Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Εξερευνώντας τους Πολιτιστικούς Δεσμούς Μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας

Εξερευνώντας τους Πολιτιστικούς Δεσμούς Μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας

Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας, Ζάππειο Μέγαρο, 27 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου, 10:00-19:00

Αν και γεωγραφικά μακριά, Ελλάδα και Σαουδική Αραβία είναι δύο χώρες με πολύ περισσότερα κοινά από ό,τι ίσως πιστεύουν οι περισσότεροι. Οι δύο αρχαίοι πολιτισμοί μοιράζονται μια βαθιά εκτίμηση για την παράδοση, την τέχνη αλλά και την αξία της κοινότητας.

Αυτές οι διασυνδέσεις θα αναδειχθούν στην Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας που θα λάβει χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο από τις 27 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου και η οποία διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας.

Η Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας θα είναι μια πραγματική γιορτή του πολιτισμού, φιλοξενώντας ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων. Από τη γαστρονομία και τις παραστατικές τέχνες μέχρι τις εικαστικές εκθέσεις και τα εργαστήρια, η Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας προσφέρει σε Έλληνες και Σαουδάραβες μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν τις κοινές τους αξίες και να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας την πολιτιστική κληρονομιά του άλλου.

Γαστρονομία και Πολιτισμός: Ένα Γευστικό Ταξίδι

Τόσο στην ελληνική όσο και στη σαουδαραβική κουλτούρα, το φαγητό αποτελεί το στοιχείο γύρω από το οποίο χτίζονται οι οικογενειακοί και κοινωνικοί δεσμοί.

Κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Εβδομάδας Σαουδικής Αραβίας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακά πιάτα όπως το Τζερές, το Χενίτ, το Μπαλιλά, το Κλεϊτζά και το Μουταμπάκ. Η σαουδαραβική φιλοξενία θα είναι επίσης στο επίκεντρο, καθώς θα προσφέρονται παραδοσιακός καφές και χουρμάδες, μια τελετουργία που αντικατοπτρίζει την ελληνική εκτίμηση για τις κοινωνικές συναθροίσεις με φαγητό και ποτό.

Στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν, επίσης, ειδικά περίπτερα με τοπικά προϊόντα όπως τα αποξηραμένα ρόδα της περιοχής Μαντίνα. Οι παραδόσεις αυτές αναδεικνύουν τους κοινούς τρόπους με τους οποίους οι δύο πολιτισμοί αντλούν ζωή από τα προϊόντα της γης αλλά και τη μεγάλη σημασία που δίνουν στη φιλοξενία.

Μουσική και Παραστάσεις: Μια Κοινή Αγάπη για την Καλλιτεχνική Έκφραση

Η μουσική και ο χορός είναι κεντρικά στοιχεία τόσο του ελληνικού όσο και του σαουδαραβικού πολιτισμού και οι επισκέπτες της Πολιτιστικής Εβδομάδας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ευρύ φάσμα παραστάσεων. Παραδοσιακοί σαουδαραβικοί χοροί, παρόμοιοι με αυτούς των ελληνικών λαϊκών παραδόσεων, θα παρουσιαστούν από αναγνωρισμένες ομάδες χορευτών από ορισμένες εκ των 13 Περιφέρειες της Σαουδικής Αραβίας.

Ζωντανές μουσικές παραστάσεις θα περιλαμβάνουν το ούτι, το φλάουτο και το κανονάκι, κλασικά όργανα που έχουν μακροχρόνιες συνδέσεις μεταξύ του αραβικού κόσμου και της Ευρώπης. Οι ήχοι αυτών των οργάνων θα αγγίξουν το ελληνικό κοινό, καθώς τα θέματα της αγάπης, του πάθους και της κοινότητας είναι οικεία και στους δύο πολιτισμούς.

Χειροτεχνία και Καλλιγραφία: Γιορτάζοντας την Παραδοσιακή Τέχνη

Μία από τις πιο εντυπωσιακές ομοιότητες μεταξύ των πολιτισμών της Σαουδικής Αραβίας και της Ελλάδας είναι ο σεβασμός στην παραδοσιακή χειροτεχνία. Οι Σαουδάραβες τεχνίτες θα παρουσιάσουν παραδοσιακές χειροτεχνίες, όπως η ύφανση του Sadu και η κατασκευή του Bisht, προσφέροντας στους Έλληνες επισκέπτες την ευκαιρία να συμμετάσχουν και σε ειδικά εργαστήρια. Αυτές οι χειροτεχνίες θυμίζουν τις περίτεχνες υφαντουργικές και κεντητικές τεχνικές που εξακολουθούν να είναι διαδεδομένες και στην ελληνική παράδοση.

Παράλληλα, η γωνιά αραβικής καλλιγραφίας θα περιλαμβάνει έργα Σαουδαραβών καλλιγράφων, δημιουργώντας έναν άμεσο διάλογο μεταξύ της ελληνικής και της αραβικής γραφής, καθεμία από τις οποίες είναι γνωστή για την ομορφιά και τη σημασία της στην ιστορία.

Ένα Παράθυρο στη Σαουδαραβική Ζωή

Ελλάδα και Σαουδική Αραβία είναι δύο χώρες  που προσπαθούν να προστατεύσουν το παρελθόν και να αναδείξουν τη σημασία του για τις μελλοντικές γενιές.

Οι επισκέπτες της Πολιτιστικής Εβδομάδας μπορούν να εμβαθύνουν στην βαθιά ιστορία της Σαουδικής Αραβίας μέσω εκθέσεων σπάνιων αρχαιολογικών αντικειμένων. Μέσα από διαδραστικές οθόνες και εκθέσεις, οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν ορισμένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς αναγνωρισμένα από την UNESCO, όπως την πόλη του 15ου αιώνα Ατ-Τουραϊφ στην όαση Αντ-Ντιρίγια, καθώς και τα μοναδικά υπόσκαφα ταφικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου Χέγκρα.

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν μερικές από τις τελευταίες ταινίες της Σαουδικής Αραβίας και να γνωρίσουν τον πολιτισμό της Σαουδικής Αραβίας μέσα από τον φακό των κινηματογραφιστών.

Έτος της Καμήλας: Ένα Ειδικό Αφιέρωμα

Ένα ακόμη σημείο αναφοράς της Πολιτιστικής Εβδομάδας Σαουδικής Αραβίας θα είναι το ειδικό περίπτερο αφιερωμένο στο «Έτος της Καμήλας», με το οποίο θα τιμηθεί ένα από τα πιο εμβληματικά ζώα της Σαουδικής Αραβίας. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τις καμήλες και την πολιτιστική τους σημασία για το Βασίλειο. Θα μπορούν επίσης να εξερευνήσουν διάφορα προϊόντα καμήλας.

Περισσότερες πληροφορίες για την Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

Only in

Όπλα στα σχολεία – Ένα ανεξέλεγκτο σύγχρονο Φαρ Ουέστ στις ΗΠΑ

Αν και οι φονικές επιθέσεις με όπλα σε σχολεία παίρνουν εφιαλτικές διαστάσεις στις ΗΠΑ, το θέμα παραμένει ουσιαστικά εκτός της προεκλογικής συζήτησης. Άλλες χώρες, αντίθετα, λαμβάνουν μέτρα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024