Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ: Το προφίλ του 58χρονου υπόπτου

Απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ: Το προφίλ του 58χρονου υπόπτου

Ο ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ είναι θερμός υποστηρικτής της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία

Στα χέρια των αρχών βρίσκεται ο ύποπτος μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ στο γήπεδο γκολφ στο West Palm Beach της Φλόριντα. Ο ύποπτος ταυτοποιήθηκε ως Ράιαν Γουέσλι Ρούθ, ηλικίας 58 ετών, ο οποίος από ότι φαίνεται είχε ως κίνητρο την πολιτική που έχουν ακολουθήσει οι ΗΠΑ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο Newsweek Romania τον Ιούνιο του 2022, ο Ρούθ μίλησε για τις προσπάθειές του να στρατολογήσει εθελοντές για τη Διεθνή Λεγεώνα Άμυνας της Ουκρανίας, μια μονάδα των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Θερμός υποστηρικτής της Ουκρανίας

Με βάση τα προφίλ του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης —διαγράφτηκαν μέσα σε ώρες αφότου έγινε η απόπειρα—, είναι θερμός υποστηρικτής της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία και είχε καταβάλει προσπάθειες να στρατολογήσει ξένους εθελοντές για να πάνε εκεί να πολεμήσουν. Αν και ο Ρουθ είχε ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ το 2016, απογοητεύτηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, και του έχει επιτεθεί φραστικά σε ορισμένες αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ενώ ήσασταν η επιλογή μου το 2016, εγώ και ο κόσμος ελπίζαμε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα ήταν διαφορετικός και καλύτερος από τον υποψήφιο, αλλά όλοι απογοτευτήκαμε μπολύ και και φαίνεται ότι χειροτερεύετε και αποκεντρώνεστε», έγραψε ο Ρουθ στο X τον Ιούλιο, λίγες ημέρες αφότου ένας ένοπλος πυροβόλησε τον Τραμπ στο αυτί σε συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια. «Είσαι καθυστερημένος; Θα χαρώ όταν φύγεις», πρόσθεσε ο Ρουθ.

Ο Ρουθ φαίνεται να έχει μιλήσει στο παρελθόν στους New York Times για την προσπάθειά του να στρατολογήσει Αφγανούς στρατιώτες που εγκατέλειψαν τους Ταλιμπάν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Την εποχή του δημοσιεύματος, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 25 Μαρτίου 2023, ο Routh είπε στους Times ότι είχε περάσει αρκετούς μήνες στην Ουκρανία το 2022.

Μια έκθεση του Semafor που δημοσιεύθηκε στις 10 Μαρτίου 2023, ανέφερε τον Routh ως επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου Εθελοντών (IVC) στην Ουκρανία, ενός ιδιωτικού οργανισμού που εργάζεται για την «ενδυνάμωση των εθελοντών» και άλλων μη κερδοσκοπικών ομάδων που εργάζονται για την «ενίσχυση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη την Ουκρανία», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του IVC.

Πολιτικές δωρεές

Σε ότι αφορά την πολιτική ενασχόληση του υπόπτου, τα αρχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής (FEC) δίνουν μια άλλη εικόνα. Δείχνουν ότι μεταξύ του Σεπτεμβρίου 2019 και του Μαρτίου 2020, ο Routh, κάτοικος τότε της Kaaawa της Χαβάης, συνεισέφερε πάνω από 140 δολάρια μέσω της πλατφόρμας συγκέντρωσης χρημάτων των Δημοκρατικών ActBlue.

Οι δωρεές αυτές, που κυμαίνονταν από 1 έως 25 δολάρια, έγιναν σε μια περίοδο κατά την οποία ο Routh αναφερόταν ως «άνεργος» στα επίσημα αρχεία. Οι συνεισφορές του, αν και μετριοπαθείς, στόχευαν σε ένα ευρύ φάσμα υποψήφιων Δημοκρατικών για την προεδρία του 2020.

Στους δικαιούχους της πολιτικής γενναιοδωρίας του Ρούθ περιλαμβάνονταν ο πρώην βουλευτής του Τέξας Μπέτο Ο’Ρουρκ, ο επιχειρηματίας Άντριου Γιανγκ, ο δισεκατομμυριούχος ακτιβιστής Τομ Στάγιερ και η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Περιέργως, ο Routh υποστήριξε επίσης επανειλημμένα την πρώην βουλευτή της Χαβάης Tulsi Gabbard, η οποία έκτοτε άλλαξε δραματικά την πολιτική της πίστη, εγκαταλείποντας το Δημοκρατικό Κόμμα και ευθυγραμμιζόμενη με τον Trump.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη λίστα δωρεών του Ρούθ απουσιάζουν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, η οποία τελικά εξασφάλισε το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ.

Το ποινικό του μητρώο

Ο αναλυτής του CNN Μίλερ δήλωσε ότι ο Ρούθ ζούσε στη Χαβάη και στο παρελθόν ήταν εργάτης σε οικοδομή στη Βόρεια Καρολίνα. Ο ύποπτος φέρεται επίσης να έχει συλληφθεί στο παρελθόν οκτώ φορές, κυρίως για μικροαδικήματα.

Είχε καταδικαστεί το 2002 για κατοχή όπλου μαζικής καταστροφής, ανέφερε το AP, σύμφωνα με διαδικτυακά αρχεία του Τμήματος Σωφρονισμού Ενηλίκων της Βόρειας Καρολίνας, αλλά δεν μπορούσε να δώσει λεπτομέρειες για την υπόθεση.

Ένα ρεπορτάζ του Δεκεμβρίου 2002 από το News & Record στο Γκρίνσμπορο της Βόρειας Καρολίνας ανέφερε ότι ένας άνδρας με το ίδιο όνομα συνελήφθη μετά από τρίωρη αντιπαράθεση με την αστυνομία. Ο Routh φέρεται να κατηγορήθηκε για οπλοφορία με κρυφό όπλο και κατοχή όπλου μαζικής καταστροφής, «αναφερόμενος σε ένα πλήρως αυτόματο πολυβόλο».

Only in

Ο άγνωστος ρόλος του Ιωάννη Διώτη στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη

Ιωάννης Διώτης (1955-2024) - Η έρευνα για αρχεία της Στάζι, η χαρτογράφηση της τρομοκρατίας και οι έρευνες για την αποθήκη της Σχοινούσας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024