Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πύρινη κόλαση στην Πορτογαλία

Πύρινη κόλαση στην Πορτογαλία

Η Πορτογαλία κλονίζεται από 43 ταυτόχρονες πυρκαγιές, ζητά έκτακτη αεροπορική βοήθεια από την ΕΕ, ήδη έστειλε αεροσκάφη η Ελλάδα – Τρεις νεκροί και 17 τραυματίες ο πρώτος θλιβερός απολογισμός

Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει μια κρίσιμη κατάσταση με 43 πυρκαγιές που ξέσπασαν ταυτόχρονα στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας, προκαλώντας το θάνατο τριών ατόμων και τον τραυματισμό 17. Οι πυρκαγιές, που ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο, επιδεινώθηκαν τη Δευτέρα λόγω των καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν κατοικημένες περιοχές και να κλείσουν δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές.
Η κατάσταση έχει οδηγήσει την πορτογαλική κυβέρνηση να ζητήσει διεθνή βοήθεια, κινητοποιώντας τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν στείλει αεροσκάφη για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε τη στήριξή της προς την Πορτογαλία και ευχαρίστησε τις χώρες που αντέδρασαν άμεσα.

Στην περιοχή του Άβειρο, οι πυρκαγιές πλησίασαν σπίτια, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές και τον τραυματισμό τεσσάρων ατόμων. Οι τοπικές αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας, όπως να κλείσουν τα σπίτια τους και να περιορίσουν τη χρήση νερού και την κυκλοφορία, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση των πυρκαγιών.

Σε κατάσταση συναγερμού

Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει κηρύξει κατάσταση συναγερμού και προβλέπεται επιδείνωση της κατάστασης τις επόμενες ημέρες, με τις καιρικές συνθήκες να συνεχίζουν να είναι δυσμενείς λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων. Η κυβέρνηση έχει επίσης αναστείλει όλες τις προγραμματισμένες δραστηριότητες για να παρακολουθήσει στενά την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Ο συγχρονισμός των πυρκαγιών κατέστησε δύσκολη τη μάχη σε πολλές τοποθεσίες, οι οποίες δεν μπορούσαν να έχουν εναέρια μέσα για να επιτεθούν στις φλόγες. Αυτή η αδυναμία οδήγησε στο αίτημα για διεθνή βοήθεια από τις πορτογαλικές αρχές, συγκλονισμένες από τη συσσώρευση εστιών και τις καιρικές προβλέψεις για υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους, που θα συνεχιστούν τις επόμενες ώρες.

Οι μνήμες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2017, που σκότωσαν 66 ανθρώπους, έχουν αναζωπυρωθεί, καθώς η κατάσταση αναδεικνύει αναδεικνύει το πόσο ευάλωτη είναι και η Πορτογαλία στις δασικές πυρκαγιές.

Ένα από τα θύματα ήταν ένας πυροσβέστης που πέθανε «ξαφνικά» ενώ έσβηνε τις φλόγες στην Oliveira de Azeméis. Ένα άλλο θύμα ήταν ένας 28χρονος Βραζιλιάνος, ο οποίος απανθρακώθηκε μέχρι θανάτου ενώ προσπαθούσε να διασώσει μηχανήματα από τη δασική εταιρεία στην οποία εργαζόταν.

Στην Albergaria-a-Velha, στη συνοικία Aveiro, κάηκαν περίπου είκοσι κτίρια. Ο δήμαρχος Λουρέιρο έκανε μια σχεδόν απελπισμένη έκκληση στον πληθυσμό: «Κλείστε τα σπίτια, ποτίστε τα σπίτια και τους κήπους και μην θέσετε τη ζωή σας σε κίνδυνο». Ο δήμαρχος απηύθυνε έκκληση στην «αυτοπροστασία του πληθυσμού» απέναντι στα ανεπαρκή μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών, οι οποίες προχωρούν βίαια.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Λαϊντεν, έχει εγγυηθεί την αποστολή βοήθειας μέσω του κοινωνικού δικτύου X: «Η ΕΕ υποστηρίζει την Πορτογαλία στον αγώνα της κατά των μεγάλων δασικών πυρκαγιών. Κινητοποιούμε επειγόντως οκτώ πυροσβεστικά αεροσκάφη μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για να βοηθήσουμε τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Ευχαριστώ τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία για την ταχεία αντίδρασή τους. Αυτή είναι η αλληλεγγύη της ΕΕ στα καλύτερά της».

Η Ισπανία έστειλε δύο αμφίβια υδροπλάνα αυτή τη Δευτέρα και η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα είχαν επίσης προγραμματιστεί να συνεισφέρουν δύο αεροσκάφη η καθεμία.

Only in

Σε ποιες χώρες της ΕΕ ζητούν άσυλο πολίτες από 20 αυταρχικές ή εμπόλεμες χώρες;

Η Υπηρεσία Ασύλου της ΕΕ (EUAA) κατέταξε τα αιτήματα παροχής ασύλου από 20 χώρες καταγωγής στις χώρες που επιδιώκουν να πάνε και τις προσφυγικές τάσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024