Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Λευκός καπνός από την Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Λευκός καπνός από την Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Η κυπριακή προεδρία ενημέρωσε πως για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου αναμένοναι δηλώσεις στις 6 το απόγευμα από τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Παπαναστασίου

Την πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Ενέργειας για αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης συζήτησε και ενέκρινε νωρίτερα σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου.

Με την επίσημη ανακοίνωση να εκκρεμεί, η κυπριακή προεδρία ενημέρωσε πως αναμένοναι δηλώσεις στις 6 το απόγευμα από τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργο Παπαναστασίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει πως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) άλλαξε τις δύο ρυθμιστικές αποφάσεις και εκκρεμεί η απόφαση για το γεωπολιτικό ρίσκο με την πρόταση να προβλέπει την κατανομή του κατά 50% σε Ελλάδα και Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής Κύπρου, το Υπουργικό φέρεται να έχει εγκρίνει την συμφωνία που επιτεύχθηκε σε υπουργικό επίπεδο το γεωπολιτικό ρίσκο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας (50%-50%) καθώς και την ανάκτηση εξόδων του έργου με το ποσό των €25 εκατ. για πέντε χρόνια από το Ταμείο Ρύπων. Άγνωστο παραμένει αν στην απόφαση συγκαταλέγεται και η συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό σχήμα του καλωδίου.

Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Πώς πήγαν οι συνομιλίες

Από τις πρωινές ώρες, ήταν διάχυτη η αισιοδοξία για τη θετική έκβαση των συνομιλιών καθώς υπήρχαν πληροφορίες πως σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για τη δημιουργία ενός δικτύου ηλεκτρικών καλωδίων υψηλής ταχύτητας που θα συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή μέσω του βυθού της Μεσογείου.

«Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων συνεχίστηκαν τις τελευταίες ημέρες και υπήρξε πρόοδος», είπε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου.

Μιλώντας στο Reuters, o κ. Αντωνίου είπε ότι το θέμα θα συζητούνταν στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Πρόσθεσε επίσης, ότι θα απασχολήσει και τη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα την Πέμπτη.

Η Αθήνα περιμένει την απάντηση της κυβέρνησης της Λευκωσίας πάνω στο σχέδιο συμφωνίας που χτίστηκε την περασμένη Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη, του ΑΔΜΗΕ και της Nexans.

Τα «μπρος πίσω» των Κυπρίων στο έργο για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου είχαν θορυβήσει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Αθήνα, Βρυξέλλες και τους Γάλλους της Nexans.

Η συμφωνία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν Αθήνα και Λευκωσία για να προχωρήσει το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου κατά τη συνάντηση της περασμένης Τρίτης 10 του μηνός προβλέπει τρία σημεία.

Και επ’ αυτής καλείται το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να αποφασίσει αύριο αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ανακοινώσει τη θετική απόφαση στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη διάρκεια της επίσκεψης του πρώτου στην Αθήνα την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου.

Τα τρία σημεία της συμφωνίας είναι:

1.     Να ανακτήσει ο ΑΔΜΗΕ έσοδα ύψους 125 εκατ. ευρώ, αντί για 200 εκατ. ευρώ, στη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου. Η κυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι το κόστος αυτό θα το καλύψει από έσοδα ρύπων, ενώ τα υπόλοιπα έσοδα που δικαιούται ο ΑΔΜΗΕ θα κεφαλαιοποιηθούν και θα ανακτηθούν με την εκκίνηση της λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

2.     Να εισέλθει η Κυπριακή Δημοκρατία μέτοχος στην ηλεκτρική διασύνδεση Great SeaInterconnector. Σήμερα μοναδικός μέτοχος είναι ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει και την ευθύνη υλοποίησης του έργου για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector). Με βάση τη συμφωνία η Λευκωσία θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο με 100 εκατ. ευρώ.

3.     Να αυξήσει η Ελλάδα το ποσοστό της γεωπολιτικής εγγύησης για την υλοποίηση του έργου του καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναλογία ανάμεσα στις δύο χώρες για την παροχή γεωπολιτικής εγγύησης στην ασφάλεια του έργου διαμορφώνεται στο 50 – 50 με την Ελλάδα να αυξάνει τη σχετική συμμετοχή της.

Πηγή: ΟΤ

Only in

Όπλα στα σχολεία – Ένα ανεξέλεγκτο σύγχρονο Φαρ Ουέστ στις ΗΠΑ

Αν και οι φονικές επιθέσεις με όπλα σε σχολεία παίρνουν εφιαλτικές διαστάσεις στις ΗΠΑ, το θέμα παραμένει ουσιαστικά εκτός της προεκλογικής συζήτησης. Άλλες χώρες, αντίθετα, λαμβάνουν μέτρα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024