Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κούρεμα φοροπροστίμων έως 50%

Κούρεμα φοροπροστίμων έως 50%

Τι προβλέπει ρύθμιση από 1ης Οκτωβρίου για φορολογούμενους που έχουν αποκρύψει εισοδήματα, αλλά παραδεχθούν την παράβαση στην Εφορία

Τη δυνατότητα να κλείσουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία κερδίζοντας κούρεμα προστίμων από 25% έως και 50% θα έχουν οι φορολογούμενοι που θα παραδεχθούν απόκρυψη εισοδημάτων και άλλες φοροπαραβάσεις που έχει εντοπίσει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός. Με τη νέα μόνιμη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού η οποία ενεργοποιείται από την 1η Οκτωβρίου 2024 όσοι τα βρουν με τη Φορολογική Διοίκηση μακριά από τις δικαστικές αίθουσες θα μπορούν να πετύχουν σημαντικές εκπτώσεις στις «καμπάνες» που θα τους έχει επιβάλει η Εφορία.

Τα πρόστιμα

Οι εκπτώσεις κατά 25% – 50% θα υπολογίζονται μόνο επί των προστίμων για μη υποβολή δηλώσεων ή υποβολή ανακριβών δηλώσεων. Τα πρόστιμα αυτά επιβάλλονται με ποσοστά από 10%-50% επί των φόρων που προκύπτουν από εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις ή επί των διαφορών φόρου που προκύπτουν από εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις ή επί των επιπλέον φόρων που καταλογίζουν οι ελεγκτές όταν διαπιστώνουν απόκρυψη φορολογητέας ύλης λόγω μη υποβολής δηλώσεων ή υποβολής ανακριβών δηλώσεων. Ειδικά στον ΦΠΑ τα πρόστιμα υπολογίζονται με ποσοστό 50%.

Οι μειώσεις

Με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό η Εφορία μειώνει τα πρόστιμα ως εξής:

  • 50% αν η ομολογία των παραβάσεων γίνει μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και έως την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης από την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.
  • 40% μετά την κοινοποίηση οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ).
  • 30% μετά την κοινοποίηση της απόφασης της ΔΕΔ ή την πάροδο της προθεσμίας για τη σιωπηρή απόρριψη και ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής ενώπιον αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου πρώτου βαθμού.
  • 25% μετά την άσκηση δικαστικής προσφυγής και έως την προηγούμενη ημέρα της αρχικά ορισθείσας ημερομηνίας για την εισαγωγή της υπόθεσης προς συζήτηση ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου.

Προκαταβολή

Σε κάθε περίπτωση μετά τη μείωση των προστίμων θα πρέπει το 25% της συνολικής οφειλής να καταβληθεί μέσα σε 3 ημέρες από την αποδοχή της σχετικής αίτησης που θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, η ενεργοποίηση της οποίας αναμένεται την 1η Οκτωβρίου 2024. Η υπόλοιπη οφειλή, μετά τη μείωση θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις. Εναλλακτικά θα μπορεί να εξοφληθεί έως και σε 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με την πάγια ρύθμιση. Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη λάβει ή θα λάβουν «ραβασάκι» με φόρους και πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να πετύχουν μείωση 50% στις επιβαρύνσεις εάν σπεύσουν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις εμφανίζοντας κρυφά εισοδήματα και καταβάλλοντας τον πρόσθετο φόρο.

Η μεταβατική ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες στους οποίους θα γίνει φορολογικός έλεγχος έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση ότι μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου:

  • Υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών φορολογικών αντικειμένων.
  • Δηλώσουν την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη την οποία πρόκειται να προσδιορίσει ο έλεγχος ή θα έχει καταλογιστεί με βάση την προσωρινή πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.
  • Πληρώσουν τα ποσά των πρόσθετων φόρων που προκύπτουν από τις δηλώσεις αυτές εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της προσωρινής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Only in

Φίλιππος Γράψας: «Δεν είπα ποτέ “θα γράψω λαϊκό”. Είπα “θα γράψω τραγούδι”»

Τους στίχους του τραγούδησε και τραγουδά ακόμη ολόκληρη η Ελλάδα. Ο άνθρωπος που ύμνησε την πόλη του μέσα από το «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Τα Λαδάδικα» και τόσα άλλα τραγούδια εξηγεί στα «ΝΕΑ» πως έβαλε όσα έζησε στις δημιουργίες του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024