Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκ, ζήτησε την Κυριακή (15/9) εκ νέου από τους δυτικούς συμμάχους του να επιτρέψουν στο Κίεβο να πλήξει στρατιωτικούς στόχους βαθιά στη Ρωσία, ιδιαίτερα αεροπορικές βάσεις, μετά από μια νέα ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο.

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, τραυματίστηκαν από ρωσικό βομβαρδισμό που έπληξε πολυώροφο κτίριο στο Χάρκοβο, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Ολεχ Σινιεχούμποφ, προσθέτοντας ότι μια γυναίκα και ένα 12χρονο αγόρι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ο ρωσικός στρατός έπληξε τον 10ο όροφο του κτιρίου, προκαλώντας πυρκαγιά η οποία κατασβέστηκε από τους πυροσβέστες.

Ο ρωσικός στρατός εξαπολύει καθημερινά «τουλάχιστον 100 τέτοιες αεροπορικές επιθέσεις» με κατευθυνόμενες βόμβες

«Μόνο μια συστημική λύση καθιστά εφικτή να αντισταθούμε σε αυτόν τον τρόμο: τη λύση όπλων μεγάλου βεληνεκούς για την καταστροφή της ρωσικής στρατιωτικής αεροπορίας όπου έχει τις βάσεις της», τόνισε ο Ζελένσκι.

«Περιμένουμε τις κατάλληλες αποφάσεις κυρίως από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία», πρόσθεσε.

Πέρα από το πλήγμα στο Χάρκοβο, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν επίσης με κατευθυνόμενες βόμβες τις ουκρανικές επαρχίες Σούμι και Ντονέτσκ.

Ο ρωσικός στρατός εξαπολύει καθημερινά «τουλάχιστον 100 τέτοιες αεροπορικές επιθέσεις» με κατευθυνόμενες βόμβες, ανέφερε ο Ζελένσκι.

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε drones και πύραυλο που εκτόξευσε η Ρωσία

Επίσης, την Κυριακή (15/9) μονάδες της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν 10 από τα 14 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που εκτόξευσε η Ρωσία με στόχο τα ουκρανικά εδάφη, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση στην εφαρμογή Telegram, η Ρωσία εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους Iskander M και έναν κατευθυνόμενο πύραυλο Kh-59 με στόχο τη νότια περιοχή της Οδησσού.

Ο κατευθυνόμενος πύραυλος καταστράφηκε, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, η οποία ωστόσο δεν διευκρίνισε τι συνέβη στους πυραύλους Iskander ή εάν υπήρξαν ζημιές λόγω της επίθεσης.