Φαρμακοβιομηχανίες: «Ποντάρουν» $10 δισ. για την ανάπτυξη ραδιοφαρμάκων
Οι φαρμακοβιομηχανίες στοιχηματίζουν ότι η παροχή ακτινοβολίας απευθείας στους όγκους θα αποτελέσει την επόμενη μεγάλη ανακάλυψη για τον καρκίνο
Κεφάλαια που φτάνουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, σε συμφωνίες για την απόκτηση ή τη συνεργασία με κατασκευαστές ραδιοφαρμάκων, έχουν ήδη επενδύσει μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες όπως οι Bristol Myers Squibb, η AstraZeneca, η Eli Lilly και άλλες.
Έχουν «αρπάξει» μικρότερες νεοφυείς επιχειρήσεις για να πάρουν στα χέρια τους την τεχνολογία που, ενώ βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο, θα μπορούσε να θεραπεύσει πολυάριθμους καρκίνους, αναφέρει το CNBC.
«Κάθε μεγάλη εταιρεία που έχει επιχειρηματική παρουσία στην ογκολογία ή για την οποία η ογκολογία είναι μια σημαντική θεραπευτική κατηγορία θα χρειαστεί πιθανώς έκθεση σε αυτόν τον τομέα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε ο αναλυτής της Guggenheim Securities, Μίκαελ Σμιντ .
Δύο ραδιοφάρμακα της Novartis είναι ήδη διαθέσιμα. Άλλες μερικές δεκάδες βρίσκονται υπό ανάπτυξη, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Μ. Σμιντ. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η συνολική ευκαιρία της αγοράς επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί πιθανοί καρκίνοι που θα μπορούσαν να θεραπεύσουν τα φάρμακα, είπε.
Ο Μίκαελ Σμιντ προβλέπει ότι η κατηγορία θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε ένα χαμηλό όριο των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έσοδα εάν η τεχνολογία παραμείνει περιορισμένη στη θεραπεία λίγων τύπων καρκίνου, όπως ο προστάτης και οι νευροενδοκρινείς όγκοι, έως και δεκάδες δισεκατομμύρια εάν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική σε περισσότερους καρκίνους.
Τα φάρμακα λειτουργούν με την προσάρτηση ραδιενεργού υλικού σε ένα μόριο στόχευσης που αναζητά και προσκολλάται σε έναν συγκεκριμένο δείκτη στα καρκινικά κύτταρα. Το κόλπο είναι να βρεθούν δείκτες που υπάρχουν στα καρκινικά κύτταρα αλλά όχι στα υγιή κύτταρα. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στη θεραπεία να παρέχει ακτινοβολία στα καρκινικά κύτταρα και να γλιτώσει το υπόλοιπο σώμα από το επίπεδο βλάβης που συνοδεύει πολλά φάρμακα κατά του καρκίνου.
Η απόδειξη ότι η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει τόσο επιστημονικά όσο και οικονομικά χρειάστηκε χρόνο. Τα πρώτα ραδιοφάρμακα εγκρίθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αλλά το ενδιαφέρον των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών δεν αυξήθηκε παρά μόνο πρόσφατα.
Πηγή: ΟΤ
- Ρωσία: Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου
- EFL Cup: Έπαιξε με τη «φωτιά» αλλά δεν κάηκε η Τότεναμ (4-3, vid)
- Ρουί Βιτόρια: «Κάναμε εμφάνιση υψηλού επιπέδου»
- Ο Παναθηναϊκός από 20ος ανέβηκε 13ος (pic)
- Άγρια δολοφονία: Του είπε να χωρίσουν και τη σκότωσε στη μέση του δρόμου – Ισόβια για πρωταθλητή σκοποβολής
- Βαθμολογία UEFA: Μια ανάσα από την 11η θέση η Ελλάδα