Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τραμπ: Η στιγμή της σύλληψης του Ράιαν Ρουθ – Στη δημοσιότητα το βίντεο

Τραμπ: Η στιγμή της σύλληψης του Ράιαν Ρουθ – Στη δημοσιότητα το βίντεο

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, ισχυριζόμενος ότι ο Ράιαν Ρουθ είχε σκοπό να τον σκοτώσει λόγω της «εμπρηστικής ρητορικής» των Δημοκρατικών

Βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης του Ράιαν Ρουθ, που προς το παρόν αντιμετωπίζει κατηγορίες που σχετίζονται με κατοχή πυροβόλου όπλου και εξετάζεται εάν είχε σκοπό να σκοτώσει τον Ντόναλντ Τραμπ, δημοσιοποίησε το CNN.

Την Κυριακή, μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας άνοιξαν πυρ όταν ένας πράκτορας είδε μια κάνη να ξεπροβάλει από τους θάμνους στο γήπεδο γκολφ του Τραμπ στο Γουέστ Παλμ Μπιτς, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το σημείο όπου έπαιζε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο ύποπτος διέφυγε με αυτοκίνητο, αφήνοντας πίσω του δύο σακίδια και το όπλο του, ένα τυφέκιο τύπου SKS με προσαρμοσμένη διόπτρα. Λίγο αργότερα, συνελήφθη ο 58χρονος Ράιαν Γουέσλι Ρουθ.

Ο Ρουθ φορούσε σκούρα στολή της φυλακής και τα χέρια και τα πόδια του ήταν δεμένα με αλυσίδες κατά τη σημερινή εμφάνισή του στο δικαστήριο, σύμφωνα με το CNN.

Όταν ρωτήθηκε από τους αστυνομικούς αν ξέρει για ποιον λόγο τον σταμάτησαν «απάντησε καταφατικά», σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό κατηγορητήριο, ο ύποπτος βρισκόταν κοντά στο γήπεδο γκολφ επί περισσότερες από 11 ώρες μέχρι να τον αντιληφθούν οι πράκτορες. Στοιχεία από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας δείχνουν ότι το κινητό τηλέφωνο του Ρουθ βρισκόταν στο σημείο περίπου από τις 1.59 π.μ. μέχρι τη 1.31 μ.μ. της 15ης Σεπτεμβρίου.

Ο 58χρονος Ρουθ συνελήφθη περίπου 40 λεπτά μετά τον εντοπισμό του ενώ οδηγούσε στον διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο 95. Όταν ρωτήθηκε από τους αστυνομικούς αν ξέρει για ποιον λόγο τον σταμάτησαν «απάντησε καταφατικά», σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο. Η πινακίδα του αυτοκινήτου του ήταν κλεμμένη από άλλο όχημα.

Το βίντεο που δημοσιοποίησε το CNN:

@cnn The Martin County Sheriff’s Office released video footage of the arrest of Ryan Wesley Routh, the suspect in the apparent assassination attempt of Donald Trump. #cnn #news ♬ original sound – CNN

Ο Ρουθ έχει καταδικαστεί δύο φορές στη Βόρεια Καρολίνα, το 2002 για κατοχή όπλου μαζικής καταστροφής και το 2019 για κατοχή κλεμμένων αγαθών. Δεν υπάρχουν προς το παρόν περισσότερες λεπτομέρειες για αυτές τις δύο υποθέσεις.

Ο Τραμπ κατηγόρησε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, ισχυριζόμενος ότι ο ύποπτος είχε σκοπό τον σκοτώσει λόγω της «εμπρηστικής ρητορικής» των Δημοκρατικών, μολονότι οι αρχές δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει αποδείξεις, ούτε διευκρίνισαν το κίνητρο του δράστη.

«Η ρητορική τους (σ.σ. του Μπάιντεν και της Χάρις) προκάλεσε τον πυροβολισμό εναντίον μου, ενώ εγώ είμαι εκείνος που θα σώσει τη χώρα και εκείνοι αυτοί που την καταστρέφουν, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», είπε σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Fox.

Ποιος είναι ο Ράιαν Γουέσλι Ρουθ

Ο Ράιαν Γουέσλι Ρουθ αναγνωρίστηκε από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ως ύποπτος για τυχόν προσπάθεια δολοφονίας του Αμερικανού ρεπουμπλικάνου υποψήφιου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα.

O Ράιαν Ρουθ κρατά πανό σε συγκέντρωση στο κέντρο του Κιέβου στις 30/4/22

Ο Ρουθ κατάγεται από τη Βόρεια Καρολίνα και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκεί, σύμφωνα με τα αρχεία περιουσιακών στοιχείων, ενώ τον τελευταίο χρονικό διάστημα ζούσε στη Χαβάη.

Θεωρείται ύποπτος διότι πήγε στο Trump International Golf Course στη Φλόριντα την Κυριακή, οπλισμένος με to SKS. Το FBI ανακάλυψε το όπλο και τη διόπτρα, δύο σακίδια πλάτης και μια κάμερα GoPro πίσω από τον θάμνο όπου κρυβόταν.

Αν και ο Ρουθ κατάφερε να διαφύγει με το αυτοκίνητό του, φαίνεται ότι εντοπίστηκε από μάρτυρα που φωτογράφισε το μαύρο Nissan που οδηγούσε.

Για το αυτοκίνητο εκδόθηκε επείγον σήμα συναγερμού. Ο σερίφης της κομητείας Palm Beach, Ric Bradshaw, δήλωσε ότι δύο αστυνομικοί εντόπισαν το όχημα του Ρουθ, 45 λεπτά μετά τον εντοπισμό του όπλου στο γήπεδο γκολφ.

Τελικά τον σταμάτησαν στην Interstate 95 και τον συνέλαβαν.

Τι αποκαλύπτουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ρουθ

Το BBC Verify βρήκε προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ταιριάζουν με το όνομα του Ρουθ. Δείχνουν ότι καλούσε ξένους μαχητές να πάνε στην Ουκρανία για να πολεμήσουν εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.

«Έρχομαι στην Ουκρανία από τη Χαβάη για να πολεμήσω για τα παιδιά και τις οικογένειές σας και τη δημοκρατία. Θα έρθω και θα πεθάνω για εσάς», αναφέρει μια ανάρτηση στο Χ, σύμφωνα με τον αμερικανικό συνεργάτη του BBC, CBS News.

Στο προφίλ του υπάρχουν επίσης μηνύματα υπέρ των Παλαιστινίων, υπέρ της Ταϊβάν και κατά της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών για κινεζικό «βιολογικό πόλεμο» και αναφορών στον ιό Covid-19 ως «επίθεση».

Το CBS ανέφερε ότι ο Ρούθ υποστήριξε τον Τραμπ, γράφοντας σε μια ανάρτηση στο X ότι ο Ρεπουμπλικάνος ήταν «η επιλογή μου το 2016», αλλά ότι «χειροτερεύει και αποκλίνει«. Θα είμαι ευτυχής όταν (σ.σ. φύγεις)».

Ο Ρουθ έχει επίσης εμφανιστεί στο διαδίκτυο να προτρέπει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον αντιπρόεδρο Χάρις να συναντηθούν με τα θύματα των πυροβολισμών στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, όταν τον Ιούλιο έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ.

Το ποινικό μητρώο του Ρουθ

Τα αρχεία δείχνουν ότι τα νομικά ζητήματα του Ρουθ χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990, συμπεριλαμβανομένων μικρότερων κατηγοριών για έκδοση ακάλυπτων επιταγών, σύμφωνα με το CBS.

Ο Ρουθ κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για πολλά κακουργήματα στην κομητεία Guilford της Βόρειας Καρολίνας μεταξύ 2002 και 2010, ανέφερε ακόμη το CBS.

Το 2002, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι κατηγορήθηκε για κατοχή ενός πλήρως αυτόματου πολυβόλου, το οποίο αναφερόταν στα δικαστικά αρχεία ως «όπλο μαζικής καταστροφής».

Σε ένα άλλο περιστατικό, τα αρχεία τον εμφανίζουν να κατηγορείται για πλημμελήματα, όπως εγκατάλειψη οχήματος, αντίσταση κατά της σύλληψης και παράβαση του νόμου περί κρυμμένων όπλων.

Τα φερόμενα αδικήματά του περιλαμβάνουν επίσης οδήγηση με ανακληθείσα άδεια οδήγησης, κατοχή κλοπιμαίων και εγκατάλειψη με μηχανοκίνητο όχημα.

Ο πρώην γείτονας του Kim Mungo, ο οποίος περιγράφει τον Ρουθ ως «γλυκύτατο», δήλωσε ότι ομοσπονδιακοί πράκτορες έκαναν μια φορά έφοδο στην ιδιοκτησία του.

Ποιες είναι οι πολιτικές πεποιθήσεις του

Το CBS μετέδωσε ότι ο Ρουθ ψήφισε Δημοκρατικούς αυτοπροσώπως κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών του κόμματος το 2024 στη Βόρεια Καρολίνα, σύμφωνα με το εκλογικό συμβούλιο της πολιτείας.

Φέρεται να είναι εγγεγραμμένος ως ανένταχτος ψηφοφόρος, παρά την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρει ότι είχε υποστηρίξει τον Τραμπ το 2016.

Ποινική δίωξη

Εν τω μεταξύ, από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς ασκήθηκε ποινική δίωξη στον Ράιαν Ρουθ, για δύο κατηγορίες που σχετίζονται με κατοχή πυροβόλου όπλου. Ο Ρουθ, που οδηγήθηκε αλυσοδεμένος στο δικαστήρια, μία ημέρα αφότου εντοπίστηκε με μια καραμπίνα να κρύβεται στους θάμνους στο γήπεδο γκολφ στη Φλόριντα, κατηγορείται για κατοχή πυροβόλου όπλου, ενώ έχει καταδικαστεί για κακούργημα για κατοχή πυροβόλου όπλου με σβησμένο σειριακό αριθμό.

Η ακρόαση ορίστηκε για τις 23 Σεπτεμβρίου και η απαγγελία κατηγορίας για τις 30 Σεπτεμβρίου. Το CNN μετέδωσε πως πρόκειται για μια προκαταρκτική κίνηση του δικαστηρίου, προκειμένου ο Ρουθ να τεθεί υπό κράτηση ενόσω θα του απαγγέλλονται πρόσθετες κατηγορίες που θα σχετίζονται με απόπειρα δολοφονίας. Μένει να αποδειχτεί αν ο Ρουθ είχε τέτοια πρόθεση.

Ο Ρουθ εμφανίστηκε σε ομοσπονδιακή δικαστική αίθουσα στο Γουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. Φορούσε σκούρα ρούχα φυλακής και τα χέρια και τα πόδια του ήταν αλυσοδεμένα.

Η Μυστική Υπηρεσία χρειάζεται βοήθεια, παραδέχεται ο Μπάιντεν

Η Μυστική Υπηρεσία, η οποία είναι αρμόδια για την ασφάλεια των εν ενεργεία και των πρώην προέδρων των ΗΠΑ, «χρειάζεται περισσότερη βοήθεια», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Τζο Μπάιντεν, της επομένη μιας σύλληψης η οποία ενδέχεται να απέτρεψε μια νέα απόπειρα δολοφονίας εναντίον του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάιντεν ζήτησε λοιπόν «περισσότερη βοήθεια» για την υπηρεσία αυτή, η οποία, κατά την άποψή του, χρειάζεται «περισσότερο προσωπικό». Ο επικεφαλής του κόμματος των Δημοκρατικών, σε μια σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους σήμερα στον Λευκό Οίκο, κάλεσε το Κογκρέσο να καλύψει αυτές τις πρόσθετες ανάγκες.

«Η μεγαλύτερη προτεραιότητα είναι να έχουμε τις απαντήσεις για να καταλάβουμε πώς ο πρόεδρος Τραμπ έγινε στόχος πολλών αποπειρών δολοφονίας», σχολίασε στην πλατφόρμα Χ ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον.

«Αν ο Τραμπ ήταν πρόεδρος, θα είχαμε περικυκλώσει το γήπεδο»

Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας «δεν είναι εν ενεργεία πρόεδρος. Εάν ήταν, θα είχαμε περικυκλώσει το γήπεδο γκολφ όπου βρισκόταν την Κυριακή. Αλλά επειδή δεν είναι, ο μηχανισμός ασφαλείας περιορίζεται στα σημεία που επιλέγει η Μυστική Υπηρεσία» η οποία «κάνει ακριβώς αυτό που θα έπρεπε να κάνει», σχολίασε την ημέρα του περιστατικού ο σερίφης της κομητείας του Παλμ Μπιτς, Ρις Μπράντσο.

Ύστερα από την απόπειρά δολοφονίας η οποία είχε γίνει τον περασμένο Ιούλιο εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, η διευθύντρια των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, Κίμπερλι Τσιτλ, η οποία διορίστηκε από τον Μπάιντεν το 2022 και εξαναγκάστηκε σε παραίτηση έπειτα από το παραπάνω περιστατικό, είχε δηλώσει ότι είχαν ήδη γίνει αλλαγές στο πρωτόκολλο για την ασφάλεια του Τραμπ – από την επομένη της απόπειρας δολοφονίας.

«Η Μυστική Υπηρεσία είναι επιφορτισμένη με την τεράστια ευθύνη της προστασίας των σημερινών και πρώην προέδρων των ΗΠΑ. Είναι μια ευθύνη που παίρνω απίστευτα σοβαρά και δεσμεύομαι να εκπληρώσω αυτήν την αποστολή», είχε προσθέσει η Τσιτλ.

Λίγες ημέρες αργότερα, η ίδια εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά από τον σάλο που προκλήθηκε από τα κενά ασφαλείας που παρουσιάστηκαν στην εν λόγω απόπειρα δολοφονίας.

Only in

Σε ποιες χώρες της ΕΕ ζητούν άσυλο πολίτες από 20 αυταρχικές ή εμπόλεμες χώρες;

Η Υπηρεσία Ασύλου της ΕΕ (EUAA) κατέταξε τα αιτήματα παροχής ασύλου από 20 χώρες καταγωγής στις χώρες που επιδιώκουν να πάνε και τις προσφυγικές τάσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024