Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ύπνος: Πώς να μην μας τον «καταστρέψει» ο σύντροφός μας

Ύπνος: Πώς να μην μας τον «καταστρέψει» ο σύντροφός μας

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για όλους μας, αλλά κάποιες φορές μπορεί να μας τον χαλάει ο σύντροφός μας χωρίς να το καταλαβαίνει.

Δεν είναι ασυνήθιστο στη σχέση, οι κακές συνήθειες στον ύπνο του συντρόφου μας να επηρεάζουν και τις δικές μας.

Και παρόλο που γνωρίζουμε πως δεν πρέπει να τις υιοθετήσουμε αφού λειτουργούν αρνητικά στην ποιότητα της ξεκούρασής μας, οι αλλαγές δεν είναι εύκολες μιας και μπορεί να συνοδεύονται από συγκρούσεις. Βέβαια, ο κακός ύπνος δεν είναι πάντοτε αποτέλεσμα κακών συνηθειών. Επομένως, θα λέγαμε πως αυτό το θέμα, είναι, αν μη τι άλλο, πιο περίπλοκο απ’ όσο ακούγεται.

Μπορεί ήδη να έχετε κάνει μια προσπάθεια μαζί έτσι ώστε και οι δύο να ξεκουράζεστε πιο ποιοτικά, αλλά τα πράγματα να μην λειτουργούν πάντα όπως τα σχεδιάζετε. Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε;

Σχέση: Οι λύσεις για να μην μας «χαλά» ο σύντροφός μας τον ύπνο μας

Πρόβλημα #1: Μη σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Αν τα ωράριά σας είναι εντελώς διαφορετικά, η αιτία συχνά δύσκολα αντιμετωπίζεται καθώς μπορεί να έχει να κάνει με την εργασία. Μπορεί όμως και άλλα ζητήματα να παρεμβαίνουν στη σταθερότητα, όπως το σκρολάρισμα στο κινητό.

Τι μπορείς να κάνεις:

Μπορείς να ζητήσεις από τον σύντροφό σου να διατηρεί ένα πιο τακτικό πρόγραμμα ύπνου και αν αυτό πρακτικά δεν είναι εφικτό, απλά αποφύγετε να ξυπνάτε ο ένας τον άλλον, βάζοντας το ξυπνητήρι στη δόνηση, χρησιμοποιώντας μάσκα ύπνου, ωτοασπίδες ή μηχάνημα λευκού θορύβου.

Πρόβλημα #2: Ο σύντροφος αποκοιμιέται με την τηλεόραση ανοιχτή

Οι συσκευές εκπέμπουν μια σημαντική ποσότητα θορύβου και μπλε φωτός, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει τον ύπνο και των δύο.

Η πιθανή λύση:

Δοκιμάστε να μειώσετε τη φωτεινότητα της τηλεόρασης ή να προσθέσετε ένα φίλτρο μπλε φωτός στην οθόνη. Οι περισσότερες τηλεοράσεις διαθέτουν χρονοδιακόπτη και μπορούν να απενεργοποιηθούν μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Ομοίως, και τα tablet.

Και πάλι η μάσκα και οι ωτοασπίδες μπορούν να βοηθήσουν.

Πρόβλημα #3: Ροχαλίζει

Από το ανεπαίσθητο… ρουθούνισμα μέχρι και το πιο δυνατό ροχαλητό, ο ύπνος είναι σχεδόν αδύνατο να μην διαταραχθεί από τέτοιες ενοχλήσεις.

Τι μπορείς να κάνεις:

Ο ύπνος ανάσκελα συχνά επιδεινώνει το ροχαλητό, οπότε ενθάρρυνε τον σύντροφό σου να κοιμάται στο πλάι. Το να πας για ύπνο πριν από εκείνον μπορεί να σε βοηθήσει να αποκοιμηθείς πιο εύκολα και ενδεχομένως να κοιμηθείς καλύτερα, ενώ, μην ξεχνάς πως πάντα υπάρχουν, όπως είπαμε, οι ωτοασπίδες και οι συσκευές λευκού θορύβου.

Το υπερβολικό σωματικό βάρος μπορεί να επιδεινώσει το ροχαλητό κι αυτός είναι άλλος ένας καλός λόγος για να καταναλώνετε μαζί μια ισορροπημένη διατροφή. Το αλκοόλ όπως και το κάπνισμα μπορούν με τη σειρά τους να επιδεινώσουν το ροχαλητό, επομένως θα πρέπει να αποφεύγονται.

Τέλος, ως προς το ροχαλητό, θα ήταν καλό να προτρέψετε τη σχέση σας να επισκεφθεί τον γιατρό έτσι ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.

Διαζύγιο ύπνου

Αν τίποτα δεν λειτουργεί και η σχέση σας διαταράσσεται εξαιτίας του κοινού ύπνου, τότε ίσως ένα «διαζύγιο ύπνου», το να κοιμάστε δηλαδή σε διαφορετικά δωμάτια, να είναι για εσάς, μια καλή λύση.

Μπορεί να πιστεύουμε ότι ο χωριστός ύπνος θα κατέστρεφε τη σχέση, αλλά πρέπει να αναζητούμε άλλες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας για να δείχνουμε ο ένας στον άλλον αγάπη και τρυφερότητα καθώς όταν δεν κοιμόμαστε καλά, η συναισθηματική μας κατάσταση μεταβάλλεται.

Δηλαδή, είμαστε πιο ευέξαπτοι, πιο ανήσυχοι, έχουμε περισσότερες εναλλαγές στη διάθεσή μας και είμαστε λιγότερο συμπονετικοί ή ανεκτικοί με αποτέλεσμα να ξεσπάμε στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους.

* Πηγή: Vita

Only in

Τι γράφει το υπόμνημα που έδωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στον Πρωθυπουργό-Ρεπορτάζ in

Το in πληροφορήθηκε τα βασικά σημεία του υπομνήματος που παρέδωσε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ μετά την χθεσινή συνάντηση τους στο Μαξίμου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024