Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Mία γυναίκα είναι το φαβορί για επόμενη Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής!

Mία γυναίκα είναι το φαβορί για επόμενη Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής!

Eπτά είναι οι υποψήφιοι για Πρόεδροι της ΔΟΕ και το In.gr αναλύει γιατί μία γυναίκα από τη Ζιμπάμπουε είναι το μεγάλο φαβόρί!

Ανακοινώθηκαν και επίσημα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τα ονόματα των υποψηφίων Προέδρων για τη θέση του Τόμας Μπαχ, ο οποίος μετά από 12 χρόνια στη θέση, αποχωρεί από το ύπατο αξίωμα του Ολυμπισμού.

Οι εκλογές θα γίνουν τον ερχόμενο Μάρτιο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μεσσηνία και την Αρχαία Ολυμπία όπου θα πραγματοποιηθεί η 143η Σύνοδο της ΔΟΕ από τις 18 έως και 21 Μαρτίου 2025, με ευθύνη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Υποψηφιότητα κατέθεσαν οι:

Κρίστι Κόβεντρι (Ζιμπάμπουε) 41 ετών- χρυσή Ολυμπιονίκης της κολύμβησης το 2004 και το 2008, υπουργός Αθλητισμός της Ζιμπάμπουε, μέλος της ΔΟΕ από το 2013.

Νταβίντ Λαπαρτιέ (Γαλλία) 51 ετών – Πρόεδρος παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδηλασίας, Πρόεδρος της Γαλλικής Ολυμπιακής Επιτροπής, μέλος της ΔΟΕ από το 2022.

Φεϊσάλ Αλ Χουσεΐν (Ιορδανία) 61 ετών – πρίγκιπας της Ιορδανίας, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΔΟΕ, μέλος της ΔΟΕ από το 2010.

Γιόχαν Ελίας (Σουηδία / Βρετανία) 62 ετών – Πρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας σκι, μέλος της ΔΟΕ από το 2024.

Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ τζούνιορ (Ισπανία) 65 ετών– Αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, γιος του εκλιπόντος πρώην Προέδρου της ΔΟΕ, μέλος από το 2001.

Μορινάρι Γουατανάμπε (Ιαπωνία) 66 ετών– Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γυμναστικής, μέλος από το 2018.

Σεμπάστιαν Κόου (Βρετανία) 68 ετών– χρυσός Ολυμπιονίκης του στίβου, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου, μέλος της ΔΟΕ από το 2020.

Για τους περισσότερους, μπορεί το όνομα του Σεμπάστιαν Κόου να είναι πιο γνώριμο και να φαίνεται ο φυσικός διάδοχος του Τόμας Μπαχ, αλλά δύσκολα θα εκλεγεί καθώς δεν έχει την υποστήριξη του απερχόμενου Προέδρου με τον οποίο είχαν έντονες τριβές και διαφωνίες, με πιο πρόσφατη αυτή που προέκυψε με την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου να επιχορηγήσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο άθλημα της, για πρώτη φορά στην ιστορία, κάτι που έκανε έξαλλο τον Μπαχ.

Ο Γερμανός Ολυμπιονίκης της ξιφασκίας το 1976 σύμφωνα με πληροφορίες του In.gr προκρίνει για διάδοχο του και θα στηρίξει την Κόβεντρι, η οποία συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που θέλει ο Μπαχ. Είναι γυναίκα, είναι νέα, είναι πρώην αθλήτρια και παρά τα 41 χρόνια της έχει σημαντική προυπηρεσία στο Ολυμπιακό αθλητικό κίνημα.

Η πρώην κολυμβήτρια είναι επίσης μέλος της Ολυμπιακής επιτροπής της Ζιμπάμπουε, ήταν Αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ζιμπάμπουε (2017-2018), εκπρόσωπος αθλητών της ΔΟΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) (2012-2021) και μέλος της επιτροπής Αθλητών της WADA (2014-2021).

Χαρακτηριστικό της στήριξης που έχει, είναι η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ηθικής της ΔΟΕ σχετικά με τα προσόντα του επόμενου Προέδρου, με την οποία λόγω ηλικίας, θέσης και προϊστορίας, ουσιαστικά αποκλείει και τους έξι άνδρες και αφήνει στο κάδρο μόνο την Κίμπερλι.

Στην περίπτωση που εκλεγεί, η Κίμπερλι θα γίνει όχι μόνο η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος, αλλά και η πρώτη από την Αφρική. Κατά τη διάρκεια της 130χρονης ιστορίας της, η ΔΟΕ είχε εννέα Προέδρους, όλοι άνδρες και κανένας από αυτούς δεν ήταν από την Αφρική, την Ασία ή τη Λατινική Αμερική.

Οι καιροί, όμως, αλλάζουν και το πνεύμα αυτό θέλει να ακολουθήσει και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Η πιο συγκεκριμένα ο Τόμας Μπαχ…

Only in

Σε ποιες χώρες της ΕΕ ζητούν άσυλο πολίτες από 20 αυταρχικές ή εμπόλεμες χώρες;

Η Υπηρεσία Ασύλου της ΕΕ (EUAA) κατέταξε τα αιτήματα παροχής ασύλου από 20 χώρες καταγωγής στις χώρες που επιδιώκουν να πάνε και τις προσφυγικές τάσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024