Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή: Αυτές είναι οι 13 πόλεις που θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από το νερό μέχρι το 2050

Κλιματική αλλαγή: Αυτές είναι οι 13 πόλεις που θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από το νερό μέχρι το 2050

Η κλιματική αλλαγή απειλεί πολλές περιοχές του πλανήτη - Οι πόλεις που ίσως βρεθούν κάτω από το νερό τα επόμενα 25 χρόνια δεν είναι μακριά μας, ούτε άγνωστες

Μπορεί οι αρνητές για την κλιματική αλλαγή να υπάρχουν και να πρόκειται ακόμη και για πρώην προέδρους χωρών, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως ο κίνδυνος από το πόσο ραγδαία αλλάζει το κλίμα είναι εδώ.

Πυκνοκατοικημένες πόλεις κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει σχετικά με το σοβαρό αυτό ζήτημα ότι η καύση ορυκτών καυσίμων, η αποψίλωση των δασών και η κτηνοτροφία επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο το κλίμα και τη θερμοκρασία της γης.

Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου πέραν από τα όσα απαντούν φυσικά στην ατμόσφαιρα, επιδεινώνοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η περίοδος 2011-2020 ήταν η θερμότερη δεκαετία που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ξεπέρασε τα προβιομηχανικά επίπεδα κατά 1,1 °C το 2019. Επί του παρόντος, η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνεται με ρυθμό 0,2 °C ανά δεκαετία.

Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 °C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή συνδέεται με σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις για το φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία και ευεξία, καθώς και με πολύ υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επικίνδυνων και πιθανώς καταστροφικών αλλαγών στο παγκόσμιο περιβάλλον.

Για τον λόγο αυτό, η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει την ανάγκη να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας αρκετά πιο κάτω από τους 2 °C και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον περιορισμό της στους 1,5 °C.

Οι πόλεις που κινδυνεύουν

Η ιστοσελίδα Uniladtech παρουσίασε μια έκθεση που αποκαλύπτει ποιες 13 πόλεις κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το νερό μέχρι το 2050.

Η στάθμη της θάλασσας συνεχίζει να ανεβαίνει και μεγάλες πόλεις – πολύ γνωστές και όχι πολύ μακριά μας – κινδυνεύουν να βυθιστούν τα επόμενα 25 χρόνια.

Άμστερνταμ στην Ολλανδία

Η Ολλανδία είναι μέρος των Κάτω Χωρών, οι οποίες βρίσκονται χαμηλά, κοντά στη Βόρεια Θάλασσα.

Η χώρα είναι στην πραγματικότητα τόσο χαμηλά, που το χαμηλότερο σημείο της είναι 6,5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Με την αύξηση της στάθμης, το Άμστερνταμ μένει εκτεθειμένο και κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Πιτέρμπορο στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η περιοχή που βρίσκεται στο Κέιμπριτζσαϊρ επηρεάζεται από την άνοδο της στάθμης του ποταμού Νιν, ο οποίος καταλήγει στη Βόρεια Θάλασσα.

Σε ορισμένα σημεία η γη βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με αποτέλεσμα, στο μέλλον, η πόλη Πιτέρμπορο να κινδυνεύει να βυθιστεί.

Χο Τσι Μινχ στο Βιετνάμ

Πολλές περιοχές της πόλης Χο Τσι Μινχ είναι βαριά δομημένες ελώδεις περιοχές, καθιστώντας τις επικίνδυνες και ευάλωτες στα κλιματικά φαινόμενα.

Μια μελέτη αποκάλυψε ότι η πόλη βυθίζεται κατά 16,2 χιλιοστά τον χρόνο και η πλειονότητα των επαρχιών του νότιου Βιετνάμ θα μπορούσε να είναι κάτω από το νερό τα επόμενα 25 χρόνια.

Βενετία στην Ιταλία

Η Βενετία είναι σε μια δύσκολη θέση αφού βυθίζεται κατά δύο χιλιοστά κάθε χρόνο. Αντιμετωπίζει επίσης σοβαρές πλημμύρες, οι οποίες είναι πιθανό να επιδεινωθούν λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Γόνδολα στη Βενετία.

Μπανγκόκ στην Ταϊλάνδη

Η πόλη είναι αυτή τη στιγμή ενάμισι μέτρο πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, αλλά βυθίζεται και περισσότερο από το 10% των πολιτών της χώρας ζουν σε περιοχές που θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από το νερό τα επόμενα 25 χρόνια.

Μπάσρα στο Ιράκ

Η πόλη είναι περικυκλωμένη από κανάλια και ρυάκια, κάτι το οποίο την κάνει πολύ ευάλωτη στην ανερχόμενη στάθμη της θάλασσας και έτσι θα μπορούσε να πλημμυρίσει τα επόμενα χρόνια.

Νέα Ορλεάνη στις ΗΠΑ

Η πόλη βυθίζεται κατά δύο ίντσες τον χρόνο (0.0508 μέτρα), με τη μισή περιοχή να βρίσκεται ήδη κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Καλκούτα στην Ινδία

Η Καλκούτα πλήττεται ιδιαίτερα από την εποχή των μουσώνων, οι οποίοι θα μπορούσαν να βυθίσουν την πόλη μέχρι το 2050.

Μαϊάμι στις ΗΠΑ

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η πόλη της Φλόριντα θα έχει βυθιστεί κατά 60% μέχρι το 2060. Προβλέπεται επίσης ότι μέχρι το 2040, η στάθμη της θάλασσας θα είναι 10 έως 17 ίντσες (0.254 έως 0.4318 μέτρα) υψηλότερη από ό,τι στην αρχή του αιώνα.

Το Μαϊάμι στις ΗΠΑ.

Σανγκάη στην Κίνα

Αυτή η πόλη βυθίζεται σταδιακά τα τελευταία 100 χρόνια.

Η περιοχή είναι επίσης ευάλωτη σε πλημμύρες, γεγονός που είναι ανησυχητικό αν αναλογιστεί κανείς τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε χαμηλά υψόμετρα.

Αλεξάνδρεια στην Αίγυπτο

Η Αλεξάνδρεια βρίσκεται στην άκρη του Δέλτα του ποταμού Νείλου, γεγονός που καθιστά την πόλη ευάλωτη στις πλημμύρες.

Καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, αυτό θα μπορούσε να γίνει ένα αυξανόμενο πρόβλημα μέχρι το 2050.

Μαλέ στις Μαλδίβες

Προβλέπεται ότι μέχρι το 2050, το 80% του νησιού θα είναι ακατοίκητο.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να βυθίσει το Μαλέ, το οποίο είναι ευάλωτο καθώς βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό.

Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία

Η πόλη βρίσκεται σε μια επεκτεινόμενη ζώνη πλημμυρών, με πάνω από 70 εκατομμύρια κατοίκους να κινδυνεύουν.

Σύμφωνα με αναφορές, το Ρίο ντε Τζανέιρο θα μπορούσε να δει τη στάθμη της θάλασσας να αυξάνεται κατά 8 ίντσες (0.2032 μέτρα) μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.

Only in

Κλίμα απαισιοδοξίας για την οικονομία (και) στον επιχειρηματικό κόσμο, δεν πείθουν τα κυβερνητικά μέτρα

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει το οικονομικό κλίμα δεν πείθει ούτε τις επιχειρήσεις που εκτιμούν πως η οικονομική κατάσταση το επόμενο εξάμηνο θα είναι αρνητική.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024