Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ντόναλντ Τραμπ: Απρόβλεπτες οι πολιτικές συνέπειες μετά τη νέα απόπειρα δολοφονίας
Ο Ντόναλντ Τραμπ

Ντόναλντ Τραμπ: Απρόβλεπτες οι πολιτικές συνέπειες μετά τη νέα απόπειρα δολοφονίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη υπονοήσει, χωρίς αποδείξεις, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν και Χάρις ήταν συνένοχοι στην απόπειρα δολοφονίας στην Πενσιλβάνια

Μετά από αρκετές δεκαετίες χωρίς πολιτική βία που να στρέφεται ενάντια προεδρικού υποψηφίου, οι ΗΠΑ παραλίγο να δουν δύο φορές, μέσα σε μόλις δύο μήνες, έναν υποψήφιο πρόεδρο να δολοφονείται κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Στόχος και τις δύο φορές ήταν ο πρώην πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος, Ντόναλντ Τραμπ. Στα μέσα Ιουλίου, απέφυγε τον πυροβολισμό από ένοπλο σε συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια. Δύο μήνες αργότερα, ήταν πάλι ο στόχος ενός άλλου επίδοξου δολοφόνου, με έναν ύποπτο να έχει συλληφθεί.

Τα γεγονότα αυτά, δείχνουν ότι υπάρχει ένα υποβόσκον ρεύμα βίας, μία συνεχής σκιά πάνω από την αμερικανική πολιτική, η οποία επιδεινώνεται από την διαθεσιμότητα των όπλων. Μετά τις απόπειρες, οι υποψήφιοι πλέον βρίσκονται πίσω από αλεξίσφαιρες οθόνες. Αναβιώνει ακόμα μία αρκετά παλιά πραγματικότητα: ότι όσοι θέτουν υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα θέτουν δυνητικά τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Γρήγορες αντιδράσεις

Σύμφωνα με το CNN, τόσο η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, όσο και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος, Τιμ Γουόλτς και ο Τζο Μπάιντεν εξέδωσαν γρήγορα ανακοινώσεις συμπαράστασης, μετά από την είδηση για την νέα απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ.

Αν και σε γενικές γραμμές είναι λάθος να εξετάζει κανείς τις πολιτικές προεκτάσεις πίσω από μία απόπειρα δολοφονίας, τα πάντα πλέον πολιτικοποιούνται, ιδιαίτερα όταν σε πενήντα ημέρες είναι προγραμματισμένες οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Οι αντιδράσεις του Τραμπ που έχουν τραβήξει τα βλέμματα

Οι αντιδράσεις του Τραμπ και η επίκληση στα θεία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αντιδράσεις του πρώην προέδρου. Όλοι θυμούνται πως μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αφότου επέζησε από την απόπειρα δολοφονίας στην Πενσιλβάνια, ο ίδιος σηκώθηκε όρθιος και είπε: «Πολεμήστε, πολεμήστε, πολεμήστε» – κυκλοφόρησε γρήγορα ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη συγκέντρωση χρημάτων το απόγευμα της Κυριακής που έγραφε: «Είμαι ασφαλής και καλά»!

Άμεση ήταν και η αντίδραση του Τραμπ μετά τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας. «Τίποτα δεν θα με καθυστερήσει. Δεν θα υποκύψω ΠΟΤΕ!» έγραψε ο Τραμπ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παρέπεμπε σε ιστότοπο που επιτρέπει στους υποστηρικτές του να κάνουν δωρεές. Μία από τους κορυφαίους συμμάχους του πρώην προέδρου, η βουλευτής της Νέας Υόρκης Ελίζ Στέφανικ, εξέδωσε δήλωση με την οποία επανέφερε την ιδέα ότι ο Τραμπ γλίτωσε από τη θεία πρόνοια, η οποία ήταν ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων.

Η πρόεδρος του συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Βουλής των Αντιπροσώπων πρότεινε ότι μετά τα όσα συνέβησαν, η χώρα είχε πλέον καθήκον να εκλέξει τον Τραμπ. «Ευτυχώς, ο Θεός συνεχίζει να προσέχει τον πρόεδρο Τραμπ. Ως Αμερικανοί πρέπει να ενωθούμε πίσω του τον Νοέμβριο για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας και να επαναφέρουμε την ειρήνη στον κόσμο», είπε. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, αφού επισκέφθηκε τον πρώην πρόεδρο στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο την Κυριακή, άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ο Τραμπ επωφελήθηκε από τη θεϊκή παρέμβαση και έπαιξε στο αφήγημα ότι ο Τραμπ είναι ανίκητος.

Τα υπονοούμενα Τραμπ και η υπόσχεση ενότητας

Ο Τραμπ έχει ήδη υπονοήσει, χωρίς αποδείξεις, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν και ο Χάρις ήταν συνένοχοι στην απόπειρα δολοφονίας στην Πενσιλβάνια, επειδή ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησαν ως όπλο το υπουργείο Δικαιοσύνης εναντίον του. Αλλά όλα τα ποινικά προβλήματα του Τραμπ έχουν προχωρήσει με κανονική σειρά στα δικαστήρια και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο Λευκός Οίκος εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο.

Οι ενέργειες του πρώην προέδρου τις επόμενες ημέρες θα παρακολουθούνται στενά. Μετά την πρώτη απόπειρα δολοφονίας, ο πρώην πρόεδρος κάλεσε τη χώρα να ενωθεί. Αλλά η υπόσχεση ενότητας που έδωσε δεν κράτησε πολύ περισσότερο από το πρώτο τρίτο της ομιλίας του στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, η οποία εκφυλίστηκε στη χαρακτηριστική διχόνοια πάνω στην οποία έχτισε την πολιτική του καριέρα.

Ο Τραμπ αγνόησε επίσης επανειλημμένα τις συμβουλές ανώτερων Ρεπουμπλικανών και της προεκλογικής του ομάδας να επικεντρωθεί σε ένα επιχείρημα κατά της Χάρις. Θα ήθελαν να επικεντρωθεί στον ρόλο της στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν, σε μια εποχή που πολλοί ψηφοφόροι εξακολουθούν να παλεύουν με τις υψηλές τιμές παρά τη μείωση του πληθωρισμού.

Το προσωπικό αντίκτυπο

Μια άλλη προφανής απόπειρα κατά της ζωής του είναι πιθανό να έχει κάποιο επίπεδο προσωπικού αντίκτυπου στον πρώην πρόεδρο. Τις ημέρες αφότου απέφυγε οριακά τον θάνατο ή τον σοβαρό τραυματισμό στην Πενσυλβάνια, όταν μια σφαίρα του χάραξε το αυτί, ο Τραμπ έδειξε να έχει ψυχραιμία.

Αλλά έκτοτε έχει επιστρέψει στον ατίθασο εαυτό του και, αν μη τι άλλο, η ρητορική του έχει γίνει ακόμη πιο ακραία. Πρόσφατα προειδοποίησε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι θα στρέψει τον νόμο εναντίον τους και θα τους κλείσει μέσα, αν θεωρήσει ότι οι εκλογές είναι νοθευμένες, και διπλασίασε τους αβάσιμους ισχυρισμούς του ότι οι προηγούμενες εκλογές ήταν κλεμμένες.

Αμέσως μετά το περιστατικό της Κυριακής, η εστίαση των περισσότερων αντιπάλων του Τραμπ ήταν στη διατήρηση της ψυχραιμίας σε μια ασταθή στιγμή. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε μια δημοκρατία η προσπάθεια φίμωσης οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου με τη βία. Ταυτόχρονα, όμως, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συζήτηση για το βαθμό στον οποίο ο πρώην πρόεδρος -μια μοναδικά εμπρηστική φιγούρα- συνέβαλε στην υποδαύλιση των διχασμών του έθνους.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Κάμαλα Χάρις

Μπορεί η απόπειρα να βοηθήσει τον Τραμπ;

Τέλος, η απόπειρα δολοφονίας εναντίον προεδρικού υποψηφίου, συνήθως δημιουργεί ένα μεγάλο κύμα συμπάθειας προς το πρόσωπο του και ακολούθως αυτό μπορεί να μεταφραστεί από πολλές απόψεις ως μία πολιτική ώθηση.

Η απόπειρα αυτή έρχεται σε μία στιγμή αρκετά κρίσιμη για την κούρσα, καθώς οι δύο υποψήφιοι δίνουν μάχη στήθος με στήρθος. Μάχονται για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες αναποφάσιστους ψηφοφόρους σε πολιτείες που ταλαντεύονται.

Αν και η πολιτική εν γένει είναι εφαρμοσμένη τέχνη, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για την αλλαγή των αντιλήψεων για τον πρώην πρόεδρο. Επίσης ο πρώην πρόεδρος είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσει τα τελευταία γεγονότα για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του ότι είναι θύμα δίωξης που έχει σκοπό να τον κρατήσει μακριά από την εξουσία.

Παρά ταύτα είναι πολύ νωρίς να πει κανείς αν τελικά η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρεπουμπλικανού προέδρου, θα μπορούσε να επηρεάσει τα πολιτικά δεδομένα, βοηθώντας τον να νικήσει την προεδρική κούρσα.

Only in

Σε ποιες χώρες της ΕΕ ζητούν άσυλο πολίτες από 20 αυταρχικές ή εμπόλεμες χώρες;

Η Υπηρεσία Ασύλου της ΕΕ (EUAA) κατέταξε τα αιτήματα παροχής ασύλου από 20 χώρες καταγωγής στις χώρες που επιδιώκουν να πάνε και τις προσφυγικές τάσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024