Δρομολογείται η αντιμετώπιση της διάβρωσης του εδάφους σε δυο πολύ γνωστές παραλίες της Ηγουμενίτσας, μετά την έγκριση της σχετικής χρηματοδότησης.

Ειδικότερα, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών εντάχθηκε στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου η χρηματοδότηση της εκπόνησης των αναγκαίων μελετών για τη μόνιμη προστασία των παραλιών Δρέπανο και Μακρυγιάλι, από τη διάβρωση, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, λόγω διάφορων παραγόντων, οφειλόμενων τόσο στην κλιματική κρίση (όπως π.χ. συχνά πλημμυρικά φαινόμενα κ.α.) όσο και σε άλλες αιτίες, όπως αναφέρει ο δήμος Ηγουμενίτσας.

Ποια έργα θα γίνουν

Στο πλαίσιο του συνολικού έργου, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, θα επιχειρηθεί η σταδιακή επανάκαμψη της παραλίας και η προστασία της ακτογραμμής έναντι των διαβρωτικών θαλάσσιων διεργασιών, μέσω των ακόλουθων εργασιών:

  • Άμεσες δράσεις καθαρισμού και αποκατάστασης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ο κυματισμός της θάλασσας.
  • Στοχευμένες παρεμβάσεις και άμεσα μέτρα αναχαίτισης των έντονων διαβρωτικών φαινομένων σε επιλεγμένα σημεία της ακτογραμμής Δρεπάνου – Μακρυγιαλίου που παρουσιάζουν στοιχεία κατεπείγουσας αντιμετώπισης.
  • Εκπόνηση διεπιστημονικής μελέτης για τα αίτια πρόκλησης του φαινομένου, καθώς και για τα αναγκαία μεγάλα και μόνιμα έργα που θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα.

«Οι εργασίες αποκατάστασης των πλέον επικίνδυνων σημείων στο Δρέπανο και το Μακρυγιάλι και η εκπόνηση των μελετών προστασίας, αποτελούν το πρώτο αλλά αναγκαίο βήμα για την ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής.

Με την ίδια προσοχή και αποτελεσματικότητα, ο Δήμος θα συνεχίσει τις προσπάθειες ώστε να δοθεί οριστική λύση και να διασωθούν οι δύο αυτές εμβληματικές παραλίες της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου γενικότερα» αναφέρει η δημοτική Αρχή σε σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη.

*φωτογραφία αρχείου