣΟΚ, που θα διευρύνεται όλο και περισσότερο με νέες δυνάμεις, με χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν να λυθούν τα προβλήματά τους και να προχωρήσει η χώρα. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και αυτή την αντίληψη έχει η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων μας».

Υπογράμμισε πως «από το πρόσωπο που θα εκλεγεί θα κριθεί αν το ΠΑΣΟΚ θα μπει σε φάση ανόδου, μετατροπής του σε κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς, των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και της ελπίδας ή θα παραμείνει κόμμα θολών θέσεων, ετεροπροδιορισμών, ασαφούς προσανατολισμού και φυσιογνωμίας».

Ακόμη, επισήμανε πως «από το αποτέλεσμα της εκλογής θα κριθεί αν θα παραμείνουμε συμβιβασμένοι με την στασιμότητα ή τα μικρά βήματα που δεν οδηγούν πουθενά ή θα ξαναγίνουμε το κόμμα που μπορεί να συγκρουστεί με τον Κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ».

Η Νάντια Γιαννακοπούλου κατά την ομιλία της

Διαμαντοπούλου: Χρειάζεται ένα big bang στο ΠΑΣΟΚ

Για να γίνει το ΠΑΣΟΚ εναλλακτική λύση και διέξοδος για μία δικαιότερη κοινωνία χρειάζεται ένα big bang, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό που κάναμε μέχρι τώρα γιατί δεν αποδίδει» υποστήριξε η Άννα Διαμαντοπούλου από το βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Παράλληλα τόνισε ότι απευθύνεται σε ευρύ κοινό και όχι αυστηρά κομματικό.

Η υποψήφια για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε και στο τι θα κάνει αν εκλεγεί.

«Θα εγγυηθώ την ενότητα του Κινήματος με την αξιοποίηση όλου του δυναμικού του ΠΑΣΟΚ ώστε να διαμορφώσουμε όλοι μαζί ένα ανοιχτό, δημοκρατικό, νικηφόρο Κίνημα. Ν’ αφήσουμε πίσω μας την λογική του μικρού και συμπληρωματικού κόμματος των χαμηλών προσδοκιών και των μικρών βημάτων. Να προχωρήσουμε χωρίς στενότητα αντιλήψεων, αποκλεισμούς και κομματικούς ημετέρους με άμεση προοπτική το ΠΑΣΟΚ να γίνει πρώτο κόμμα και στις επόμενες εκλογές να γίνει διακυβέρνηση της χώρας».

Και αν δεν εκλεγεί είπε πως «θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις την νέα ηγεσία να πετύχει τους στόχους του Κινήματος. Θα συμβάλλω , από όποια θέση και αν κληθώ να προσφέρω, γνώσεις, πολιτική εμπειρία και δράση ώστε να επιτύχουμε τις συλλογικές μας επιδιώξεις».

Η Άννα Διαμαντοπούλου κατά την ομιλία της

Δούκας: Το ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπεται να βολεύεται, βλέποντας στις δημοσκοπήσεις το ποσοστό του να αυξάνεται 1 ή 2 μονάδες

Τη δική του πρόταση για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία κατέθεσε ο Χάρης Δούκας που διεκδικεί την προεδρία του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου, σε μια ομιλία με έντονο τόνο.

«Δεν έχουμε δικαίωμα να φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων. Η εκλογή προέδρου στις 6 Οκτώβρη έχει Εθνικά χαρακτηριστικά. Είναι ιστορικό κοινωνικό και πολιτικό ορόσημο. Γιατί από τη συμμετοχή των πολιτών, αλλά και το αποτέλεσμα, θα κριθεί το εάν η δημοκρατική παράταξη θα γίνει και πάλι πρωταγωνίστρια. Το εάν θα κερδίσουμε και πάλι την ελπίδα. Για να μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εγγυηθεί ξανά ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω», επισήμανε.

Όπως είπε, διαμορφώνεται ένας φαύλος κύκλος μιας ανυπόληπτης κυβερνητικής εξουσίας και ενός αδύναμου πολιτικού συστήματος υποστήριξε ο Χάρης Δούκας επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί την ώρα που η φθορά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ραγδαία, το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει να πρωταγωνιστήσει.

Μοιράστηκε τα οράματά του για «ένα ΠΑΣΟΚ μεγάλο, ανοιχτό, με ανθρώπους με νέες ιδέες και αντιλήψεις και όχι ένα μικρομάγαζο μικροσυμφερόντων, με μισόλογα, παρωχημένες προτάσεις και αμήχανες στιγμές σιωπής μπροστά στα προβλήματα».

Επικαλέστηκε τον Νίκο Ανδρουλάκη και τη προεκλογική φράση του «η τρίτη θέση στις εκλογές θα είναι πολιτική ήττα», υπογραμμίζοντας ότι το το ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπεται να βολεύεται, βλέποντας στις δημοσκοπήσεις το ποσοστό του να αυξάνεται 1 ή 2 μονάδες.

Ο Χάρης Δούκας κατά την ομιλία του

Κατρίνης: Βολές κατά των «πρωθυπουργίσιμων» και των όσων λένε στα λόγια ότι θα νικήσουν τον Μητσοτάκη

Ο Μιχάλης Κατρίνης κατά την ομιλία του έκανε λόγο για τη μεγάλη και την τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να πάμε στις εθνικές εκλογές, συντηρώντας το πολιτικό σκηνικό του ενάμιση κόμματος, που υπάρχει για να διαιωνίζει την πολιτική κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη».

Υποστήριξε ότι είναι ο μοναδικός που μιλάει ξεκάθαρα για μια μεγάλη παράταξη που θα προκύψει με πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, με άνοιγμα σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Μια μεγάλη παράταξη που θα κυβερνήσει».

Ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος εστίασε στον κίνδυνο για τα μεγάλα συμφέροντα δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης που δεν θα μπορούν να την ελέγξουν» υπογραμμίζοντας πως «ευτυχώς, στις 6 Οκτωβρίου θα ψηφίσουν και θα αποφασίσουν οι πολίτες, όχι οι δημοσκόποι, όχι τα εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα».

Ο Μιχάλης Κατρίνης, συνέχισε λέγοντας ότι:

-Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να περάσει ένα καθαρό μήνυμα: ότι δεν είναι ένα κόμμα με πρίγκιπες, τζάκια ή επιλογές που τις καθορίζουν συστήματα συμφερόντων.

– Υπάρχει μια λογική που θέλει να υπάρχουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που θέλει τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους να τους νέμονται 5 οικογένειες. Το ΠΑΣΟΚ ή θα συγκρουστεί με αυτές τις λογικές και καταστάσεις ή θα εγκλωβιστεί στο ρόλο του μικρομεσαίου κόμματος.

– Κάποιοι να λένε ότι θα κερδίσουν τον κ. Μητσοτάκη, στα λόγια βεβαίως. Να θυμίσω ότι τα ίδια έλεγε και ο κ. Κασελάκης και είδαμε ποια ήταν η εξέλιξη.

– Κάποιοι άλλοι αυτοπροβάλλονται και να παρουσιάζονται ως «πρωθυπουργήσιμοι». Όσο ακούω όλα αυτά, τόσο ενισχύεται μέσα μου η αίσθηση ότι σε αυτή τη χώρα πρέπει να επιστρέψει η πραγματική πολιτική και μαζί της να επιστρέψει και η σοβαρότητα», ήταν οι αιχμές για τους συνυποψηφίους του.

Ο Μιχάλης Κατρίνης κατά την ομιλία του

Only in

Σε ποιες χώρες της ΕΕ ζητούν άσυλο πολίτες από 20 αυταρχικές ή εμπόλεμες χώρες;

Η Υπηρεσία Ασύλου της ΕΕ (EUAA) κατέταξε τα αιτήματα παροχής ασύλου από 20 χώρες καταγωγής στις χώρες που επιδιώκουν να πάνε και τις προσφυγικές τάσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024