Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Ο Νετανιάχου σκέφτεται να αποπέμψει τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου σκέφτεται να αποπέμψει τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ

Την πληροφορία μεταδίδει η ισραηλινή Haaretz που αναφέρει ακόμα ότι ο Νετανιάχου θέλει να αντικαταστήσει τον Γκάλαντ με έναν δεξιό βουλευτή της αντιπολίτευσης

Η κόντρα Νετανιάχου – Γκάλαντ δεν είναι ούτε καινούρια ούτε κρυφή. Ωστόσο φαίνεται πως η ρήξη είναι προ των πυλών, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες που μεταδίδει η έγκυρη εφημερίδα του Ισραήλ, Haaretz.

Επικαλούμενη πηγές του Λικούντ (σσ κυβερνόντος κόμματος) η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Νετανιάχου σκέφτεται να απολύσει τον υπουργό Άμυνας ενώ την ίδια ώρα συζητά για την αντικατάστασή του με τον δεξιό βουλευτή της αντιπολίτευσης Gideon Sa’ar.

«Ο διορισμός του Gideon Sa’ar θα αποτελέσει σαφή και ξεκάθαρη παραδοχή από τον πρωθυπουργό ότι έχει… αποφασίσει να εγκαταλείψει τους ομήρους»

Οι διαφωνίες του Γκάλαντ σχετικά με την μη επιστράτευση των υπερορθόδοξων Εβραίων είναι ο λόγος που, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει οδηγήσει τον Νετανιάχου να σκέφτεται την αποπομπή του από την κυβέρνηση, αν και μάλλον ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει ως πρόφαση την αντίθεση του υπουργού Άμυνας σε μία ευρεία στρατιωτική επιχείρηση στον Λίβανο.

Τις τελευταίες ημέρες το γραφείο του Νετανιάχου κυκλοφορεί ότι ο πρωθυπουργός ζητά από τον στρατό να οργανώσει μία μεγάλη επιχείρηση στον Λίβανο, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός όντως σχεδιάζει κάτι τέτοιο.

Ο Νετανιάχου και ο Sa’ar φέρονται να βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις για την πιθανή είσοδο του τελευταίου στην κυβέρνηση.

Η αντίδραση του Νετανιάχου

Το πρωθυπουργικό γραφείο αρνήθηκε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για την είσοδο του Sa’ar στην κυβέρνηση, αλλά δεν σχολίασε την πρόθεση του Νετανιάχου να αποπέμψει τον νυν υπουργό Άμυνας Γκαλάντ. Εκπρόσωπος του Sa’ar δήλωσε ότι δεν υπάρχει «τίποτα νέο» για το θέμα.

Ένας ανώτερος υπουργός του Λικούντ δήλωσε ότι ο Νετανιάχου αποφάσισε να απολύσει τον υπουργό Άμυνας Γκαλάντ επειδή «δεν ευθυγραμμίζεται μαζί του» σχετικά με το νόμο που εξαιρεί τους υπερορθόδοξους από τη στρατιωτική θητεία.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λικούντ πιστεύουν ότι η απόφαση για την αποπομπή του Γκαλάντ, την οποία ο Νετανιάχου εξετάζει εδώ και αρκετό καιρό, προκλήθηκε από την πίεση των υπερορθόδοξων Εβραίων για τη νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «ο Μπίμπι φοβάται ότι τα υπερορθόδοξα κόμματα θα διαλύσουν την κυβέρνηση – και ο Γκάλαντ είναι το εμπόδιο στο σχέδιο νόμου για την απαλλαγή».

Μια ομάδα που εκπροσωπεί μέλη οικογενειών Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα δήλωσε ότι «ο διορισμός του Gideon Sa’ar θα αποτελέσει σαφή και ξεκάθαρη παραδοχή από τον πρωθυπουργό ότι έχει … αποφασίσει να εγκαταλείψει τους ομήρους».

Η ομάδα λέει ότι ο Sa’ar είχε δηλώσει προηγουμένως δημοσίως ότι αντιτίθεται σε μια συμφωνία για τους ομήρους, αποκαλώντας την «παράδοση (σσ στον εχθρό)». Επομένως, ο διορισμός του θα αποτελούσε «θανατική καταδίκη για τους ομήρους και πλήρη εγκατάλειψη όσων βρίσκονται σε αιχμαλωσία».

Only in

Σε ποιες χώρες της ΕΕ ζητούν άσυλο πολίτες από 20 αυταρχικές ή εμπόλεμες χώρες;

Η Υπηρεσία Ασύλου της ΕΕ (EUAA) κατέταξε τα αιτήματα παροχής ασύλου από 20 χώρες καταγωγής στις χώρες που επιδιώκουν να πάνε και τις προσφυγικές τάσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024