Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ντόναλντ Τραμπ χάνει τη νομική μάχη για τη χρήση τραγουδιού του Έντι Γκραντ χωρίς άδεια

Ο Ντόναλντ Τραμπ χάνει τη νομική μάχη για τη χρήση τραγουδιού του Έντι Γκραντ χωρίς άδεια

Τι αποζημίωσει καλείται να πληρώσει ο Ντόναλντ Τραμπ;

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο υποψήφιος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση για τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση του τραγουδιού «Electric Avenue» του Έντι Γκραντ σε ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων που γελοιοποιεί τον Τζο Μπάιντεν.

«Είναι όλα όσα ζητήσαμε»

Πιο συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε τη δικαστική διαμάχη με τον τραγουδιστή Έντι Γκραντ για τη χρήση του τραγουδιού του Electric Avenue του 1983 σε μια καμπάνια του 2020 χωρίς άδεια.

Το βίντεο των 40 δευτερολέπτων – ένα animation που δείχνει τον Τζο Μπάιντεν να ταξιδεύει σε ένα σιδηροδρομικό βαγόνι ενώ ένα τρένο της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ-Πενς περνάει με μεγάλη ταχύτητα – προβλήθηκε περισσότερες από 13,7 εκατομμύρια φορές στο Twitter πριν αφαιρεθεί, σύμφωνα με τη μήνυση του Γκραντ.

Το βίντεο αναρτήθηκε αρχικά στον προσωπικό λογαριασμό του Τραμπ στο Twitter στις 12 Αυγούστου 2020, καθώς ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έκανε προεκλογική εκστρατεία για τις δεύτερες, ανεπιτυχείς προεδρικές εκλογές του. Οι δικηγόροι του Γκραντ έστειλαν αμέσως επιστολή με την οποία ζητούσαν να σταματήσει η χρήση του, αλλά το βίντεο δεν αφαιρέθηκε μέχρι που ο Γκραντ υπέβαλε μήνυση την 1η Σεπτεμβρίου.

Η Beyoncé φέρεται επίσης να έστειλε εξώδικο μετά τη χρήση του τραγουδιού της «Freedom» από τον Τραμπ σε ένα βίντεο- τον Ιούλιο, ενώ έδωσε στην υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές Κάμαλα Χάρις, την άδεια να χρησιμοποιήσει το τραγούδι στην προεκλογική της εκστρατεία

Σε δικαστήριο του Μανχάταν, ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε ότι ο Τραμπ παραβίασε τα πνευματικά δικαιώματα του Γκραντ και υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση και να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα του Γκραντ.

Ο δικαστής John G Koeltl απέρριψε το επιχείρημα των δικηγόρων του Τραμπ ότι το βίντεο προστατεύεται βάσει της δίκαιης χρήσης πνευματικών δικαιωμάτων. «Είναι όλα όσα ζητήσαμε», δήλωσε στο Business Insider ένας από τους δικηγόρους του Γκραντ, ο Brett Van Benthysen.

«100%.», συμπλήρωσε.

«Οι πολιτικοί δεν είναι υπεράνω του νόμου»

Ένας άλλος από τους δικηγόρους του Γκραντ, ο Brian Caplan, δήλωσε στο Business Insider: «Ως ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών και της δυνατότητας ελέγχου της δημιουργικής τους παραγωγής, ο κ. Grant πιστεύει ότι η απόφαση θα βοηθήσει και άλλους στον αγώνα τους κατά της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης ηχογραφήσεων και μουσικών συνθέσεων. Οι πολιτικοί δεν είναι υπεράνω του νόμου και το δικαστήριο το επιβεβαίωσε αυτό».

Η αρχική αγωγή του Γκραντ ζητούσε 300.000 δολάρια (270.000 ευρώ), αλλά η αποζημίωση για την υπόθεση δεν έχει ακόμη καθοριστεί, όπως και το αν τα μέρη θα συμφωνήσουν σε ένα ποσό ή αν οι ένορκοι θα καθορίσουν τον αριθμό.

Η δικαστική επιτυχία όσον αφορά την υπόθεση του Γκραντ μπορεί να ενθαρρύνει τους White Stripes, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα μήνυσαν τον Τραμπ για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων – και «κατάφωρη υπεξαίρεση» – για την φερόμενη μη επιτρεπόμενη χρήση του τραγουδιού «Seven Nation Army» σε ένα προεκλογικό βίντεο, το οποίο στη συνέχεια διαγράφηκε, καθώς και την εταιρεία διαχείρισης της κληρονομιάς του Άιζακ Χέιζ, η οποία μηνύει τον πρώην πρόεδρο και υποψήφιο για επανεκλογή για 3 εκατομμύρια δολάρια για 130 περιπτώσεις χρήσης του τραγουδιού του Χέιζ «Hold On, I’m Coming» σε προεκλογικές συγκεντρώσεις χωρίς άδεια.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, δικαστής αποφάσισε ότι η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί το τραγούδι στις εκδηλώσεις του.

Η Beyoncé φέρεται επίσης να έστειλε εξώδικο μετά τη χρήση του τραγουδιού της «Freedom» από τον Τραμπ σε ένα βίντεο- τον Ιούλιο, ενώ έδωσε στην υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές Κάμαλα Χάρις, την άδεια να χρησιμοποιήσει το τραγούδι στην προεκλογική της εκστρατεία. Τον Αύγουστο, η ομάδα εκστρατείας του Τραμπ διέγραψε το βίντεο.

*Με πληροφορίες από: The Guardian | Κεντρική φωτογραφία θέματος: flickr.com| Stuart Sevastos

Only in

Σε ποιες χώρες της ΕΕ ζητούν άσυλο πολίτες από 20 αυταρχικές ή εμπόλεμες χώρες;

Η Υπηρεσία Ασύλου της ΕΕ (EUAA) κατέταξε τα αιτήματα παροχής ασύλου από 20 χώρες καταγωγής στις χώρες που επιδιώκουν να πάνε και τις προσφυγικές τάσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024