Ποιος μπορεί να τους νικήσει; Οι τερματοφύλακες που καταφέρνουν να κρατούν απαραβίαστη την εστία τους στο Champions League, δεν βασίζονται μόνο στις φυσικές τους ικανότητες, αλλά και στην ψυχική τους αντοχή και την τακτική τους κατανόηση του παιχνιδιού.

Το ταξίδι προς την κορυφή, όπου βρίσκονται θρύλοι όπως ο Ίκερ Κασίγιας, ο Μάνουελ Νόιερ, ο Έντβιν φαν ντερ Σαρ και ο Πετρ Τσεχ, απαιτεί αμέτρητες ώρες προπόνησης, παρακολούθηση των αντιπάλων και, κυρίως, την ικανότητα να ηγούνται της άμυνας.

Ο Ίκερ Κασίγιας, με 57 απαραβίαστες εστίες, αποτελούσε την ασπίδα της Ρεάλ Μαδρίτης για πολλά χρόνια. Με την ταχύτητα και τις εξαιρετικές του αντιδράσεις, μπορούσε να σταματήσει ακόμη και τα πιο δύσκολα σουτ, διατηρώντας τη συγκέντρωσή του στα πιο κρίσιμα παιχνίδια.

Ο Μάνουελ Νόιερ, που φημίζεται για το «sweeper-keeper» στυλ του, αναπτύχθηκε ως ο απόλυτος τερματοφύλακας για τη Μπάγερν Μονάχου. Με την ικανότητά του να βγαίνει γρήγορα από την εστία και να καθοδηγεί την άμυνά του, έχει καταφέρει 58 φορές να κρατήσει το μηδέν σε αγώνες Champions League. Και συνεχίζει!

Ο Έντβιν φαν ντερ Σαρ ήταν γνωστός για την ηρεμία του και την αξιοσημείωτη τεχνική του στις αποκρούσεις, καθοδηγώντας την άμυνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και του Αγιαξ με απόλυτη ακρίβεια.

Ο Πετρ Τσεχ, από την άλλη, ήταν ένας τερματοφύλακας-ογκόλιθος, που με τη φυσική του δύναμη και το σωστό positioning βοήθησε την Τσέλσι να διαπρέψει.

Κορυφαίοι τερματοφύλακες

Οι τερματοφύλακες αυτοί δεν είναι απλώς φύλακες της εστίας. Είναι στρατηγοί στο γήπεδο, οργανώνοντας την άμυνα, διαβάζοντας το παιχνίδι και προετοιμάζοντας κάθε λεπτομέρεια για να προστατεύσουν την ομάδα τους από κάθε επίθεση.

Οι τερματοφύλακες με τις περισσότερες «απαραβίαστες εστίες» στην ιστορία του UEFA Champions League είναι:

1. Μάνουελ Νόιερ – 58 (Μπάγερν)

2. Ίκερ Κασίγιας – 57 (Ρεάλ και Πόρτο)

3. Τζιανλουίτζι Μπουφόν – 52 (Πάρμα, Γιουβέντους, Παρί)

4. Έντουιν φαν ντερ Σαρ – 50 (Άγιαξ, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γ.)

5. Πετρ Τσεχ – 49 (Τσέλσι, Αρσεναλ)