Η Βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας, σύζυγος του βασιλιά Φιλίππου ΣΤ’, είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της βασιλικής οικογένειας, ιδίως στην αρχή της εισόδου της στον κόσμο της μοναρχίας. Κατάγεται από μία οικογένεια της μεσαίας τάξης και πριν γίνει πριγκίπισσα, εργαζόταν ως δημοσιογράφος και παρουσιάστρια ειδήσεων, κάτι που την έκανε να ξεχωρίζει από τις παραδοσιακές βασιλικές συζύγους, οι οποίες συνήθως προέρχονταν από αριστοκρατικές οικογένειες. Το 2004 παντρεύτηκε τον Φίλιππο, τον τότε Πρίγκιπα των Αστουριών και διάδοχο του ισπανικού θρόνου. Οι κόρες τους, Ελεονώρα και Σοφία, γεννήθηκαν το 2005 και το 2007 αντίστοιχα.

Μετά την παραίτηση του πεθερού της από τον θρόνο, τον Ιούνιο του 2014, ο Φίλιππος και η Λετίθια έγιναν βασιλιάς και βασίλισσα. Μπορεί η ιστορία της να θυμίζει μοντέρνα Σταχτοπούτα, αλλά υπήρξαν διάφορα σκάνδαλα που στιγμάτισαν την πορεία της.

Ο άγνωστος γάμος και το διαζύγιο

Η Λετίθια Ορτίθ Ροκασολάνο γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1972 στο Οβιέδο των Αστουριών της Ισπανίας. Σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε για σημαντικά ισπανικά μέσα. Όταν ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της πάνω στην οπτικοακουστική δημοσιογραφία, βρήκε δουλειά ως αρθρογράφος στη Γουαδαλαχάρα του Μεξικού. Εκεί ξεκίνησε για λίγο το διδακτορικό της, αλλά τελικά αποφάσισε να γυρίσει πίσω στην Ισπανία, μια καθοριστική απόφαση για την μετέπειτα πορεία της.

Ένα από τα πρώτα σκάνδαλα που σημάδεψαν τη βασίλισσα της Ισπανίας ήταν η αποκάλυψη ότι είχε παντρευτεί και χωρίσει πριν γνωρίσει τον τότε πρίγκιπα Φίλιππο. Το 1998, σε ηλικία 26 ετών, η Λετίθια παντρεύεται τον 36χρονο καθηγητή λογοτεχνίας, Αλόνσο Πέρεζ, με τον οποίο διατηρούσε σχέση για 10 χρόνια. Ωστόσο, τον επόμενο χρόνο το ζευγάρι είχε πάρει διαζύγιο. Εκείνος ο πρώτος, άγνωστος γάμος ήταν πολιτικός, κάτι που θεωρήθηκε από πολλούς ως ασυμβίβαστο με την εικόνα της μελλοντικής βασίλισσας της Καθολικής Ισπανίας.

Ο γάμος της με τον Βασιλιά Φίλιππο.

Η σχέση με τα μέσα ενημέρωσης

Ως πρώην δημοσιογράφος, η Λετίθια είχε συχνά μια πιο επιθετική στάση απέναντι στους δημοσιογράφους. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν είχε προσαρμοστεί πλήρως στον ρόλο της πριγκίπισσας. Σε διάφορες περιπτώσεις, δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι ήταν απόμακρη και ακόμη και αυταρχική στις αλληλεπιδράσεις της.

Ένα χαρακτηριστικό περιστατικό της δύσκολης σχέσης της Λετίθια με τα μέσα ενημέρωσης συνέβη το 2003, λίγο μετά την ανακοίνωση του αρραβώνα της με τον τότε πρίγκιπα Φίλιππο. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που δόθηκε για τον αρραβώνα τους, η Λετίθια διέκοψε τον Φίλιππο ενώ μιλούσε, για να διορθώσει ένα σχόλιο που είχε κάνει σχετικά με την καριέρα της ως δημοσιογράφος. Ο Φίλιππος είπε ότι εκείνη «είχε χρειαστεί να αφήσει την καριέρα της» για να τον παντρευτεί, και εκείνη τον διέκοψε λέγοντας: «Μου επιτρέπεις; Εγώ αποφάσισα να σταματήσω να εργάζομαι».

Αυτή η φαινομενικά μικρή παρατήρηση έκανε αίσθηση στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία την εξέλαβαν ως ένδειξη της πιο δυναμικής και ελεγκτικής της στάσης, ακόμη και απέναντι στον πρίγκιπα. Η κίνηση αυτή σχολιάστηκε ευρέως ως ένδειξη ότι η Λετίθια ήταν πιο ανεξάρτητη και δυναμική από ό,τι θα περίμεναν πολλοί για μια μέλλουσα βασίλισσα, αλλά ταυτόχρονα την έκανε στόχο επικρίσεων για τον τόνο της και τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τη δημόσια εικόνα της από την αρχή της σχέσης της με τα μίντια.

Οικογενειακά σκάνδαλα

Εκτός από τα προσωπικά της ζητήματα, η οικογένεια της Λετίθια βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των μέσων ενημέρωσης. Ένα από τα πιο σημαντικά και τραγικά περιστατικά που αφορούν την οικογένεια της είναι η αυτοκτονία της μικρότερης αδελφής της, Έρικα Ορτίθ, το 2007. Η Έρικα, που εργαζόταν ως σχεδιάστρια γραφικών, βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στη Μαδρίτη.

Τα μέσα ενημέρωσης της εποχής ανέφεραν ότι η Έρικα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας και βρισκόταν υπό μεγάλη πίεση, πιθανώς λόγω της δημοσιότητας που προκάλεσε η θέση της αδελφής της στη βασιλική οικογένεια. Η Έρικα είχε πεθάνει μετά από υπερβολική δόση ναρκωτικών με πολλούς να θεωρούν ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Αυτό το τραγικό γεγονός προκάλεσε μεγάλο θόρυβο στα μέσα, καθώς αναδείχθηκαν τα οικογενειακά προβλήματα της Λετίθια.

Η σχέση της με τη Βασίλισσα Σοφία δεν ήταν ποτέ οι καλύτερες.

Η σχέση με τη βασιλική οικογένεια

Υπήρξαν επίσης φήμες για εντάσεις μεταξύ της Λετίθια και άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας, ιδιαίτερα με τη βασιλομήτορα Σοφία. Το 2018, ένα περιστατικό έξω από μια εκκλησία όπου η Λετίθια φάνηκε να αποτρέπει τη βασίλισσα από το να φωτογραφηθεί με τα εγγόνια της, προκάλεσε αρνητικά σχόλια. Οι εικόνες έκαναν τον γύρο των μέσων ενημέρωσης και έφεραν στην επιφάνεια τις φήμες περί αντιπαραθέσεων ανάμεσα στις δύο γυναίκες.

Η σχέση της με τον πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος, τον πεθερό της, δεν ήταν ποτέ εύκολη. Οι φήμες υποστηρίζουν ότι ο Χουάν Κάρλος δεν ήταν ευχαριστημένος με την επιλογή του γιου του, Φιλίππου, να παντρευτεί μια κοινή θνητή, και μάλιστα διαζευγμένη. Ο πρώην βασιλιάς θεωρείται ότι είχε πιο παραδοσιακές απόψεις για το ποια θα έπρεπε να είναι η σύζυγος του μελλοντικού βασιλιά, κάτι που οδήγησε σε ψυχρότητα στη σχέση του με τη Λετίθια από την αρχή.

Η Λετίθια έχει κατηγορηθεί για τον αυστηρό και ελεγκτικό της χαρακτήρα της απέναντι στα παιδιά της.

Μέγαιρα μητέρα;

Η βασίλισσα κατηγορήθηκε συχνά για τον αυστηρό και ελεγκτικό της χαρακτήρα, ειδικά ως προς την ανατροφή των παιδιών της και τη διαχείριση της δημόσιας εικόνας τους. Υπήρξαν φήμες ότι έθετε αυστηρούς περιορισμούς στις αλληλεπιδράσεις των παιδιών της με τους υπόλοιπους βασιλικούς συγγενείς, κάτι που φέρεται να δημιούργησε εντάσεις με τη βασίλισσα Σοφία, η οποία επιθυμούσε πιο συχνή επαφή με τα εγγόνια της.

Ένα παράδειγμα αυτού ήταν η εντύπωση ότι η Λετίθια επέβαλε αυστηρούς κανόνες σχετικά με το πώς θα εμφανίζονταν οι κόρες της δημόσια και ποιες εκδηλώσεις θα συμμετείχαν. Αυτή η προσέγγισή της ενίσχυσε τις φήμες ότι ήθελε να ασκεί πλήρη έλεγχο στις κινήσεις της βασιλικής οικογένειας, και ότι δεν ακολουθούσε πάντα τους παραδοσιακούς κανόνες που ακολουθούσαν τα μέλη της μοναρχίας.

Ο ρόλος της ως βασίλισσα

Η συμπεριφορά της Λετίθια χαρακτηρίζεται συχνά ως πολύ αυστηρή και προγραμματισμένη, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την πιο χαλαρή και προσγειωμένη εικόνα της βασίλισσας Σοφίας, η οποία ήταν πολύ αγαπητή στο κοινό. Υπάρχουν φήμες ότι αυτό το χαρακτηριστικό της Λετίθια την απομάκρυνε από άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, τα οποία αισθάνονταν ότι η παρουσία της άλλαξε την δυναμική του παλατιού.

Παρά τα αρχικά σκάνδαλα, η Λετίθια φαίνεται να έχει προσαρμοστεί στα βασιλικά της καθήκοντα και εργάζεται σκληρά για να προωθήσει κοινωνικά θέματα, όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η ισότητα των φύλων. Ωστόσο, η κριτική προς το πρόσωπό της δεν έχει σταματήσει, καθώς πολλοί την κατηγορούν ότι είναι πολύ αυστηρή και ψυχρή στις δημόσιες εμφανίσεις της, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή, πιο «ανθρώπινη» εικόνα των βασιλικών προσώπων της Ισπανίας.

* Πηγή: Grace