Έως τις 20 Οκτωβρίου 2024 μπορούν οι αγρότες που κατέχουν δικαιώματα βασικής εισοδηματικής στήριξης να μεταβιβάσουν το σύνολο ή μέρος αυτών, αποκλειστικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εκτός περιπτώσεων αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας της ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής (), η οποία οφείλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης, που αποστέλλονται σε έντυπη μορφή δεν εξετάζονται επί της ουσίας και τίθενται στο αρχείο της υπηρεσίας με ταυτόχρονη ενημέρωση των συμβαλλόμενων.

Επίσης, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων σε περίπτωση ανωτέρας βίας ή/και εξαιρετικών περιστάσεων ορίζεται η 27/10/2024.

Η αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης οριστικοποιείται μετά την επεξεργασία τους για τη «σύγκλιση δικαιωμάτων ενίσχυσης για το έτος 2024

Η αξία των δικαιωμάτων

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης έτους 2024 δεν είναι οριστική. Η αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης οριστικοποιείται μετά την επεξεργασία τους για τη «σύγκλιση δικαιωμάτων ενίσχυσης για το έτος 2024 και τη διασφάλιση της τήρησης του εθνικού ανώτατου ορίου του καθεστώτος βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα έτους 2024, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2115/2021 και το στρατηγικό σχέδιο της χώρας όπου ενδέχεται να είναι αναγκαία η εφαρμογή γραμμικής μείωσης ή αύξησης της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης.

Οι συμβαλλόμενοι στην αίτηση μεταβίβασης θεωρείται ότι έχουν γνώση του αριθμού των δικαιωμάτων που κατέχουν, πριν προβούν στη μεταβίβαση καθώς και ότι γνωρίζουν ότι η μοναδιαία αξία ενδέχεται να τροποποιηθεί για το έτος 2024 λόγω απαραίτητων για την τήρηση του ανώτατου δημοσιονομικού ορίου του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης γραμμικών μειώσεων ή/και αυξήσεων.

Όροι και προϋποθέσεις

Το 2024 δεν εγκρίνονται μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ενίσχυσης που αποκτηθήκαν από τα περιφερειακά αποθέματα έτους 2023 με εξαίρεση τις περιπτώσεις κληρονομιάς ή ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών συνθηκών  που απαγορεύουν επί μακρόν την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας του δικαιούχου και οι οποίες προέκυψαν μετά από την αίτηση χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης από τα περιφερειακά αποθέματα έτους 2023.

Τα δικαιώματα ενίσχυσης είναι δυνατόν να μεταβιβάζονται με πώληση ή με οποιαδήποτε άλλη οριστική μεταβίβαση ή να εκμισθώνονται, συνοδευόμενα ή μη από γη.

Σε περίπτωση οριστικής μεταβίβασης ή εκμίσθωσης δικαιωμάτων ενίσχυσης με γη, τα αγροτεμάχια θα πρέπει να εμφανίζονται ως επιλέξιμα στο ΟΠΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ το έτος 2024, και ο αριθμός των δικαιωμάτων, που μεταβιβάζεται να συνοδεύεται από μεταβίβαση επιλέξιμης γης μεγέθους ίσου ή μεγαλύτερου του αριθμού των μεταβιβαζόμενων δικαιωμάτων ενίσχυσης. Μεταβίβαση δικαιωμάτων μαζί με γη είναι δυνατή μόνο όταν τα δικαιώματα ενίσχυσης περιφέρειας ΠΕ1, 10 ΠΕ2 ή ΠΕ3 μεταβιβάζονται με γη, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ΠΕ1, ΠΕ2 ή ΠΕ3 αντίστοιχα.

Τα μεταβιβασθέντα δικαιώματα ενίσχυσης ενεργοποιούνται μόνο εντός της ίδιας περιφέρειας ΠΕ1 ή ΠΕ2 ή ΠΕ3 της ελληνικής επικράτειας, ενώ σύμφωνα με τις διατάξεις του εγκεκριμένου Στρατηγικού Σχεδίου, οδηγούνται στα περιφερειακά αποθέματα:

  • Αριθμός δικαιωμάτων ενίσχυσης ισοδύναμος με τον συνολικό αριθμό των δικαιωμάτων ενίσχυσης που δεν έχουν ενεργοποιηθεί από γεωργό επί δύο συναπτά έτη (εκτός αν η ενεργοποίηση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων)
  • Δικαιώματα ενίσχυσης, τα οποία δεν συνεπάγονται καταβολές ενισχύσεων για δύο συναπτά έτη,
  • Αδικαιολογήτως χορηγηθέντα δικαιώματα ενίσχυσης

Για τον καθορισμό των ιδιόκτητων ή μισθωμένων δικαιωμάτων του γεωργού που επιστρέφονται στα περιφερειακά αποθέματα, προτεραιότητα έχουν τα δικαιώματα με τη χαμηλότερη μοναδιαία αξία.

Σε περίπτωση μίσθωσης δικαιωμάτων ενίσχυσης με γη, τα δικαιώματα και η έκταση μισθώνονται για την ίδια χρονική περίοδο. Το χρονικό διάστημα μίσθωσης των αγροτεμαχίων θα πρέπει να επιτρέπει στο αποδέκτη να αποδεικνύει ότι έχει τη γη στην κατοχή του στις 31/5 του έτους υποβολής της αίτησης μεταβίβασης καθώς και για όλα τα έτη, που διαρκεί η μίσθωση.  Με τη μίσθωση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης με γη, τα δικαιώματα δεν μεταβιβάζονται οριστικά στον αποδέκτη αλλά επιστρέφουν στον κάτοχο των δικαιωμάτων και μεταβιβαστή μετά την ημερομηνία λήξης της μίσθωσης της γης και των δικαιωμάτων. Η επιστροφή των δικαιωμάτων στον κάτοχο λόγω λήξης της μίσθωσης δεν θεωρείται μεταβίβαση και πραγματοποιείται σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς ενίσχυσης κατά το έτος επιστροφής.