Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Φαρμακοβιομηχανίες: «Ποντάρουν» $10 δισ. για την ανάπτυξη ραδιοφαρμάκων

Φαρμακοβιομηχανίες: «Ποντάρουν» $10 δισ. για την ανάπτυξη ραδιοφαρμάκων

Οι φαρμακοβιομηχανίες στοιχηματίζουν ότι η παροχή ακτινοβολίας απευθείας στους όγκους θα αποτελέσει την επόμενη μεγάλη ανακάλυψη για τον καρκίνο

Κεφάλαια που φτάνουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, σε συμφωνίες για την απόκτηση ή τη συνεργασία με κατασκευαστές ραδιοφαρμάκων,  έχουν ήδη επενδύσει μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες όπως οι  Bristol Myers Squibb, η AstraZeneca, η  Eli Lilly και άλλες.

Έχουν «αρπάξει» μικρότερες νεοφυείς επιχειρήσεις για να πάρουν στα χέρια τους την τεχνολογία που, ενώ βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο, θα μπορούσε να θεραπεύσει πολυάριθμους καρκίνους,  αναφέρει το CNBC.

«Κάθε μεγάλη εταιρεία που έχει επιχειρηματική παρουσία στην ογκολογία ή για την οποία η ογκολογία είναι μια σημαντική θεραπευτική κατηγορία θα χρειαστεί πιθανώς έκθεση σε αυτόν τον τομέα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε ο αναλυτής της Guggenheim Securities, Μίκαελ Σμιντ .

Δύο ραδιοφάρμακα της Novartis είναι ήδη διαθέσιμα. Άλλες μερικές δεκάδες βρίσκονται υπό ανάπτυξη, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Μ. Σμιντ. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η συνολική ευκαιρία της αγοράς επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί πιθανοί καρκίνοι που θα μπορούσαν να θεραπεύσουν τα φάρμακα, είπε.

Ο Μίκαελ Σμιντ προβλέπει ότι η κατηγορία θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε ένα χαμηλό όριο των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έσοδα εάν η τεχνολογία παραμείνει περιορισμένη στη θεραπεία λίγων τύπων καρκίνου, όπως ο προστάτης και οι νευροενδοκρινείς όγκοι, έως και δεκάδες δισεκατομμύρια εάν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική σε περισσότερους καρκίνους.

Τα φάρμακα λειτουργούν με την προσάρτηση ραδιενεργού υλικού σε ένα μόριο στόχευσης που αναζητά και προσκολλάται σε έναν συγκεκριμένο δείκτη στα καρκινικά κύτταρα. Το κόλπο είναι να βρεθούν δείκτες που υπάρχουν στα καρκινικά κύτταρα αλλά όχι στα υγιή κύτταρα. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στη θεραπεία να παρέχει ακτινοβολία στα καρκινικά κύτταρα και να γλιτώσει το υπόλοιπο σώμα από το επίπεδο βλάβης που συνοδεύει πολλά φάρμακα κατά του καρκίνου.

Η απόδειξη ότι η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει τόσο επιστημονικά όσο και οικονομικά χρειάστηκε χρόνο. Τα πρώτα ραδιοφάρμακα εγκρίθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αλλά το ενδιαφέρον των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών δεν αυξήθηκε παρά μόνο πρόσφατα.

Πηγή: ΟΤ

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024