Σε… διπλωματική εγρήγορση βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Γερμανίας να ξεκινήσει εκ νέου ελέγχους στα χερσαία σύνορα της χώρας. Σήμερα, μετέβη στο Βερολίνο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να έχει διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Στον Εβρο βρίσκεται από χθες το βράδυ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, όπου επισκέπτεται περιοχές καθώς και το φυλάκιο του στρατού στις Καστανιές ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον φράχτη, ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση.

Πάντως, ο έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να προτάξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις ελληνικές θέσεις για το Μεταναστευτικό τον επόμενο μήνα. Ειδικότερα, στις 14 Οκτωβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί γερμανικού εδάφους θα λάβει μέρος στη Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια και τρεις μέρες αργότερα θα βρεθεί στις Βρυξέλλες όπου θα γίνει το πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της νέας ευρωπαϊκής περιόδου.

Αφίξεις

Κι όλα αυτά την ώρα που στη χώρα μας καταγράφηκαν από τις αρχές του έτους περισσότερες από 35.000 αφίξεις ενώ μόνο τις πρώτες 12 μέρες του Σεπτεμβρίου 2.771 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά, ανεβάζοντας τον αριθμό των «φιλοξενουμένων» στις δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε πάνω από 9.000. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Frontex, τα εγκληματικά δίκτυα είναι ιδιαίτερα ευπροσάρμοστα και αναζητούν νέους τρόπους για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους στην Αν.Μεσόγειο, σημειώνοντας αύξηση στις αφίξεις κατά 39% κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Οργανισμός, με την αυξημένη μεταναστευτική πίεση από την Τουρκία, οι διακινητές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ταχύπλοα. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό που σημειώθηκε στο Αγαθονήσι, όταν ταχύπλοο σκάφος, που μετέφερε 32 αλλοδαπούς (12 άνδρες, 7 γυναίκες και 13 ανήλικους), ακινητοποιήθηκε από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Σύμφωνα με το Λιμενικό, ο χειριστής του ταχυπλόου (υπήκοος Παλαιστίνης) δεν συμμορφώθηκε με τα φωτεινά και ηχητικά σήματα των ελληνικών αρχών, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη με τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα και την ακινητοποίηση του ταχύπλοου.

Την ίδια στιγμή, τα ανατολικά χερσαία σύνορα συνέχισαν να καταγράφουν υψηλούς αριθμούς αφίξεων φέτος, καταγράφοντας αύξηση κατά 193%. Στον αντίποδα, ο αριθμός των παράτυπων συνοριακών διελεύσεων προς την ΕΕ μειώθηκε κατά 39%, με τις αφίξεις να έχουν φτάσει τις 139.847 το πρώτο οκτάμηνο της χρονιάς. Η μεγαλύτερη μείωση των παράτυπων διελεύσεων καταγράφηκε στις διαδρομές των Δ. Βαλκανίων και της Κ.Μεσογείου, με 77% και 64%, αντίστοιχα.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ